Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POŚ z tunelem.

Malcolm

Recommended Posts

Witam,

Mam przydomową oczyszczalnie ścieków z tunelem. Dzisiaj zauważyłem, że woda z roztopów wlewa się do zbiornika, co skutkuje jego napełnieniem i problemem z odpływem wody z domu. Montaż robiłem we własnym zakresie i za radą sprzedawcy nie dałem pod tunel żwiru ( gleba u mnie jest piaszczysta). Jakieś pomysły, jak się z tym uporać? Odkopywać tunele?

Edytowane przez Malcolm

Ile osób korzysta z tej oczyszczalni? Ile jest tuneli? Oczyszczalnia mechaniczno-biologiczna czy sam osadnik wstępny?

Witam,

Mam przydomową oczyszczalnie ścieków z tunelem. Dzisiaj zauważyłem, że woda z roztopów wlewa się do zbiornika, co skutkuje jego napełnieniem i problemem z odpływem wody z domu. Montaż robiłem we własnym zakresie i za radą sprzedawcy nie dałem pod tunel żwiru ( gleba u mnie jest piaszczysta). Jakieś pomysły, jak się z tym uporać? Odkopywać tunele?

Witam,

Zbiornik napełnia się wodą z roztopów? I ta woda nie odpływa? To znaczy, że poziom wody gruntowej się podnosi. Zatkana warstwa piasku też nie pomaga. Oczyszczalnia do poprawki.

Świetny przykład skutków robienia oczyszczalni "po taniości".

Korzystają 2 stałe osoby + goście. Sam osadnik wstępny 3000l, jeden tunel o długości 19mb.

Oczyszczalnia z tego linku:

http://archiwum.allegro.pl/oferta/przydomowa-oczyszczalnia-sciekow-3000l-14-tuneli-i5840647417.html

Szambo z dziurą a nie oczyszczalnia. I to dopiero początek kłopotów :-(

Wiesz do czego służy ten żwir któerego nie dałeś? Żeby mogły na nim urosnąć odpowiednie bakterie tlenowe, które pomalutku spływające ścieki "zjedzą". Żeby pod żwirem była w miarę czysta woda. Taka która piachu pod spodem nie zatka w 2 sezony. Zastanów się jakie to bakterie tlenowe rosną sobie gdy wszystko pływa w wodzie :-/

Do zbiornika wpływa woda z tunelu, przez odpływ, taka cofka.

Czyli czeka mnie rozkopanie podwórka?

Powiedziałbym raczej, że cię czeka przemyślenie koncepcji oczyszczalni całkowicie od nowa.

Proponuję wykopać tunele, wstawić za osadnikiem jakąś biologiczną, albo tylko jej część napowietrzaną, za tym pompownię, a tunele - na powierzchnię i obsypać kopcem.

Dodam od siebie, że faktycznie źle zrobiłeś że nie dałeś podsypki pod ten tunel mimo piaszczystej ziemi.

Ale wg. mnie nie musisz robić napowietrzania czy montować dodatkowych biologicznych oczyszczalni.

Popraw tylko powierzchnię pod tymi tunelami, żeby działały jako dodatkowy filtr i koniecznie przepłukuj filtr z puzzolaną (sprawdź czy masz oryginalną puzzolanę czy czasami keramzyt)

Popraw tylko powierzchnię pod tymi tunelami, żeby działały jako dodatkowy filtr i koniecznie przepłukuj filtr z puzzolaną (sprawdź czy masz oryginalną puzzolanę czy czasami keramzyt)

Chwyć takiego tunela, unieś go i popraw tę powierzchnię, a on ci z wdzięczności wessie całą wodę z roztopów.

:bash:

Korzystają 2 stałe osoby + goście. Sam osadnik wstępny 3000l, jeden tunel o długości 19mb.

Oczyszczalnia z tego linku:

http://archiwum.allegro.pl/oferta/przydomowa-oczyszczalnia-sciekow-3000l-14-tuneli-i5840647417.html

Płakać nad rozlanym mlekiem to każdy może, ale nie ma sensu. Źle zrobiłeś wybierają tanią oczyszczalnię i tak jak w wielu przypadkach na budowie, Polak jest mądry po szkodzie. Nie zamierzam tu jednak strzępić język i najpierw parę rzeczy na Twoją obronę :). Chodzi tu o treść tej oferty z allegro, w której ewidentnie, że nie trzeba żwiru i przywołuje się na to aprobatę firmy Sotralentz na "... złoże rozsączające z komór drenażowych Q4 EQUALIZER 36". Dodatkowo reklamuje się to jako jedyne tunele, współpracujące, a raczej mogące stanowić system wraz z osadnikiem wstępnym - co jest oczywistym kitem :). Dla mnie zostałeś wprowadzony w błąd i wysłałbym pismo do Sotralentz, czy dopuszczają łącznie komór drenażowych z osadnikami MARSEPLAST, które są jednymi z najtańszych i najsłabszych osadników na rynku. Nawet jeśli odpowiedzą Ci, że tak to zapytaj, jaki jest ich dobór - czyli ile sztuk jest do osadnika 3m3. Możesz tym nic nie zyskać, ale potwierdzisz, czy Cię nie wprowadzono w błąd. Jeśli jednak któraś z odpowiedzi, będzie na nie to sprawa prosta i uderzaj z pismem do sprzedawcy, że oferta zawiera bezpodstawne i nieprawdziwe informacje jak i źle dobrane elementy :).

Dlatego nie lubię rozwiązań odprowadzenia w postaci komór, czy tuneli :(

Wracając jednak do sedna, skoro jest wysoki poziom wód gruntowych to odradzałbym okresowe opróżnienie takiego osadnika, bo nawet pomimo jakiegoś cementowania, może on zakończyć żywotność - czyli ulec trwałej deformacji, która uniemożliwi jego dalsze istnienie w tym schemacie :(

Co można z tym zrobić ? W kwestii odprowadzenia to wstawić za osadnikiem przepompownie z dobrą pompą, np. EBARA BEST ONE MA lub OPTIMA MA, a potem drenaż w naspie na żwirze płukanym i z normalnymi rurami rozsączającymi. Tunele skoro są już w ziemi to bym je tam zostawił i nie kombinowałbym z ewentualnym ich przenoszeniem do nasypu - strata funduszy na demontaż, a to co zyskasz jest i tak słabsze od żwiru płukanego :(.

Do dzieła więc i zbieraj fundusze na przebudowę - błędy trzeba naprawiać, bo człowiek całe życie się uczy :)

Edytowane przez WojtekINST

Gość Konto usunięte_1*
Panowie skończcie z ta gadaniną o taniości , mój sąsiad naprzeciwko ma zrobioną profesjonalnie koszt 21 tys zł , nie znam się ale ma dwa duże zbiorniki jakieś pompki bajery i studnię rozsączającą 3x3x3m zasypaną żwirem mineło 4 lata i musi wypompowywać wodę na ogródek bo nie odbiera , poziom wody o nas jas 4-5 metrów poniżej gruntu , miało być drogo i dobrze i co jest , dupa , ja mam od 2 lat zwykła z dwoma drenami po 16m i no jeszcze działa jak długo nie wiem ale ja wydałem 3 max (sam robiłem i żwiru poszło 4 kubiki ) a on 21 tys , boli co

Panowie skończcie z ta gadaniną o taniości , mój sąsiad naprzeciwko ma zrobioną profesjonalnie koszt 21 tys zł , nie znam się ale ma dwa duże zbiorniki jakieś pompki bajery i studnię rozsączającą 3x3x3m zasypaną żwirem mineło 4 lata i musi wypompowywać wodę na ogródek bo nie odbiera , poziom wody o nas jas 4-5 metrów poniżej gruntu , miało być drogo i dobrze i co jest , dupa , ja mam od 2 lat zwykła z dwoma drenami po 16m i no jeszcze działa jak długo nie wiem ale ja wydałem 3 max (sam robiłem i żwiru poszło 4 kubiki ) a on 21 tys , boli co

No kończę uzupełnienie zaległości na forum, więc krótko stwierdzę, że droższe jest zawsze lepsze jeśli to nie reklama tylko prawdą - czyli o ile ktoś nie naciągną klienta na mega drogie rozwiązanie, zaoszczędzając tam, gdzie się nie powinno oszczędzać. Tobie się udało to zrobić normalnie i bardzo dobrze :)

Jednak zadam pytanie jakie jest prawdopodobieństwo zrobienia dobrej i taniej oczyszczalni w stosunku do dobrej i drogiej. Jeśli jest wszystko zrobione rzetelnie to raczej to drugie w tym przoduje.

Niestety pełno jest klientów, którzy dopiero po czasie się orientują i trafiają do mnie z hasłem: mam super drogą oczyszczalnię, ale nie wsiąka :). Po krótkiej rozmowie i ustaleniu paru faktów, klient ze zdziwieniem mówi: miała być bezobsługowa i najnowocześniejsza, ale nie wiem dlaczego dali 1/3 żwiru na podsypkę rur drenażowych w stosunku do tego co według mnie powinno być - proste :) :)

Ciekawe ile faktycznie wsypali tego żwiru u sąsiada :)

Nie sprowadzajmy wszystkiego do ceny. Wywalenie kupy kasy nigdy nie jest gwarancją sukcesu. Jak się kupuje bez głowy, to takie są skutki.

Dlatego warto najpierw zajrzeć do tego forum i poczytać, na co należy zwrócić uwagę.

A Ty zrobiłeś sam i się postarałeś. 1000 razy pisałem tutaj, że w zwykłej drenażówce sukces polega na staranności wykonania i korzystnych warunkach gruntowych.

A swoją drogą, to chyba ciut koloryzujesz. 4 kubiki rozłożone pod 2 nitkami drenażu po 16 m - to daje paseczek o szerokości 5 i grubości 2,5 cm. To chyba ręcznie układałeś każdy kamyczek :p

Tak czy inaczej - napisz znowu za 2 lata. :bye:

Twój sąsiad poprawi studnie chłonną i będzie banglać. Ty rozkopiesz za 5-10lat drenażówke i okolica w promieniu kilometra się o tym dowie. Potem się Ty dowiesz ile kosztuje wymiana i utylizacja gruntu......

Polacy to się jednak lubią cieszyć z nieszczęscia sąsiada :-(

Jest tez powiedzenie, że ten się smieje, kto się śmieje ostatni.......

I jeszcze jedno. 2 przypadki to jeszcze nie statystyka....

A swoją drogą, to chyba ciut koloryzujesz. 4 kubiki rozłożone pod 2 nitkami drenażu po 16 m - to daje paseczek o szerokości 5 i grubości 2,5 cm. To chyba ręcznie układałeś każdy kamyczek :p

:

Oj Kuba, kawy nie było z rana?

Bo chyba jednak 50x25cm x 32m...... :-/

Co nie zmienia faktu ze to jest porównywalna powierzchnia jak ze studni chłonnej 3x3m.

Jeśli z biologicznej zostaną wyeliminowane jakieś popełnione tam błędy instalacyjno-eksploatacyjne, to taka oczyszczalnia zdecydowanie przeżyje drenażówke. Nie mówiać juz o tym, co potrafi być w ziemi pod drenażem w przypadku błędów w eksploatacji :-(