duduś 05.03.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 PROŚBA O POMOC. Witam spotkała nas przez ostatnie 2 lata sytuacja, gdzie niestety po 12 latach zaczęły szczelać nam allupexy. Ogrzewanie węglem na groszek jest tanie ale nie wiem czy to możliwe żeby albo skoki ciśnień albo temperatura to spowodowały . Najgorsze jest to że gwarancja właśnie minęła , a do tego większość rur jest w podłodze . Ponieważ zaczyna się to powtarzać doszliśmy do wniosku że musimy przeprowadzić totalny remont sieci wowdno - grzewczej . Zdecydowaliśmy jednak że zostawimy stare rury w podłodze i puścimy ogrzewanie z kotłowni po zewnątrz domu tzn. powycinamy kanały w styropianie w ociepleniu i w ocieplonych rurach puścimy chyba tym razem rury miedziane . Łatwiej chyba będzie , mniej strat ( kafla , panele , syf ) . Co o tym myślicie , może w złym wątku zamieściłam to pytanie ? Proszę doradżcie coś - dobrze że do zimy daleko ale koszty i tak nas nie miną . Allupexów mam już dosyć !!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.03.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Jaką temperaturę puszczaliście w te rury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 06.03.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Ja od razu musiałem zastosować reduktor ciśnienia bo w nocy miałem ciśnienie 10 barów ale to tylko do wody użytkowej i bojler bo ogrzewanie to osobny obieg i tam raczej nie ma takiego ciśnienia , chyba że kocioł wam kilkadziesiąt razy zagotowało , pexami podłaczone kaloryfery ? bo podłogówka powinna na tym latać raczej dłużej bo max temp jaką idzie dać na podłogę to 55 st na zaworze czterodrogowym ale kto by to wytrzymał na nogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 06.03.2017 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Niestety kocioł nigdy się nie zagotował, temp. na grzejnikach ok. 50, kaloryfery na pexach ale oddzielnie , na podłogówce jeszcze nic się nie dzieje, wszystko zgodnie ze sztuką hydrauliczną wykonane . Po prostu może jakaś feralna partia . Ale co myslicie o puszczeniu nowej instalacji z zewnątrz domu , wolę mieć spaprany tynk niż syf w domu ( włącznie z tym że nie mam już takich samych kafli ani paneli - a na nowe mnie nie stać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 06.03.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 chyba nie jest zgodnie ze sztuką bo skąd w instalacji grzewczej ciśnienie które wysadza rury? Chyba ze ktoś dla kotła stałopalnego zastosował instalację zamkniętą i w miarę grzania rośnie ciśnienie w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 06.03.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Ja od razu musiałem zastosować reduktor ciśnienia bo w nocy miałem ciśnienie 10 barów ale to tylko do wody użytkowej i bojler Skad takie cisnienie w sieci wodnej? Raczej "z miasta" nie przyszło. Moze nmasz cos źle wykonane? Np brak naczynia przeponowego równoważącego uderzenia hydrauliczne lub wzrosty ciśnienia zwiazane z podgrzewaniem wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.03.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 A co to znaczy ,że alupexy strzelają .może fotkę . A może zawór bezpieczeństwa na 10 bar.Jakiej firmy te rury (powinny być nadruki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 06.03.2017 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Mam zawory bezpieczeństwa więc nie ma wzrostu ciśnienia bo one po to są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.03.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Mam zawory bezpieczeństwa więc nie ma wzrostu ciśnienia bo one po to są Ale jakie ?I czy w dobrym punkcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 07.03.2017 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 W zasadzie to już nie ma znaczenia ( co, z czego , kiedy ) . Chodzi mi o koncepcję ( bo decyzje już zapadły ) poprowadzenia nowej instalacji po zewnętrznej ścianie domu . Czy ktoś z Was widział albo ma takie rozwiązanie ? Dziękuję za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 09.03.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Puszczenie teraz rur miedzianych w ociepleniu to sobie jakoś nie wyobrażam, miedź się najczęściej lutuje a jak to zrobić w warstwie styropianu? Są takie systemy z korytami przy ścianach i w nich puszcza się rury. Napisz jakiej firmy masz te alupexy bo to trochę podejrzane mimo wszystko. Jesteś pewny, że nie ma skoków ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.03.