Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z instalacją - alupex

duduś

Recommended Posts

PROŚBA O POMOC. Witam spotkała nas przez ostatnie 2 lata sytuacja, gdzie niestety po 12 latach zaczęły szczelać nam allupexy. Ogrzewanie węglem na groszek jest tanie ale nie wiem czy to możliwe żeby albo skoki ciśnień albo temperatura to spowodowały . Najgorsze jest to że gwarancja właśnie minęła , a do tego większość rur jest w podłodze . Ponieważ zaczyna się to powtarzać doszliśmy do wniosku że musimy przeprowadzić totalny remont sieci wowdno - grzewczej . Zdecydowaliśmy jednak że zostawimy stare rury w podłodze i puścimy ogrzewanie z kotłowni po zewnątrz domu tzn. powycinamy kanały w styropianie w ociepleniu i w ocieplonych rurach puścimy chyba tym razem rury miedziane . Łatwiej chyba będzie , mniej strat ( kafla , panele , syf ) . Co o tym myślicie , może w złym wątku zamieściłam to pytanie ? Proszę doradżcie coś - dobrze że do zimy daleko ale koszty i tak nas nie miną . Allupexów mam już dosyć !!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Konto usunięte_1*
Ja od razu musiałem zastosować reduktor ciśnienia bo w nocy miałem ciśnienie 10 barów ale to tylko do wody użytkowej i bojler bo ogrzewanie to osobny obieg i tam raczej nie ma takiego ciśnienia , chyba że kocioł wam kilkadziesiąt razy zagotowało , pexami podłaczone kaloryfery ? bo podłogówka powinna na tym latać raczej dłużej bo max temp jaką idzie dać na podłogę to 55 st na zaworze czterodrogowym ale kto by to wytrzymał na nogach :no:

Niestety kocioł nigdy się nie zagotował, temp. na grzejnikach ok. 50, kaloryfery na pexach ale oddzielnie , na podłogówce jeszcze nic się nie dzieje, wszystko zgodnie ze sztuką hydrauliczną wykonane . Po prostu może jakaś feralna partia . Ale co myslicie o puszczeniu nowej instalacji z zewnątrz domu , wolę mieć spaprany tynk niż syf w domu ( włącznie z tym że nie mam już takich samych kafli ani paneli - a na nowe mnie nie stać :()

Ja od razu musiałem zastosować reduktor ciśnienia bo w nocy miałem ciśnienie 10 barów ale to tylko do wody użytkowej i bojler

Skad takie cisnienie w sieci wodnej? Raczej "z miasta" nie przyszło. Moze nmasz cos źle wykonane? Np brak naczynia przeponowego równoważącego uderzenia hydrauliczne lub wzrosty ciśnienia zwiazane z podgrzewaniem wody

Puszczenie teraz rur miedzianych w ociepleniu to sobie jakoś nie wyobrażam, miedź się najczęściej lutuje a jak to zrobić w warstwie styropianu? Są takie systemy z korytami przy ścianach i w nich puszcza się rury.

Napisz jakiej firmy masz te alupexy bo to trochę podejrzane mimo wszystko. Jesteś pewny, że nie ma skoków ciśnienia?

PROŚBA O POMOC. Witam spotkała nas przez ostatnie 2 lata sytuacja, gdzie niestety po 12 latach zaczęły szczelać nam allupexy. Ogrzewanie węglem na groszek jest tanie ale nie wiem czy to możliwe żeby albo skoki ciśnień albo temperatura to spowodowały . Najgorsze jest to że gwarancja właśnie minęła , a do tego większość rur jest w podłodze . Ponieważ zaczyna się to powtarzać doszliśmy do wniosku że musimy przeprowadzić totalny remont sieci wowdno - grzewczej . Zdecydowaliśmy jednak że zostawimy stare rury w podłodze i puścimy ogrzewanie z kotłowni po zewnątrz domu tzn. powycinamy kanały w styropianie w ociepleniu i w ocieplonych rurach puścimy chyba tym razem rury miedziane . Łatwiej chyba będzie , mniej strat ( kafla , panele , syf ) . Co o tym myślicie , może w złym wątku zamieściłam to pytanie ? Proszę doradżcie coś - dobrze że do zimy daleko ale koszty i tak nas nie miną . Allupexów mam już dosyć !!!!!!!!!!!!!!!!

Alupexy strzelają czy złączki ?

Ostatnio widziałem instalację wykonaną przez dewelopera na tanich złączkach, już przy zalaniu instalacji kilka zaczęło cieknąć.

W każdym razie zamiast robić rewolucję w instalacji może taniej i łatwiej będzie zamontować klimatyzatory multisplit i nimi ogrzewać dom [każdy ma teraz wydajną funkcję powietrznej pompy ciepła] ?

Niestety rury zostały wyjęte przez hydraulików , sprawdzili i niestety jest to jakaś wada materiału - pękają w róznych miejscach . Nie umiemy za bardzo dojśc jaka to firma , faktur już nie mamy, a napis jest b. niewyrażny. :( reklamować też gdzie nie ma - bo sklep też już nie istnieje.)

12 lat żywotności dla rur tworzywowych, to za przeproszeniem śmiech, znam instalację które działają już ponad 25 lat i mają się bardzo dobrze, pożyją jeszcze co najmniej kolejne 25 lat.

Na żywotność rury tworzywowej mają wpływ trzy czynniki: temperatura, ciśnienie no i oczywiście czas. Jeśli rura była eksploatowana przy standardowych temp.i ciśnieniach wówczas jej nadmierne zużywanie się jest oznaką jej niskiej jakości bądź wadliwej partii.

Jeśli chodzi o prowadzenie rur po ścianie budynku - może nie jest to zgodne ze sztuka budowlaną ale nie oznacza to że nie jest to wykonalne.

Najważniejsze jest aby rura była tak zabezpieczona termicznie żeby nie było możliwości zamarznięcia wody czasie najsilniejszych mrozów oraz aby na danym odcinku rurarzu nie dochodziło do strat temp - jej nadmiernego schłodzenia.

Gość Konto usunięte_1*
Skad takie cisnienie w sieci wodnej? Raczej "z miasta" nie przyszło. Moze nmasz cos źle wykonane? Np brak naczynia przeponowego równoważącego uderzenia hydrauliczne lub wzrosty ciśnienia zwiazane z podgrzewaniem wody

No właśnie z miasta a raczej gminy , ciśnienie nocą dochodzi do 10 bar , czasem śmierdzi olejem silnikowym , czasem brunatna leci , pełny luzik quwa jak mieszkałem na Śląsku to wodę z kranu noworodkowi szło dać pić taka czysta i smaczna a tu taka lura że rzygać się chce , 30 razy więcej wapnia i magnezu oraz żelaza niż na Śląsku ,