Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia MBBR

gorog85

Recommended Posts

Rzeczywiście sterownik jest nowy. Dyfuzor to chyba i u mnie 60cm. A czemu tak ci ją podnieśli? Pewnie nisko wyprowadzenie z domu. W tym nasypie masz od razu rozsączenie?

Zrobili tak wysoko bo na wiosnę woda gruntowa jest u mnie tak ze 3-4 tygodnie bardzo wysoko.Rozsączanie jest na poziomie gruntu i składa się z 6 pakietów ustawionych na warstwie żwiru (duża wywrotka).Jak na razie ściek oczyszczony jest klarowny, jest nas 2 osoby .Ciekawi mnie jak ustawiony jest nadmuch i recyrkulacja bo tego niestety Delfin nie udostępnia.

Edytowane przez pszczelarzyk
dodatkowa treść

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W związku z tym że serwis nie pojawia się od 3 tygodni zadzwoniłem do serwisu głównego. Po rozmowie technolog stwierdził, że problem wynika ze zbyt małego obciążenia(zużywamy 8 m3 wody miesięcznie). Poradził żeby do drugiej komory wlać od 300 do 1000 l osadu czynnego przywiezionego z miejskiej oczyszczalni. Twierdzi że to pomoże.

Jesteś tu, gdzie ja byłem 2 lata temu. Ta sama śpiewka. Niskie obciążenie, to faktycznie problem, ale nie jedyny w tej oczyszczalni. Pytanie, czy przy takim obciążeniu zaszczepiony osad się utrzyma? Masz potwierdzenie na papierze w postaci wyników, że to nie działa. Ja nie miałem jak ich zrobić, dlatego w rozmowie ze "specem" z delfina brakowało mi tych argumentów. Pisz o przebiegu sprawy. Powodzenia. Edytowane przez gorog85

Jesteś tu, gdzie ja byłem 2 lata temu. Ta sama śpiewka. Niskie obciążenie, to faktycznie problem, ale nie jedyny w tej oczyszczalni. Pytanie, czy przy takim obciążeniu zaszczepiony osad się utrzyma? Masz potwierdzenie na papierze w postaci wyników, że to nie działa. Ja nie miałem jak ich zrobić, dlatego w rozmowie ze "specem" z delfina brakowało mi tych argumentów. Pisz o przebiegu sprawy. Powodzenia.

Wyniki też zakwestionował bo wzięte było z 3 komory z samej góry to co przelewa się do studni chłonnej a twierdzi że powinno być bezpośrednio ze studni chłonnej. Jak powiedziałem mu że mogę zrobić ponowne z 3 komory i studni chłonnej i że jestem pewny że będa takie same nic nie odpowiedział. Twierdzi że mam zrobić jeszcze badania na azot i fosfor tylko nie wiem po co. Mam takie odczucie jak flisak że "jakby chcieli pomóc i zniechęcić żebyś w ogóle coś robił"

Wyniki też zakwestionował bo wzięte było z 3 komory z samej góry to co przelewa się do studni chłonnej a twierdzi że powinno być bezpośrednio ze studni chłonnej. Jak powiedziałem mu że mogę zrobić ponowne z 3 komory i studni chłonnej i że jestem pewny że będa takie same nic nie odpowiedział. Twierdzi że mam zrobić jeszcze badania na azot i fosfor tylko nie wiem po co. Mam takie odczucie jak flisak że "jakby chcieli pomóc i zniechęcić żebyś w ogóle coś robił"

Ależ oczywiście, że tak jest! Sam tego doświadczałem za każdym razem, jak do nich dzwoniłem. Ani raz nie pomogli skutecznie. U mnie też wskazali problem niskiego obciążenia, jak zwiększyłem to kazali wapno ładować do wtórnego i wywieźć osad z wstępnego, choć ten był wywożony 4 miesiące temu. Z resztą, poczytaj poprzednie wpisy.

Z resztą, poczytaj poprzednie wpisy.