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 PROŚBA O POMOC. Witam spotkała nas przez ostatnie 2 lata sytuacja, gdzie niestety po 12 latach zaczęły szczelać nam allupexy. Ogrzewanie węglem na groszek jest tanie ale nie wiem czy to możliwe żeby albo skoki ciśnień albo temperatura to spowodowały . Najgorsze jest to że gwarancja właśnie minęła , a do tego większość rur jest w podłodze . Ponieważ zaczyna się to powtarzać doszliśmy do wniosku że musimy przeprowadzić totalny remont sieci wowdno - grzewczej . Zdecydowaliśmy jednak że zostawimy stare rury w podłodze i puścimy ogrzewanie z kotłowni po zewnątrz domu tzn. powycinamy kanały w styropianie w ociepleniu i w ocieplonych rurach puścimy chyba tym razem rury miedziane . Łatwiej chyba będzie , mniej strat ( kafla , panele , syf ) . Co o tym myślicie , może w złym wątku zamieściłam to pytanie ? Proszę doradżcie coś - dobrze że do zimy daleko ale koszty i tak nas nie miną . Allupexów mam już dosyć !!!!!!!!!!!!!!!! Alupexy strzelają czy złączki ? Ostatnio widziałem instalację wykonaną przez dewelopera na tanich złączkach, już przy zalaniu instalacji kilka zaczęło cieknąć. W każdym razie zamiast robić rewolucję w instalacji może taniej i łatwiej będzie zamontować klimatyzatory multisplit i nimi ogrzewać dom [każdy ma teraz wydajną funkcję powietrznej pompy ciepła] ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.03.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Wystarczy ,że użyto złej prasy ( szczęki ) .Nie jest obojętne czym zaprasowuje sie złączkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 11.03.2017 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Niestety rury zostały wyjęte przez hydraulików , sprawdzili i niestety jest to jakaś wada materiału - pękają w róznych miejscach . Nie umiemy za bardzo dojśc jaka to firma , faktur już nie mamy, a napis jest b. niewyrażny. reklamować też gdzie nie ma - bo sklep też już nie istnieje.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 12.03.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 12 lat żywotności dla rur tworzywowych, to za przeproszeniem śmiech, znam instalację które działają już ponad 25 lat i mają się bardzo dobrze, pożyją jeszcze co najmniej kolejne 25 lat.Na żywotność rury tworzywowej mają wpływ trzy czynniki: temperatura, ciśnienie no i oczywiście czas. Jeśli rura była eksploatowana przy standardowych temp.i ciśnieniach wówczas jej nadmierne zużywanie się jest oznaką jej niskiej jakości bądź wadliwej partii. Jeśli chodzi o prowadzenie rur po ścianie budynku - może nie jest to zgodne ze sztuka budowlaną ale nie oznacza to że nie jest to wykonalne. Najważniejsze jest aby rura była tak zabezpieczona termicznie żeby nie było możliwości zamarznięcia wody czasie najsilniejszych mrozów oraz aby na danym odcinku rurarzu nie dochodziło do strat temp - jej nadmiernego schłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 12.03.2017 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Odczytaliśmy nazwę firmy - multilayer pipe ( ? - chyba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 12.03.2017 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 to nie firma, multilayer pipe to rura wielowarstwowa czyli każdy alupex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 12.03.2017 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Skad takie cisnienie w sieci wodnej? Raczej "z miasta" nie przyszło. Moze nmasz cos źle wykonane? Np brak naczynia przeponowego równoważącego uderzenia hydrauliczne lub wzrosty ciśnienia zwiazane z podgrzewaniem wody No właśnie z miasta a raczej gminy , ciśnienie nocą dochodzi do 10 bar , czasem śmierdzi olejem silnikowym , czasem brunatna leci , pełny luzik quwa jak mieszkałem na Śląsku to wodę z kranu noworodkowi szło dać pić taka czysta i smaczna a tu taka lura że rzygać się chce , 30 razy więcej wapnia i magnezu oraz żelaza niż na Śląsku , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.03.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 to nie firma, multilayer pipe to rura wielowarstwowa czyli każdy alupex Chyba jednak nie do końca masz rację... : http://www.mpc.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 13.03.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Chyba jednak nie do końca masz rację... : http://www.mpc.pl/ No rzeczywiście, ale oprócz nazwy producenta to także nazwa produktu, trochę masło maślane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts