Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia MBBR

gorog85

Recommended Posts

Witam na jakiej głębokosci powinien byc dyfuzor w tym wynalazku delfina bo u mnie jest na ok 1,40 m i wydaje mi sie że to za płytko?

Im niżej dyfuzor jest umieszczony tym dłuższą drogę mają pęcherzyki powietrza, co zwiększa skuteczność natlenienia ścieku i efektywność jego mieszania – dlatego powinien być przy dnie.

Zależy od którego miejsca mierzysz, bo zbiornik Delfina ma ok 1,35m od dna zbiornika do środka rury wylotowej (taki jest mniej więcej słup wody w bioreaktorze). Od dna zbiornika do góry komina rewizyjnego (spód pokrywy) jest ok 2,1 m.

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę nad dokupieniem i dosypaniem do reaktora pierścieni Białeckiego tylko nie wiem jaki rodzaj tworzywa mam kupić , mògłby ktoś ppdppwiedzieć ? z gòry dziękuję

Pierścienie Białeckiego w Delfinie są od polskiego producenta - firmy Dolsin. Rozmiar fi 50 wykonane z PP. Nie wiem ile jest w oczyszczalni (nigdy tego nie liczyłem), ale producent daje min 1 worek zbiorczy (worek ma 500 szt).

Myślę nad dokupieniem i dosypaniem do reaktora pierścieni Białeckiego tylko nie wiem jaki rodzaj tworzywa mam kupić , mògłby ktoś ppdppwiedzieć ? z gòry dziękuję

Pierścienie to takie złoże biologiczne, tyle, że pływające. Liczy się jego ilość, ale też i powierzchnia. Duża ilość pierścieni może i tak mieć małą powierzchnię, więc tą samą robotę może pewnie załatwić mniejsza ilość, ale o większej powierzchni

Jak? udało mi się sposobem, napisałem do nich że tworzę pewien projekt i potrzebuję pròbną ilość pierscieni i jeśli zdadzą egzamin jest możliwość stałego odbioru większych ilości.

Co do dyfuzora był na głębokości 65 cm od lustra ścieku, już to poprawiłem dyfuzor jest do samego dna poprawił się przez to ciąg w mamucie z wtòrnego do reaktora.

Jeśli nie zmieszczą mi się wszystkie 150 pierścieni chętnie odstąpie te ktòre zostaną.

Dziękuję za odpowiedzi zamòwiłem w Dolsinie 150 szt pierscieni takich jak orginalne cena 123 zł z przesyłką ciekawe czy poprawi to efektywność oczyszczania.

Panowie pojemność bioreaktora Delfina to ponad 600 litrów. Wg informacji ze strony Dolsin w 1 m3 mieści się 6500 sztuk pierścieni fi50 w nieuporządkowanej formie. Czyli bioreaktor wypełniłoby niecałe 4000 szt.

Jestem skłonny uwierzyć w to co napisał inzh2o, że Delfin daje 1 worek w ilości 500 sztuk. Wydaje mi się, że 150 sztuk będzie miało problem, by pokryć powierzchnię bioreaktora, a wtedy ich praca nie będzie właściwa, bo będą sobie tylko dryfowały po powierzchni.

@Haohmaru - ja też nie chcę być pesymistą, ale są na tym forum osoby, które walczą z tym ustrojstwem posiadającym pierścienie już od zakupu.

Edytowane przez czystesrodowsko

Haohmaru, a jak to zrobiłeś? Ja chciałem zamówić u nich, to kilkukrotnie nie odpisali na maila. Ja chciałem co prawda mniej tych pierścieni, przecież tyle to Ci się nie zmieści do oczyszczalni...

Poza firmą Dolsin pierścienie Białeckiego robi firma LCS z Gdańska oraz ZPWK z Wrocławia. Może oni coś sprzedadzą. Mogą być z PE (różnica w gęstości jest marginalna).

