Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia MBBR

gorog85

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. Coraz bliżej mi do podjęcia decyzji o wymianie szamba mbbr delfina na coś, co oczyszcza ścieki. Zainteresowałem się Eco house vh6. Nie wiecie, czy można to dziadostwo odkopane, wyczyszczone sprzedać? Najchętniej zawiózłbym im do siedziby i wywalił na parking zarządu.

2. Póki tego nie wymienię, chciałem spytać o ilość tlenu w reaktorze. Najlepsze wyniki (zdarzyło się raz na prawie 3 lata użytkowania) miałem, gdy dyfuzor był zabrudzony i bąbelki ledwie się wydobywały. Wtedy ściek był bardzo bliski do wzorca. To było 10 miesięcy temu. Zauważyłem, że im więcej tlenu, tym bardziej ściek jest biały (w zbiorniku 2 i 3). Czy bez użycia sondy tlenowej (brak dostępu do urządzenia) nie da się określić optymalnych proporcji?

Edytowane przez gorog85

Zainteresowałem się Eco house vh6.

Te dwie oczyszczalnie są bardzo podobne. Może nie z wyglądu, ale obie pracują w trybie przepływowym (czyli najbardziej „wrażliwym” w przypadku przydomówek), jest również małej pojemności roboczej (nawet chyba mniejszej niż Delfin, bo ma poniżej 2m3). VH nie ma sterownika (tak jak ma Delfin) tylko zawory ręczne. Pomijając rozważania na temat sterowników, bo mają one sporo zarówno przeciwników, jak i zwolenników, to chyba nie ma zwolenników zaworów ręcznych którymi trzeba regulować z głową nad ściekami (pomijając strony zainteresowane, czyli producent/sprzedawca). Nie będę się rozpisywał na temat VH, bo ten watek jej nie dotyczy. Twoje zainteresowanie tą oczyszczalnią skojarzyło mi się z powiedzeniem o deszczu i rynnie.

Póki tego nie wymienię, chciałem spytać o ilość tlenu w reaktorze. Najlepsze wyniki (zdarzyło się raz na prawie 3 lata użytkowania) miałem, gdy dyfuzor był zabrudzony i bąbelki ledwie się wydobywały. Wtedy ściek był bardzo bliski do wzorca. To było 10 miesięcy temu. Zauważyłem, że im więcej tlenu, tym bardziej ściek jest biały (w zbiorniku 2 i 3). Czy bez użycia sondy tlenowej (brak dostępu do urządzenia) nie da się określić optymalnych proporcji?

Biały osad – kiedyś były podejrzenia, że to wodorotlenek wapnia, który pozostał po dosypywaniu wapna do oczyszczalni. Ten związek trudno się rozpuszcza, być może ciągle zalega i przy intensywniejszym napowietrzaniu jest podrywany z dna.

Niestety sonda tlenowa jest najprostszym i odpowiednio dokładnym sposobem pomiaru stężenia tlenu. Jak wymyślisz prostszy, ale równie dokładny, to za odsprzedaż patentu kupisz sobie dom nad zatoką z prawdziwymi delfinami :) Czego oczywiście Tobie życzę.

1. Coraz bliżej mi do podjęcia decyzji o wymianie szamba mbbr delfina na coś, co oczyszcza ścieki. Zainteresowałem się Eco house vh6. Nie wiecie, czy można to dziadostwo odkopane, wyczyszczone sprzedać? Najchętniej zawiózłbym im do siedziby i wywalił na parking zarządu.

To jest nas dwóch. Ja myślę o ZBS-4C lub Biorock

1. Coraz bliżej mi do podjęcia decyzji o wymianie szamba mbbr delfina na coś, co oczyszcza ścieki. Zainteresowałem się Eco house vh6.

To jest nas dwóch. Ja myślę o ZBS-4C lub Biorock

Vh6p, zbs-4c to dosyc przystepne cenowo rozwiazania. Które lepsze? Ktore bardziej oszczedne? Mozne je tak skonfigurowac aby pracowaly w nocy czy w ciagu dnia w wodelkach tanich godzin taryfy g13?

Od sterownika odpiąłem przewód do mamuta zawracającego osad do reaktora (pracuje na osobnym kompresorze). Zamówiłem pompę pm-50. Zamierzam podłączyć ją w wolne miejsce pod sterownik, wrzucić do osadnika wstępnego i zrobić dozowanie.

Ciekawostka:

Zawory w delfinie są tak szczelne, że podczas pracy kompresora dmucha też w niewielkim stopniu ten wolny zawór od recyrkulacji. Stąd opisywany przeze mnie kiedyś problem z laniem mamuta.

Dozowanie założonej dawki ścieków będzie poprzez dobranie odpowiednich czasów pracy pompy. Zastanawiam się jeszcze nad trójnikiem na zasilaniu pompy i elektrozaworem z programatorem czasowym, żeby np. na noc w ogóle zaprzestać dozowania.

Największy problem jest z wanną. Jak wpadną dzieci to 250 L w ciągu 2 godzin idzie.

Z uwagi na fakt, że oczyszczalnia jest ok 110 cm pod ziemią (zrobiłem platformę powyżej 80 cm, więc faktyczny nacisk to ok 80 cm ziemi) obawiam się, czy po dozowaniu nie dojdzie do zgniecenia zbiornika. Mam nadzieję, że różnica 300 kg nie będzie aż tak istotna.

Trochę zabawy, ale koszt wprowadzenia dozowania niewielki.

Edytowane przez gorog85

Sonda jak najbardziej się przyda do domowych celów diagnostycznych, gdzie margines błędu może być stosunkowo duży i tak naprawdę trzeba złapać tylko poziomy 4 mg/l; 2 mg/l i ok. 0,3-0,5 mg/l. Konstrukcja czujnika zbliżona do rodzimego COG-1t.

Pęcherzyki powietrza zapewne będą wpływały na wynik, co będzie szczególnie widoczne podczas uruchomienia napowietrzania i bardzo dynamicznym wzroście wskazania natlenienia. Pomiar można robić w zlewce lub dużym słoiku poza oczyszczalnią – spadek natlenienia nie jest intensywny.

Oczywiście co jakiś czas trzeba będzie ją skalibrować w obecności profesjonalnej sondy.

Vh6p, zbs-4c to dosyc przystepne cenowo rozwiazania. Które lepsze? Ktore bardziej oszczedne? Mozne je tak skonfigurowac aby pracowaly w nocy czy w ciagu dnia w wodelkach tanich godzin taryfy g13?

To są dwie całkiem inne oczyszczalnie pod względem technologii i ZBS już na starcie ma z tego względu przewagę, ponieważ pracuje w systemie porcjowym (VH6P jest oczyszczalnią pracująca w trybie przepływowym). Standardowo w VH6P dmuchawa chodzi 24/7, wiec nie jest to najoszczędniejsze rozwiązanie (ZBS ma sterownik nadzorujący pracę z przerwami w sposób automatyczny).

Dodatkowo warto porównać instrukcje obsługi obu oczyszczalni (szczególnie w zakresie obowiązków użytkownika i warunków gwarancji) i wszystkie wątpliwości się rozwieją na korzyść ZBSa.

Do ZBS nawet warto dopłacić te parę stówek, ale skoro masz przystępne ceny na obie to nie ma co się zastanawiać.

Z uwagi na fakt, że oczyszczalnia jest ok 110 cm pod ziemią (zrobiłem platformę powyżej 80 cm, więc faktyczny nacisk to ok 80 cm ziemi) obawiam się, czy po dozowaniu nie dojdzie do zgniecenia zbiornika. Mam nadzieję, że różnica 300 kg nie będzie aż tak istotna.

Wszystko zależy o ile obniżysz zwierciadło wody. Wytrzymałość tych zbiorników z założenia odnosi się do stałego poziomu ścieków. Przy braku zasypki piaskowo-cementowej naziom max wynosi 80 cm, jeżeli robiłeś zasypkę paskowo-cementową to max 100 cm.

To są dwie całkiem inne oczyszczalnie pod względem technologii i ZBS już na starcie ma z tego względu przewagę, ponieważ pracuje w systemie porcjowym (VH6P jest oczyszczalnią pracująca w trybie przepływowym). Standardowo w VH6P dmuchawa chodzi 24/7, wiec nie jest to najoszczędniejsze rozwiązanie (ZBS ma sterownik nadzorujący pracę z przerwami w sposób automatyczny).

Dodatkowo warto porównać instrukcje obsługi obu oczyszczalni (szczególnie w zakresie obowiązków użytkownika i warunków gwarancji) i wszystkie wątpliwości się rozwieją na korzyść ZBSa.

Do ZBS nawet warto dopłacić te parę stówek, ale skoro masz przystępne ceny na obie to nie ma co się zastanawiać.

Dzięki za odpowiedź. :)

Czyli osad surowy się dostawał do bioreaktora. Pytanie, czy w wyniku zbytniego zapełnienia, czy np w wyniku wzburzania przez recyrkulację?

Moim w wyniku zapełnienia, bo teraz recyrkulacja nic nie wzrusza. Dzisiaj wygląda to tak:

20190130_090750.jpg

W słoiku zaczerpnięte z wtórnego.

Wydaje się jakby w reaktorze było bardziej przejrzyste. Może to kwestia średnicy naczynia.

Zastanawiam się nad dołożeniem dyfuzora do wtórnego. Polecaliście 270mm ?

A dlaczego piszesz o stęż. 4mg/l? Czyste środowisko pisał, żeby napowietrzać do 2mg/l.

Niedługo chciałbym pobawić się sondą. Mógłbyś może coś podpowiedzieć w kwestii algorytmu. Może być PRIV.

Zastanawiam się nad głębokością zanurzenia. Ze względu na ryzyko zgniecenia zbiornika (małe, ale zawsze) chciałbym dozowanie zrobić tak, by odpompowało max 250 l. Bez pływaka można to zrobić jedynie przez wysoko umieszczony punkt zasysania. Po prostu będzie ssać powietrze jak wypompuje te 250 l. Wiem, że tak się nie robi, ale czy zastosowanie jakiejś siatki separującej zawiesinę nie pomoże?