Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a zasilanie awaryjne

Zwibel

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad montażem w moim przyszłym domu pompy PW. Jednak miejscowość w jakiej będzie stał dom jest w większości zasilana z linii napowietrznych. Potrafi zdarzyć się sytuacja gdy nie ma prądu dwa trzy dni. Dodatkowo Karkonosze mają trochę zimniejszy klimat jak inne części kraju.

Czy w związku z tym kombinować z dodatkowym zasilaniem typu tani śmieciuch na drewno opałowe?

Posiadam duży agregat prądotwórczy ok 5,5 KW czy wystarczy on do zasilenia awaryjnego pompy ciepła?

Zastanawiam się czy w dniach kiedy temperatura spada poniżej 25 stopni nie było by lepiej mieć dodatkowego zasilania awaryjnego w postaci pieca.

Nie proponujcie mi kominka, mam dość kotłowni w salonie :/

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Zastanawiam się nad montażem w moim przyszłym domu pompy PW. Jednak miejscowość w jakiej będzie stał dom jest w większości zasilana z linii napowietrznych. Potrafi zdarzyć się sytuacja gdy nie ma prądu dwa trzy dni. Dodatkowo Karkonosze mają trochę zimniejszy klimat jak inne części kraju.

Czy w związku z tym kombinować z dodatkowym zasilaniem typu tani śmieciuch na drewno opałowe?

Posiadam duży agregat prądotwórczy ok 5,5 KW czy wystarczy on do zasilenia awaryjnego pompy ciepła?

Zastanawiam się czy w dniach kiedy temperatura spada poniżej 25 stopni nie było by lepiej mieć dodatkowego zasilania awaryjnego w postaci pieca.

Nie proponujcie mi kominka, mam dość kotłowni w salonie :/

Hej Ziomalu ,

wiesz co , jestem z okolic Jeleniej Góry - i raz pamiętam ,że kilka lat temu (chyba 5-6) trzy dni nie było prądu (mokry śnieg w październiku).

To krótko :

-ja swoją chałupę budowałem 10 lat temu i nie przyłożyłem się do dobrej izolacji (niestety)

-drugi sezon cisnę na PC (u mnie było w tym roku -23 st i nie zamarzłem)

-mam odcięty piec , ale niedawno w końcu dojrzałem , aby go sprzedać

A co będzie awaryjnie ?

A no dalej prąd :

a) jeśli padnie PC na tyle ,żeby uruchomić awaryjne grzałki 9kW -to do czasu naprawy polecę na grzałkach

b) jeśli nie będzie zasilania , to pożyczę agregat prądotwórczy

Agregat już masz- na moją PC wystarczy -max pobiera 5 kW.

Kasa z pieca pójdzie na ewentualną naprawę PC i grzanie grzałką

Tak to widzę

pzdr

Dodam jeszcze ,że przy dłuższej awarii PC szybciej kupię jakąś używkę piec elektryczny- dotarło to do mnie ( w końcu :jawdrop:) ,że nie warto przez ok15 lat trzymać w pogotowiu piec węglowy na max (ewentualnie 2-3 tyg)

A tak , to zyskam trochę miejsca w kotłowni...

Tymczasem

PS

Może czuję się "pewniej" bo jestem elektronikiem i znam kilku Fachmanów od klim i PC...

Ale wiesz że żeby tym agregatem zasilić sobie grzałki i grzać dom to agregat musi zapitalać na maxa przez cały okres grzania czyli praktycznie w pracy ciągłej. O ile silnik spalinowy powinien dać radę to uzwojenia prądnicy mogą tego nie wytrzymać. Większość agregatów ma podawaną moc max w szczycie a nie w pracy ciągłej.

Ale wiesz że żeby tym agregatem zasilić sobie grzałki i grzać dom to agregat musi zapitalać na maxa przez cały okres grzania czyli praktycznie w pracy ciągłej. O ile silnik spalinowy powinien dać radę to uzwojenia prądnicy mogą tego nie wytrzymać. Większość agregatów ma podawaną moc max w szczycie a nie w pracy ciągłej.

To będę robił wymagane przerwy...

A jak to nie pomoże , to odwiedzę rodzinkę -a jak mnie nie będą chcieli przygarnąć , to spróbuję coś na bookingu znaleźć (taka mała wycieczka...)

Jest wiele sposobów na awarię.