Witam, koledzy chyba przeoczyli mój porzedni post na końcu 15 strony skoro pytają o pierścienie.Obecnie pływa ich u mnie 900szt.Kupiłem w Dolsinie worek czyli 500.Oczyszczalnia chodzi 9 miesiąc bez wybierania osadu ale jest nas tylko 2 osoby. Sciek oczyszczony jest klarowny.Osadu czynnego zawieszonego w toni jest niewiele ale za to pierścienie ładnie nim obrosły. Ma to tę zaletę że osad ten nie flotuje ani mamut go nie wypompuje.Zauważyłem też pewną stabilność tego układu pomimo że miałem gości oraz czasami dużo prania Daleki jestem od tego aby kolegów namawiać na zastosowanie większej ilości pierścieni bo zdaję sobie sprawę że w każdym przypadku ścieki są inne oraz inna ich ilość .Ponad to mam przepompownie ścieku surowego. U mnie zadziałało, na razie przynajmniej, jak będzie dalej napiszę znowu za kilka miesięcy.Warto byłoby w moim przypadku wymienić kompresor na 60. Aby nie było tak różowo to napiszę jeszcze że spadła wydajność mamutów a to przez zatkane gumki z dziurkami w dole mamutów przez które miało iść powietrze( 8-9 dziurek po 0,5mm).Musiałem te gumy wywalić.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/aed74f103b1eb9e2

https://www.fotosik.pl/zdjecie/afe5c7b1dafb3ce5

https://www.fotosik.pl/zdjecie/08a8a1fffc2e773f

2.jpg

1.jpg

Błędne koło. Kolejny tydzień, osadu przybywa. Niestety, więcej też flotuje,przez co sporo idzie do odbiornika. Obniżenie zasysu nie wyeliminowało problemu. Ewidentnie nie podrywa wszystkiego. Najwięcej idzie przy pierwszym szarpnieciu mamuta. Wywaliłem gumkę z mamuta, ale daje tyle samo co dawał. Teraz pomyślałem, że pompa przylega do ściany dzielącej osadnik i reaktor. Może gdyby ja dać bliżej środka osadnika zbierałaby lepiej?

IMG_20190310_130833.jpg

Po ok 15 minutach.

Edytowane przez gorog85

Koledzy możecie mi powiedzieć jak zmieniacie te czasy natleniania itd na fabrycznym sterowniku Delfina? Bo u mnie nie mogę znaleźć takich opcji no chyba że macie kod serwisowy jeśli tak to proszę o podanie tego kodu.

To jest tajny kod serwisowy;) Tam nic nie trzeba zmieniać(twierdzi producent) tylko wywalić te do gabecia. Widzę, że jesteś na początku drogi. Dyfuzor rurowy zastosowany w Delfinie nie będzie leżał całkiem na dnie ponieważ dno jest stożkowe. Jak to było u ciebie dyfuzor wsiał? Na pexie?

Błędne koło. Kolejny tydzień, osadu przybywa. Niestety, więcej też flotuje,przez co sporo idzie do odbiornika. Obniżenie zasysu nie wyeliminowało problemu. Ewidentnie nie podrywa wszystkiego. Najwięcej idzie przy pierwszym szarpnieciu mamuta. Wywaliłem gumkę z mamuta, ale daje tyle samo co dawał. Teraz pomyślałem, że pompa przylega do ściany dzielącej osadnik i reaktor. Może gdyby ja dać bliżej środka osadnika zbierałaby lepiej?

[ATTACH=CONFIG]427921[/ATTACH]

Po ok 15 minutach.

Jak tyle masz po 15 min. To wg mnie za dużo osadu masz. Zwiększ odprowadzenie nadmiernego. Moim zdaniem Delfin najlepiej pracuje przy 30% po 30-40 min.

Witam.Za pierścienie zapłaciłem 125 zł za wór oraz 25 za transport. Do kolegi Haohmaru; wydaje mi się że 500 dodatkowo to max ale spróbować można ,najwyżej się wyłowi.Nie dawaj tego tylko na raz bo się poblokują.Najlepiej 150-200 na początek a później po100 .Dawałem następne dopiero jak poprzednie pokryły się nalotem.Trwało to kilka miesięcy.