Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wątpliwości co do wykonanego montażu warstwowego

Recommended Posts

Witam,

Jedno krótkie pytanie na temat montażu warstwowego a mianowicie właśnie zamontowali mi drzwi zewnętrzne w tym systemie lecz panowie monterzy dodam że afiszujący się logiem dobrymontarzysta użyli taśmy tylko po stronie zewnętrznej a po wewnętrznej nie tłumacząc to użyciem pianki dwuskładnikowej i zapewniając mnie że użycie taśmy od strony wewnętrznej nie jest wymagane przy takowej piance i prosił bym o jakąś konkretną ripostę w stronę monterów lub utwierdzenie mnie w przekonaniu że takowy montaż jest prawidłowy. Z góry dziękuję za pomoc

Tu możemy się spierać.. czy tort bezowy jest takim i czy cukiernik zrobił go dobrze... No po prostu zależy na co się umawialiście, co było zapisane?

Ciężko mi uwierzyć by mieli piankę dwuskładnikową, raczej w brak taśmy wewnętrznej.. ale zapytaj sprzedawcę po prostu by pokazali odpowiedniąinstrukcję, wg której postępują..

Dokładniej rzecz ujmując zamontowane zostały drzwi CAL z kolekcji Arktycznej przy ktorej montażu producent zaleca ciepły montaż a drzwi byly zamówione z montażem ciepłym który widnieje na fakturze i dodam jeszcze ze były montowane przez autoryzowana ekipę firmy CAL z licencja a montaż został wykonany inaczej niż w instrukcjach producenta stolarki.

Możesz wysłac własnie takiego maila do sprzedawcy. On może nie wiedzieć że zaszła taka sytuacja, a jeśli nie zareaguje to napisz do Cala z tym samym pytaniem. Jestem przekonany, że rozwieją Twoje wątpliwości. Oni autoryzacjędają na konkrente osoby (a nie firmy) i może ludzie wiedzą więcej niż mówi instrukcja..

To ni przypomina "cieply montaz" realizowany przez ekipy Oknoplastu

Mógłbyś rozwinąć? "Grozi mi" taki montaż.

Jak powiniem opisac sprzedawcy/monterom ciepły montaż bym miał pewność że maja na myśli to co ja(i Wy!), Do tej pory rozmawiałem o montazu na tasmach(paroszczelnych/paroprzepuszczalnych). Powiniem sprecyzować coś więcej?

Jesli uzgodniłeś i masz to zapisane że montaż odbędzie się w systemie 3I tzn. Folia paroszczelna / piana / folia paroprzepuszczalna to nie masz co się obawiać..

Wielokrotnie naa budowach realizowanych przez ekipy Oknoplastu wiedziałem taki oto "ciepły montaż"

Od zewnątrz taśma rozpreżna na dodatek 15/5 (fakt rozpreży się do 4 cm ale wtedy nie pełni żadnej funkcji poza ozdobną) później piana i.....nic wiecej. Czyli najważniejsza sprawa czyli szczelność od wewnątrz nie jest zagwarantowana