Przeczytałem całość i dlatego postanowiłem też swoją sprawę opisać, żeby przestrzec potencjalnych nabywców. Ja jak kupowałem w 2015 roku to opinii nie było. Przed chwilą dzwonili z serwisu, nie wiem czy po interwencji centrali, ze będą dzisiaj. Ciekawe co powiedzą

Był serwis. Nie działała recyrkulacja z wtórnego do wstępnego i z wtórnego do komory napowietrzania. Całkowicie zapchane membrany. Wyczyścił je i teraz przelew idzie całą rurą. Też się zdziwił jak usłyszał o 300 litrach osadu czynnego. Stwierdził że Delfin to średnia półka i są jeszcze gorsze.

reksgildo - przesłałem Ci wiadomość na priv. Zamierzam udać się do oczyszczalni po osad. Czy jeśli odpompuję z wtórnego 50% i tym samym 50% z reaktora to wystarczy, żeby zaaplikować nowy osad? Mam nadzieję, że nie zepsuję tego, co mam teraz. Niby osadu w reaktorze jest jak na lekarstwo, ale ten ściek jest coraz bardziej klarowny.

Pobrałem próbki z 1 i 3 komory i wizualnie nie było żadnej różnicy. Zamówiłem analizę w laboratorium które ma akredytację i wyniki w ściekach oczyszczonych były następujące: ChZT 618 mg/l, BZT5 272 mg/l i zawiesina 139 mg/l. W ściekach surowych odpowiednio: ChZT 823 mg/l, BZT5 320 mg/l i zawiesina 129 mg/l.

Ścieki faktycznie pobrane niepoprawnie ale poziom bzt i chzt mniej więcej pokazuje, że oczyszczalnia nie działa poprawnie.

A badania na azot i fosfor to zapewne producent każe robić aby … stwierdzić, że masz złe ścieki. Ta zagrywka jest już znana w przypadku tego producenta.

Dzisiejsza próbka

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/jigJ6VOejgB5xPUb56JCT9mtEJc_9_

Osadu w reaktorze wciąż nie widzę, czy zatem kształtki odpowiadają za ten stan rzeczy?

Efekt końcowy pod względem zawiesiny wygląda bardzo dobrze. Do sprawdzenia redukcji zanieczyszczeń organicznych potrzeba zrobić analizę ale przy takiej małej zawiesinie wyniki też powinny być niezłe.

Co do ilości osadu – jak Ty to sprawdzasz? Pobierasz osad podczas napowietrzania np do słoika 1l na sznurku?

Wrzuć fotkę kilku pierścieni Białeckiego to zobaczymy co tam narosło?

Słoik na tyczce zanurzam w reaktorze, mniej więcej w połowie jego wysokości, podczas napowietrzania.

Oto zdjęcie pierścieni

https://m.fotosik.pl/zdjecie/ce75e890a2327a74

https://m.fotosik.pl/zdjecie/cdcd3a1d962a8d5d

Właśnie wyczyścilem dyfuzor, był bardzo zaszlamiony. Po przemyciu miesza jak szalony. Ciekawe jak to wpłynie na pracę. Przez chwilę mamut lał ciurkiem podczas napowietrzania.

Edytowane przez gorog85

Słoik na tyczce zanurzam w reaktorze, mniej więcej w połowie jego wysokości, podczas napowietrzania.

Oto zdjęcie pierścieni

Właśnie wyczyścilem dyfuzor, był bardzo zaszlamiony. Po przemyciu miesza jak szalony. Ciekawe jak to wpłynie na pracę. Przez chwilę mamut lał ciurkiem podczas napowietrzania.

Na pierścieniach widać, że mikroorganizmy są. Aczkolwiek powinny być również w toni ścieku. Najprawdopodobniej osad czynny nie wraca recyrkulacją wewnętrzną i jest wypłukiwany do odbiornika albo zbiera się na dnie osadnika wtórnego i flotuje na powierzchnię. Być może to i to.

Według mojej oceny problem tkwi w recyrkulacji. Widać, że na pierścieniach coś się dzieje, widać błonę o prawidłowej barwie, a osadu brak. Najprawdopodobniej wytwarza się go mało, a recyrkulacja zawraca wszystko do osadnika. Może błędne ustawienie czasów recyrkulacji.

Oto zdjęcie pierścieni

Recyrkulacja na pewno jest skopana. Wymiana kompresora i odcięcie dyfuzora podczas recyrkulacji. Tak jak Ci pisałem do recyrkulacji 80 szarpie aż miło ale do napowietrzania to za bogata. Ja mam na 80 ale na dyfuzor puszczam trochę powietrza bokiem coby zmniejszyć przepływ.

U mnie ostatnio jest tak

Trochę żółty ten produkt ale może już się czepiam.

20180624_205102[1].jpg