gorog85 02.02.2018 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Po rozmowie z serwisem wlałem wczoraj wapno do wtórnego. Dzisiaj kożucha ani śladu i nie wiem czy to możliwe, ale zapachy ze ścieku oczyszczonego znacznie mniej wyczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisak 05.02.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Też sypałem wapno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorog85 05.02.2018 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 A tak się zastanawiam, czy to wapno nie zrobi szlamu, którego się później nie wyciągnie? Z osadnika wstępnego można popróbować, ale co z wtórnym, jeśli tam je dodamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 05.02.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Też sypałem wapno. A tak się zastanawiam, czy to wapno nie zrobi szlamu, którego się później nie wyciągnie? Z osadnika wstępnego można popróbować, ale co z wtórnym, jeśli tam je dodamy? A jakie dawki kazali Wam dodać? Jednorazowo czy cyklicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorog85 05.02.2018 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 (edytowane) Mnie ze względu na kożuch azotowy w osadniku wtórnym, 0,5 kg zmieszane z 5 l wody. Faktycznie pomogło. W razie, gdyby kożuch znów się pojawił, co na razie nie ma miejsca, powtórzyć.Dzisiejsza próba wygląda tak. https://m.fotosik.pl/zdjecie/dde50e6866a5b85f Taki ściek jestem w stanie zaakceptować. Praktycznie brak zapachu. Mogłaby byc większa klarowność, ale nad tym jeszcze popracuję. Edytowane 6 Lutego 2018 przez gorog85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisak 07.02.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Ja chyba tylko raz dawałem w podobnej dawce jak kolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorog85 09.02.2018 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 (edytowane) No i uprzejmości się skończyły. Bez badania ścieków nic nie powiedzą. Doskonale wiedzą, że mało kto je zrobi nawet nie ze względu na koszty, a ograniczony dostęp do firm w których mogą takie badania wykonać. Za pierwszym razem, gdy do nich dzwoniłem technolog z wyuczoną kulturą, jak rasowy PRowiec tłumaczył bardzo chętnie. Teraz, przy trzecim telefonie był wyraźnie znudzony, żeby nie powiedzieć poirytowany faktem, że klient ma czelność dzwonić i twierdzić, że ma problem z ich cudem techniki. Gama rozwiązań (wapno) się wyczerpała. Zalecono wywóz osadu, mimo iż był wywieziony niecałe 4 miesiące temu! Mając na uwadze doświadczenia moje i kolegi flisaka przestrzegam, zastanówcie się nie 5 a 10 razy... Edytowane 9 Lutego 2018 przez gorog85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 10.02.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Mnie ze względu na kożuch azotowy w osadniku wtórnym, 0,5 kg zmieszane z 5 l wody. Faktycznie pomogło. W razie, gdyby kożuch znów się pojawił, co na razie nie ma miejsca, powtórzyć. Ja chyba tylko raz dawałem w podobnej dawce jak kolega. Widać, że mają gotową "procedurę" dla klientów, co oznacza, że mają świadomość występowania problemu. Jednakże dodawania wapna problemu nie rozwiąże i przypomina wysmarkiwanie nosa przy grypie. Po jednorazowym dodaniu na chwilę pomaga, ponieważ węglan wapnia m.in. sorbuje na swojej powierzchni zanieczyszczenia (dlatego wapno stosuje się jako koagulant). Niestety dziwię się podejściu przedstawicieli firmy Delfin, ponieważ stosowanie wapna niesie w przypadku tej oczyszczalni dwa zasadnicze problemy: 1. Kolega flisak wykazał, że oryginalne pompy mamutowe w tej oczyszczalni mają małą siłę ssącą. Dlatego istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że przy cyklicznym podawaniu wapna, wytrącony osad będzie zalegał na dnie, co doprowadzi m.in. do zagniwania osadów i wtórnego zanieczyszczenia ścieków. 2. Chyba poważniejszy problem - mianowicie taki, że wapno podnosi pH. Oczyszczalnia Delfin posiada recyrkulację wewnętrzną do bioreaktora i cykliczne dodawania wapna, spowoduje cykliczny spadek pH w ściekach recyrkulowanych. Osad czynny tego nie przeżyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 10.02.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 No i uprzejmości się skończyły. Bez badania ścieków nic nie powiedzą. Doskonale wiedzą, że mało kto je zrobi nawet nie ze względu na koszty, a ograniczony dostęp do firm w których mogą takie badania wykonać. Za pierwszym razem, gdy do nich dzwoniłem technolog z wyuczoną kulturą, jak rasowy PRowiec tłumaczył bardzo chętnie. Teraz, przy trzecim telefonie był wyraźnie znudzony, żeby nie powiedzieć poirytowany faktem, że klient ma czelność dzwonić i twierdzić, że ma problem z ich cudem techniki. Gama rozwiązań (wapno) się wyczerpała. Zalecono wywóz osadu, mimo iż był wywieziony niecałe 4 miesiące temu! Mając na uwadze doświadczenia moje i kolegi flisaka przestrzegam, zastanówcie się nie 5 a 10 razy... Te wymogi konieczności przeprowadzenia badania ścieków, wywozu osadu, dodawania wapna itp wyglądają na przeczekanie do końca gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorog85 11.02.2018 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 (edytowane) Na tych gawędziarzy nie ma co liczyć. Może koledzy poradzicie, co zrobić żeby ten kożuch we wtórnym nie powstawał. Póki co tworzy się film biały, który codziennie przenoszę ręcznie do gnilnego, a ściek wypompowany z tunelu jest czarny, zapach nie bardzo czuć, ale barwa czarna. Edytowane 11 Lutego 2018 przez gorog85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 12.02.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Na tych gawędziarzy nie ma co liczyć. Może koledzy poradzicie, co zrobić żeby ten kożuch we wtórnym nie powstawał. Póki co tworzy się film biały, który codziennie przenoszę ręcznie do gnilnego, a ściek wypompowany z tunelu jest czarny, zapach nie bardzo czuć, ale barwa czarna. No i wapno przestało działać, co niestety było do przewidzenia. Ten kożuch jest efektem wysokiej zawartości substancji organicznych w ściekach (białka i aminokwasy). Barwa czarna na wylocie oznacza, że ścieki są niedotlenione lub wręcz zagnite. Pytanie jak wyglądają kłaczki osadu czynnego - jeżeli są? Ścieki nie śmierdzą, bo mają za niska temperaturę i produkcja gazów złowonnych w procesach beztlenowych jest niska. Wzrośnie temperatura - zacznie się smród. Przyczyna powyższego to zbyt małe natlenienie ścieku w bioreaktorze + słaba recyrkulacja tego co wysedymentuje w osadniku wtórnym. Kolega flisak to też przerabiał, wprowadził poprawki i jest krok przed Tobą. Poproś go to Ci dokładnie opisze co zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorog85 12.02.2018 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 I stwierdził Pan to bez wykonania dwudziestu badań za milion złotych? Jednak można... Mam nadzieję, że w delfinie to czytają. 16 tyś odsłon - mam nadzieję, że tyle potencjalnych waszych ofiar ustrzegło się błędu wartego kilka tysięcy złotych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorog85 04.03.2018 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Czy ktoś wie jak sprawdzić w tym urządzeniu czasy napowietrzania? Nie mierzylem, ale do godziny 11:00 kiedy nie zajrzę, to napowietrzanie nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 05.03.2018 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 (edytowane) Czy ktoś wie jak sprawdzić w tym urządzeniu czasy napowietrzania? Nie mierzylem, ale do godziny 11:00 kiedy nie zajrzę, to napowietrzanie nie działa. Najprościej to kupić jakiś elektroniczny miernik czasu pracy i podpiąć go pod zasilanie dmuchawy. Dodatkowo puścić go przez jakiś przekaźnik, który jest rozłączany przy załączeniu się elektrozaworu ( zaznaczam, że można tak zrobić gdy jest tylko jeden - np. od recyrkulacji ). Trochę to zabawy, ale w efekcie chyba dostaniesz czas pracy dmuchawy na napowietrzaniu - dyfuzorze. Edytowane 5 Marca 2018 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisak 05.03.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 (edytowane) Georg wysyłam PRIV. U mnie osad trochę pociemniał, ale sedymentuje nadal bardzo wolno. Może to przez temperaturę. Wymiana sterownika trochę się odwlekła ze względu na mrozy. Może w tym tygodniu się uda. Edytowane 5 Marca 2018 przez flisak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 05.03.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Czy ktoś wie jak sprawdzić w tym urządzeniu czasy napowietrzania? Nie mierzylem, ale do godziny 11:00 kiedy nie zajrzę, to napowietrzanie nie działa. Z racji technologii mogą być przerwy w napowietrzaniu ale nie mogą one trwać zbyt długo. Nie spotkałem dłuższej przerwy niż 3 godziny ale to było w SBRach z wydłużonym czasem napowietrzania. Delfin jest przepływówką i pracuje na innym algorytmie - przerwa w napowietrzaniu 40-60 min to jest max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 05.03.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Georg wysyłam PRIV. U mnie osad trochę pociemniał, ale sedymentuje nadal bardzo wolno. Może to przez temperaturę. Wymiana sterownika trochę się odwlekła ze względu na mrozy. Może w tym tygodniu się uda. Jak możesz to zmierz temperaturę w bioreaktorze podczas napowietrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 06.03.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 W małym SBR takie przerwy są niedopuszczalne bo nie będą zachodziły niektóre procesy jednostkowe, aczkolwiek niektórzy producenci nie zwracają na to wogóle uwagi, jest sterownik to już wg nich zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 06.03.2018 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Poproś Delfina może udostępnią, a jak nie to weź sterownik do zdolnego automatyka i on odczyta to co jest zapisane w procesorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisak 07.03.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 (edytowane) Artur Delfin nic nie udostępni, bo "tam jest wszystko ustawione i nic nie trzeba zmieniać" . Lokalny dystrybutor też nie wie jak wejść w ustawienia. Jak mu powiedziałem, że już wiem jak to zrobić to właśnie sobie przypomniał. Zmierzyłem temperaturę i wczoraj było 10,5 st.C. To może być przyczyna wolnej sedymentacji? Osad po godzinie wygląda tak. W słoiku recyrkulat a obok z reaktora. Po 5 godz. z reaktora było 50% . Wrzuciłem mamuta do wstępnego i zrobiłem test dozowania. We wstępnym na powierzchni była warstwa ok. 20-30 gęstego. To normalne? Zważyłem już wcześniej, że gęste nie osiada na dnie tylko jest przy powierzchni. Na dniach odpalę sterownik ale opadalności osadu tym nie poprawię. Chory osad czy co? Czy wydłużać w programie czasy sedymentacji i tyle. Edytowane 7 Marca 2018 przez flisak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts