Zwibel 06.03.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 WitamZastanawiam się nad montażem w moim przyszłym domu pompy PW. Jednak miejscowość w jakiej będzie stał dom jest w większości zasilana z linii napowietrznych. Potrafi zdarzyć się sytuacja gdy nie ma prądu dwa trzy dni. Dodatkowo Karkonosze mają trochę zimniejszy klimat jak inne części kraju.Czy w związku z tym kombinować z dodatkowym zasilaniem typu tani śmieciuch na drewno opałowe?Posiadam duży agregat prądotwórczy ok 5,5 KW czy wystarczy on do zasilenia awaryjnego pompy ciepła?Zastanawiam się czy w dniach kiedy temperatura spada poniżej 25 stopni nie było by lepiej mieć dodatkowego zasilania awaryjnego w postaci pieca.Nie proponujcie mi kominka, mam dość kotłowni w salonie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.03.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Witam Zastanawiam się nad montażem w moim przyszłym domu pompy PW. Jednak miejscowość w jakiej będzie stał dom jest w większości zasilana z linii napowietrznych. Potrafi zdarzyć się sytuacja gdy nie ma prądu dwa trzy dni. Dodatkowo Karkonosze mają trochę zimniejszy klimat jak inne części kraju. Czy w związku z tym kombinować z dodatkowym zasilaniem typu tani śmieciuch na drewno opałowe? Posiadam duży agregat prądotwórczy ok 5,5 KW czy wystarczy on do zasilenia awaryjnego pompy ciepła? Zastanawiam się czy w dniach kiedy temperatura spada poniżej 25 stopni nie było by lepiej mieć dodatkowego zasilania awaryjnego w postaci pieca. Nie proponujcie mi kominka, mam dość kotłowni w salonie :/ Hej Ziomalu , wiesz co , jestem z okolic Jeleniej Góry - i raz pamiętam ,że kilka lat temu (chyba 5-6) trzy dni nie było prądu (mokry śnieg w październiku). To krótko : -ja swoją chałupę budowałem 10 lat temu i nie przyłożyłem się do dobrej izolacji (niestety) -drugi sezon cisnę na PC (u mnie było w tym roku -23 st i nie zamarzłem) -mam odcięty piec , ale niedawno w końcu dojrzałem , aby go sprzedać A co będzie awaryjnie ? A no dalej prąd : a) jeśli padnie PC na tyle ,żeby uruchomić awaryjne grzałki 9kW -to do czasu naprawy polecę na grzałkach b) jeśli nie będzie zasilania , to pożyczę agregat prądotwórczy Agregat już masz- na moją PC wystarczy -max pobiera 5 kW. Kasa z pieca pójdzie na ewentualną naprawę PC i grzanie grzałką Tak to widzę pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.03.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Dodam jeszcze ,że przy dłuższej awarii PC szybciej kupię jakąś używkę piec elektryczny- dotarło to do mnie ( w końcu ) ,że nie warto przez ok15 lat trzymać w pogotowiu piec węglowy na max (ewentualnie 2-3 tyg) A tak , to zyskam trochę miejsca w kotłowni... Tymczasem PS Może czuję się "pewniej" bo jestem elektronikiem i znam kilku Fachmanów od klim i PC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 06.03.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Ale wiesz że żeby tym agregatem zasilić sobie grzałki i grzać dom to agregat musi zapitalać na maxa przez cały okres grzania czyli praktycznie w pracy ciągłej. O ile silnik spalinowy powinien dać radę to uzwojenia prądnicy mogą tego nie wytrzymać. Większość agregatów ma podawaną moc max w szczycie a nie w pracy ciągłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.03.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Ale wiesz że żeby tym agregatem zasilić sobie grzałki i grzać dom to agregat musi zapitalać na maxa przez cały okres grzania czyli praktycznie w pracy ciągłej. O ile silnik spalinowy powinien dać radę to uzwojenia prądnicy mogą tego nie wytrzymać. Większość agregatów ma podawaną moc max w szczycie a nie w pracy ciągłej. To będę robił wymagane przerwy... A jak to nie pomoże , to odwiedzę rodzinkę -a jak mnie nie będą chcieli przygarnąć , to spróbuję coś na bookingu znaleźć (taka mała wycieczka...) Jest wiele sposobów na awarię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 06.03.2017 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Ale wiesz że żeby tym agregatem zasilić sobie grzałki i grzać dom to agregat musi zapitalać na maxa przez cały okres grzania czyli praktycznie w pracy ciągłej. O ile silnik spalinowy powinien dać radę to uzwojenia prądnicy mogą tego nie wytrzymać. Większość agregatów ma podawaną moc max w szczycie a nie w pracy ciągłej. Witam To nie wszystko. Taki agregat na godzinę pracy spali co najmniej 2,5 l paliwa. Diesel trochę mniej, ale półtora - dwa litry też można liczyć. Zaledwie 20-25 % energii zawartej w paliwie zostanie przekształcone w elektryczną Dodatkowo, co ważne! Instalacja elektryczna w domu musi być przystosowana do zasilania agregatem zewnętrznym. Domowe wynalazki i różne "skróty" grożą śmiertelnymi porażeniami i to niekoniecznie pośród domowników. Znacznie taniej zarówno inwestycyjnie jak i eksploatacyjnie wyjdą np. dwa budżetowe biokominki o odpowiedniej mocy. Czysto, Klimatycznie. Żonę lub koleżankę można przytulić I nic nie warczy na pół powiatu. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.03.2017 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Pratchawiec, Ty masz zawsze ciekawe pomysły-nie pomyślałem o zmarzniętych sąsiądkach... Ten agregat prądotwórczy , to musiałby być dość stabilny napięciowo no i rzeczywiście -musiałbym wcześniej przygotować oddzielne od reszty domu , zasilanie PC pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 06.03.2017 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Też bym wolał jakiś kominek (nawet ten bio), albo kozę opalaną drewnem. Agregat warczał będzie nawet na właściciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.03.2017 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Pratchawiec,chyba rzeczywiście nie ma co dłubać w instalacji , ryzykować uszkodzenia PC na zasilaniu z agregatu...Ten bio-kominek sprawę załatwia pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.08.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 ........... I zapomnij o grzaniu tylko w drugiej taryfie, bo ani to oszczędne ani komfortowe. Oczywiście u TwojegoPana się nie sprawdza to gdzie indziej nie ma prawa. Jedynie słuszna linia partii to grzanie na okrągło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.08.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 U siebie od dwóch sezonów z powodzeniem grzeję tylko w drugiej taryfie i żadnego dyskomfortu nie zauważyłem. Uprzedzę kolejne pytania i nadmienię, że w kominku, w ubiegłym sezonie grzewczym paliłem trzy razy. Zakup kominka, w moim przypadku to zdecydowanie chybiona inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.08.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Zakup kominka, w moim przypadku to zdecydowanie chybiona inwestycja. A już myślałem że jesteś jednym z tych co podobno lubią w ogień się patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.08.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 A już myślałem że jesteś jednym z tych co podobno lubią w ogień się patrzeć Tak trzy, no może cztery razy do roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.08.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Też tak myślałem, ale pewnej zimy jak przy -15C na zewnątrz przez tydzień nie miałem prądu, zmieniłem zdanie. Ale przeżyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.08.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Też tak myślałem, ale pewnej zimy jak przy -15C na zewnątrz przez tydzień nie miałem prądu, zmieniłem zdanie. Za koszt kominka, nie wspominam o kominie i wykończeniu, bo są tu i tacy co łącznie wydali i 15-20k pln, mógłbyś kupić ze trzy używane agregaty Hondy. A na pewno dwa nowe. Albo nawet na 15dni, awarii w roku, do końca twych dni-wypożyczać agregat. I zostałoby na dobre wakacje jeszcze. Wystarczyło przygotować do tego instalację w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.08.2018 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Tak trzy, no może cztery razy do roku. A już myślałem Pompki często mijają się z rzeczywistością Ja Was teraz sprawdzę Nie rozumiem tylko tego, czego boją się pompiarze i jednak ten kominek ( oczywiście dla klimatu ) każdy ma w swoim domu? No gadać mi i tu zaraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.08.2018 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 A za 2500 to ile tych agregatów Hondy kupię. Mam nadzieje że piszesz o tych które nie zaszkodzą "zdrowiu" PCi? ) a nie tylko tych żeby mieć agregat i wydawało by mi się że jestem bezpieczny jak mróz gniecie jaj..a? Napisz proszę coś o tych agregatach jeśli jesteś łaskaw? Konkretne modele, cena itp? Pytasz Twój Pana skąd tacy się biorą? Z praktyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.08.2018 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Zupełnie nie zrozumialeś tego co napisałem. . Ty też, niestety. Używany agregat ok 3,5kW można kupić za mniej niż 2,5k pln. Wypożyczalnie sobie wygooglaj. Dziwne, że jak popisujecie się Panowie Kominkowcy w swych postach na wątkach o kominkach, to podajecie ceny parowozów w waszych salonach dużo wyższ a niżeli podałeś. A jak na wątkach o PC, to każdy pisze, niewiele zapłaciłem, kupiony po znajomości. Zapominacie o cenach montażu, komina czy nawet samego kominiarza. O cenach wykończenia już nikt nie wspomina. a drewno ma każdy za darmo lub pół darmo I to mnie bawi. Kolego, jeśli tak mogę, miałem kominek. Wiem ile kosztuje, wiem jak jest niekomfortowy, nawet jak się tylko nim rozpala dla klimatu. Wiem o nim wszystko Napisałem ci, że dla "zabezpieczenia" mając PC, przygotowuje się instalację i kupuje/wypożycza agregat na czas awarii. A nie wywala kupę kasy i czeka na 15 dniową awarie (raz na ruski rok) i czeka na brak prądu... Ale to nie ten wątek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 16.08.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 U nas jak robiliśmy adaptację projektu to Pani z biura powiedziała że jak chcemy pompę albo grzać pradem to MUSI być kominek bo inaczej urząd jej nie przyjmie dokumentów ... Nie musi być. Ep musi być odpowiednie. A to możesz zbić zakładając fotowoltaikę, kolektory czy cokolwiek co obniży ci zapotrzebowanie na energię pierwotną. Przykłady wyklikasz sobie w googlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.08.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 A wracajac do tematu... fajnie gdy PC chlodzi gdy jest takie lato jak w tym roku Ja akurat do chłodzenia domu od kilku lat używam klimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts