Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia MBBR

gorog85

Recommended Posts

zmiana czasu natleniania dzien:60-20

Noc:35-25

Recyrkulacja z wtòrnego do reaktora: 30s co 30min

Recyrkulacja z wtòrnego do wstępnego 45s co 12h.

Teraz czekam na efekty

Podpowiesz jak to zmienić?. Ja na razie obniżyłem mamuty i wywaliłem te gumowe membrany. W sobotę wywiozłem wstępny i połowę wtórnego przepompowałem do wstępnego. Do reaktora więc nie napływa nic od soboty. W reaktorze pojawiła się biała piana to dobry objaw czy zły, nie wiem bo pierwszy raz taka piana się wytworzyła

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podpowiesz jak to zmienić?. Ja na razie obniżyłem mamuty i wywaliłem te gumowe membrany. W sobotę wywiozłem wstępny i połowę wtórnego przepompowałem do wstępnego. Do reaktora więc nie napływa nic od soboty. W reaktorze pojawiła się biała piana to dobry objaw czy zły, nie wiem bo pierwszy raz taka piana się wytworzyła

na priv masz widomość ;)

Panowie, chciałbym prosić o radę. Zauważyłem jedną rzecz, że po opróżnieniu wstępnego, kiedy spada poziom w reaktorze w ciągu jednej doby pojawia się biała piana. Kolega Haohmaru napisał mi że jest to objaw tworzenia się osadu. Wtedy też kształtki w reaktorze się przemieszczają podczas pracy dmuchawy. Kiedy tylko wstępny dopełni się i podniesie się poziom w reaktorze, piana znika i kształtki w reaktorze pływają po górze bez ruchu podczas pracy dmuchawy. Domyślam się że jest za słaby strumień powietrza z dyfuzora. Wyjąłem go i przeczyściłem wkładając podczas pracy dmuchawy do wanny z czystą wodą ale nic to nie dało. W takiej sytuacji dosypanie kształtek mija się z celem. I teraz pytanie. Czy ten objaw to rzeczywiście słabe napowietrzanie? Czy to wina kompresora (czytałem tutaj że najlepiej wymienić go na mocniejszy) czy dyfuzora? Czy po drodze między kompresorem a dyfuzorem są jakieś zawory, membrany które mogą powodować taką sytuację? Zarzekałem się że wywalę w kosmos to dziadostwo ale mam w tym roku inne wydatki nie znajdę 10 tys na nową oczyszczalnię, więc próbuję jakoś to ratować.

Panowie, chciałbym prosić o radę. Zauważyłem jedną rzecz, że po opróżnieniu wstępnego, kiedy spada poziom w reaktorze w ciągu jednej doby pojawia się biała piana. Kolega Haohmaru napisał mi że jest to objaw tworzenia się osadu. Wtedy też kształtki w reaktorze się przemieszczają podczas pracy dmuchawy. Kiedy tylko wstępny dopełni się i podniesie się poziom w reaktorze, piana znika i kształtki w reaktorze pływają po górze bez ruchu podczas pracy dmuchawy. Domyślam się że jest za słaby strumień powietrza z dyfuzora. Wyjąłem go i przeczyściłem wkładając podczas pracy dmuchawy do wanny z czystą wodą ale nic to nie dało. W takiej sytuacji dosypanie kształtek mija się z celem. I teraz pytanie. Czy ten objaw to rzeczywiście słabe napowietrzanie? Czy to wina kompresora (czytałem tutaj że najlepiej wymienić go na mocniejszy) czy dyfuzora? Czy po drodze między kompresorem a dyfuzorem są jakieś zawory, membrany które mogą powodować taką sytuację? Zarzekałem się że wywalę w kosmos to dziadostwo ale mam w tym roku inne wydatki nie znajdę 10 tys na nową oczyszczalnię, więc próbuję jakoś to ratować.

Ewidentnie masz coś z napowietrzaniem u mnie obecnie pływa 1150szt kształtek i się mieszają na fabrycznej pompce ,stawiam że masz mebrany do wymiany lub zagięty przewòd doprowadzający powietrze do dyfuzora.

Ewidentnie masz coś z napowietrzaniem u mnie obecnie pływa 1150szt kształtek i się mieszają na fabrycznej pompce ,stawiam że masz mebrany do wymiany lub zagięty przewòd doprowadzający powietrze do dyfuzora.

Dzięki za zainteresowanie. Przewód nie jest zagięty. Możesz mnie oświecić gdzie znajdę jakiś rysunek gdzie te membrany są i jak je wymienić. Znalazłem na stronie http://yasunaga.pl że części zamienne to blok komory i filtr. Czy o to chodzi? Gorog85 jak to sprawdzić? Chyba flisak pisał kiedyś że te zawory to słaby punkt. Jak to wymienić?

Edytowane przez reksgildo

Osadu z pewnością pobiera więcej, natomiast wciąż flotuje. Przedwczoraj zmniejszyłem czas recyrkulacji z 30 sek do 20 sek, co 30 minut. To przyniosło poprawę, flotuje mniej. Po 20 sek z mamuta leciała już "biała"woda powodując napływ osadu z powrotem do wtórnego, tak mi się wydaje. Teraz zawraca tylko 20 sek, ale w tym czasie leci faktycznie osad (ok. 40% w recyrkulacie)

Osadu z pewnością pobiera więcej, natomiast wciąż flotuje. Przedwczoraj zmniejszyłem czas recyrkulacji z 30 sek do 20 sek, co 30 minut. To przyniosło poprawę, flotuje mniej. Po 20 sek z mamuta leciała już "biała"woda powodując napływ osadu z powrotem do wtórnego, tak mi się wydaje. Teraz zawraca tylko 20 sek, ale w tym czasie leci faktycznie osad (ok. 40% w recyrkulacie)

U mnie natomiast kształtki zaczynają obrastać błoną ale osadu jak nie było tak nie ma w sobotę jadę do oczyszczalni gminnej po osad i spròbuję zaszczepić.

No widzisz. W serwisie powiedzą Ci, że poruszałeś dyfuzor i spowodowałeś różnicę ciśnień, ale i tak potrzebne są badania ścieku, także ten krok pomiń. Ja zaworów nie wymieniałem, bo recyrkulacja idzie mi na osobnym kompresorze.

Ciekawostka. Kilka dni temu kupiłem kostki do WC biokreta z enzymami wspomagającymi oczyszczalnie. Wrzuca się do spłukczki. Woda leci niebieska. Myślałem, że WC to mały % w udziale ścieku, tymczasem woda w oczyszczalni jest koloru morskiego.

Edytowane przez gorog85

Ciekawostka. Kilka dni temu kupiłem kostki do WC biokreta z enzymami wspomagającymi oczyszczalnie. Wrzuca się do spłuczki. Woda leci niebieska. Myślałem, że WC to mały % w udziale ścieku, tymczasem woda w oczyszczalni jest koloru morskiego.

Z kostkami wrzucanymi do zbiornika na wodę sedesu byłbym ostrożny. Taka forma produktu powoduje, że robi się nasycony roztwór chemiczny. W momencie uruchomienia spłuczki wypływa on w ilości od 6 do 10 litrów (w przypadku spłuczek z funkcją eco – 2-4 litry). W weekend takiego roztworu idzie do oczyszczalni całkiem pokaźna ilość.

Jestem dość sceptyczny co do opisów producentów typu „z enzymami wspomagającymi oczyszczalnie”. Wg karty charakterystyki jest jedna wzmianka o nich, w składzie wymienione nie są. Sam skład niewiele się różni od typowej kostki tego samego producenta (głównie ma mniej kompozycji zapachowych i nie ma węglanu sodu, którego była niewielka ilość). Produkt w dalszym ciągu zawiera ostrzeżenie, że działa drażniąco na skórę i szkodliwie na organizmy wodne.