Witam

To nie wszystko.

Taki agregat na godzinę pracy spali co najmniej 2,5 l paliwa.

Diesel trochę mniej, ale półtora - dwa litry też można liczyć.

Zaledwie 20-25 % energii zawartej w paliwie zostanie przekształcone w elektryczną

Dodatkowo, co ważne!

Instalacja elektryczna w domu musi być przystosowana do zasilania agregatem zewnętrznym.

Domowe wynalazki i różne "skróty" grożą śmiertelnymi porażeniami i to niekoniecznie pośród domowników.

Znacznie taniej zarówno inwestycyjnie jak i eksploatacyjnie wyjdą np. dwa budżetowe biokominki o odpowiedniej mocy.

Czysto, Klimatycznie. Żonę lub koleżankę można przytulić

I nic nie warczy na pół powiatu.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pratchawiec,

Ty masz zawsze ciekawe pomysły-nie pomyślałem o zmarzniętych sąsiądkach... :rolleyes:

Ten agregat prądotwórczy , to musiałby być dość stabilny napięciowo no i rzeczywiście -musiałbym wcześniej przygotować oddzielne od reszty domu , zasilanie PC

pzdr

• 1 year później...

U siebie od dwóch sezonów z powodzeniem grzeję tylko w drugiej taryfie i żadnego dyskomfortu nie zauważyłem.

Uprzedzę kolejne pytania i nadmienię, że w kominku, w ubiegłym sezonie grzewczym paliłem trzy razy. Zakup kominka, w moim przypadku to zdecydowanie chybiona inwestycja.

Gość TwojPan
Też tak myślałem, ale pewnej zimy jak przy -15C na zewnątrz przez tydzień nie miałem prądu, zmieniłem zdanie.

Za koszt kominka, nie wspominam o kominie i wykończeniu, bo są tu i tacy co łącznie wydali i 15-20k pln, mógłbyś kupić ze trzy używane agregaty Hondy. A na pewno dwa nowe. Albo nawet na 15dni, awarii w roku, do końca twych dni-wypożyczać agregat. I zostałoby na dobre wakacje jeszcze.:D

Wystarczyło przygotować do tego instalację w domu.

A za 2500 to ile tych agregatów Hondy kupię.

Mam nadzieje że piszesz o tych które nie zaszkodzą "zdrowiu" PCi? ) a nie tylko tych żeby mieć agregat i wydawało by mi się że jestem bezpieczny jak mróz gniecie jaj..a?

Napisz proszę coś o tych agregatach jeśli jesteś łaskaw?

Konkretne modele, cena itp?

Pytasz Twój Pana skąd tacy się biorą?

Z praktyki :)

Gość TwojPan
Zupełnie nie zrozumialeś tego co napisałem.

.

Ty też, niestety.

Używany agregat ok 3,5kW można kupić za mniej niż 2,5k pln. Wypożyczalnie sobie wygooglaj.

Dziwne, że jak popisujecie się Panowie Kominkowcy w swych postach na wątkach o kominkach, to podajecie ceny parowozów w waszych salonach dużo wyższ a niżeli podałeś. A jak na wątkach o PC, to każdy pisze, niewiele zapłaciłem, kupiony po znajomości. Zapominacie o cenach montażu, komina czy nawet samego kominiarza. O cenach wykończenia już nikt nie wspomina. a drewno ma każdy za darmo lub pół darmo :)

I to mnie bawi. Kolego, jeśli tak mogę, miałem kominek. Wiem ile kosztuje, wiem jak jest niekomfortowy, nawet jak się tylko nim rozpala dla klimatu. Wiem o nim wszystko :)

Napisałem ci, że dla "zabezpieczenia" mając PC, przygotowuje się instalację i kupuje/wypożycza agregat na czas awarii. A nie wywala kupę kasy i czeka na 15 dniową awarie (raz na ruski rok) i czeka na brak prądu...

Ale to nie ten wątek....

U nas jak robiliśmy adaptację projektu to Pani z biura powiedziała że jak chcemy pompę albo grzać pradem to MUSI być kominek bo inaczej urząd jej nie przyjmie dokumentów ...

Nie musi być. Ep musi być odpowiednie. A to możesz zbić zakładając fotowoltaikę, kolektory czy cokolwiek co obniży ci zapotrzebowanie na energię pierwotną. Przykłady wyklikasz sobie w googlach.