Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia MBBR

gorog85

Recommended Posts

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zmniejszyłem cykl napowietrzania na 40/20 i rozbiłem dozowanie na 30 sek co 30 minut (było 60s/60min). Powód taki, że dłuższe dozowanie powodowało oderwanie osadu i wymywanie go do odbiornika, jak przy gwałtownym zrzucie.

Przełożyło się to na brak flotacji we wtórnym.

Możesz powiedzieć po jakim czasie osad osiąga "dojrzałość"?

Możesz powiedzieć po jakim czasie osad osiąga "dojrzałość"?

W przypadku rozpoczęcia eksploatacji oczyszczalni osad czynny namnaża się ok 3-4 tygodni (jest to tzw. czas wpracowania). Oczywiście jest sporo czynników na to wpływających.

Jeżeli wprowadzacie zmiany do oczyszczalni, w której jakiś osad czynny był, pozytywne efekty wprowadzonych zmian powinny być widoczne w ciągu 2 tygodni. Oczywiście najważniejszym wskaźnikiem jest klarowny odpływ.

Chyba, że zmienianym parametrem jest np. odprowadzenie nadmiernego. W takim przypadku po 2 tygodniach może już go nie być.;)

Ja wywiozłem w sobotę wstępny, bo znowu dozowałem osady.

Wczoraj przerobiłem swoje dziadostwo na SBR. Przerobiłem pompę dozującą dając na ssaniu zaślepkę i wiercąc otwory fi 4,5 w rurce powyżej korka. Pozostałe 2 mamuty przerzuciłem do reaktora. Do osadu nadmiernego bez modyfikacji a do odprowadzenia oczyszczonego zmodyfikowałem podobnie jak dozujący. Z tą różnicą, że na ssaniu nie dawałem zaślepki tylko została otwarta pcv50. Oczywiście zaślepiłem połączanie 2 i 3 komory. Makabryczna operacja, Wypłukałem wtórny. Dopełniłem reaktor ponieważ po zaślepieniu połączenia można podnieść poziom.

Program to:

- dozowanie 50sek. - ok.25l.

- napowietrzanie/postój - 30/15min.

- napowietrzanie/postój - 30/33min.

- odprowadzenie oczyszczonego - 55 sek.

Edytowane przez flisak

Koszt tej ostatniej modyfikacji jest niewielki, bo tylko kształtki 50pcv poszły na przeróbkę pomp. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Już pojawiają się schody w postaci doboru dawki ścieku. Za duża dawka to w dzień przepełniony reaktor a w nocy spadek poziomu w rektorze w skutek spadku wydajności mamuta dozującego. Za mała dawka to przepełniony wstępny i przelewanie przelewem awaryjnym do reaktora. Przydałby się chyba dodatkowy wstępny. Pozwoliłoby to wybieranie dzisiejszego wstępnego do niższych poziomów.

A co tam przedstawiciel powiedział?

Przyjechał w umówionym dniu o umówionej godzinie. Oprócz Wobetu montują Kingspana i Grafa One2clean. Kingspan za drogi. Grafa odrzuciłem po opiniach kolegów z forum. Zaproponował Wobet ZBS 4C. Na jesień jak dozbieram kasy to ruszam z wymianą. Nie mam już siły do "delfinka"

Przyjechał w umówionym dniu o umówionej godzinie. Oprócz Wobetu montują Kingspana i Grafa One2clean. Kingspan za drogi. Grafa odrzuciłem po opiniach kolegów z forum. Zaproponował Wobet ZBS 4C. Na jesień jak dozbieram kasy to ruszam z wymianą. Nie mam już siły do "delfinka"

A co mówił o tym ustrojstwie co masz? Rozumiem, że Wobet to SBR? A jak to cenowo wychodzi Wobet i Biorock?

A co mówił o tym ustrojstwie co masz? Rozumiem, że Wobet to SBR? A jak to cenowo wychodzi Wobet i Biorock?

Na temat konkurencji się nie wypowiada. Powiedział, ze słyszał o tych problemach kilka razy. Miałem ofertę na BIOROCKA w 2018 roku. Reaktor ECOROCK 700 bez osadnika wstępnego był 800 zł droższy od ZBS4-C. Cena z transportem i bez rozładunku. Montaż we własnym zakresie. Osadnik z Castoramy 2000l za ok 2000 zł. Więc w sumie 2800 zł drożej. Chciałbym oczyszczalnię z montażem, żeby było gdzie się zwrócić przy kłopotach. Chociaż patrząc na to co jest teraz z Delfinem różnie może być. Mam tylko nadzieję, że tak jak Wobet podszedł do jednego z kolegów z forum to jest to ich standardowe działanie.

A może producent tych oczyszczalni wreszcie by zabrał głos na tym forum bo nie wierzę że nie śledzą tego tematu.

Delfin czekamy!

Nie wierzę. Nie ma tam osób które chciałyby pomóc. Miałem wątpliwą przyjemność rozmowy z technologiem Delfina. Dobrze ze była to rozmowa telefoniczna bo nie wiem jakby się to skończyło. Miałem też wizytę serwisanta który ma autoryzację. Facet naprawdę chciał pomóc lecz cudotwórcą nie jest. Jak pisali tu koledzy ta oczyszczalnia jest źle zaprojektowana i tylko pytanie czy męczyć się jak kolega flisak czy wymienić na inną póki jeszcze odbiornik działa. Temat powstał ponad dwa lata temu i jak napisałeś na pewno ktoś od nich to czyta. Jednak nie przejmują sie tym i nadal wciskają ludziom to g...no. Głównie przez kontrakty z dofinansowaniem gmin. Choć jak czytałem tu na forum jeden z kolegów dostał ofertę na Delfina za 15 tys zł.

A rozmawiałeś może, z ludźmi z Wobet-u w sprawie dopasowania oczyszczalni. Jeżeli są skłonni do pomocy może coś doradzą. Mam wrażenie, że niektórzy instalatorzy oferują rozwiązania tak żeby wpasować się nie koniecznie w potrzeby klienta tylko w to ile wydaje mu się że powinien wydać, a to nie zawsze kończy się dobrze. Pozdrawiam

Któryś z kolegów pytał mnie o zdjęcia mamuta dozującego. Korzystając z okazji, że go wyciągałem w celu założenia siatki filtrującej (przy obniżeniu poziomu ścieku zdarzało się, że zassał zawiesinę z powierzchni) załączam zdjęcia.

1.jpg 2.jpg

Jako ciekawostka: serwis delfina na moje pytanie, dlaczego nie dali dozowania powiedział z dumą, że to celowo, bo tam gdzie jest dozowanie to się pompy zapychają ;)

Edytowane przez gorog85