Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy na styku tarasu i budynku - ocieplenie, dylatacja, izolacja, osadzenie drzwi

duduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 year później...
  • 8 months później...

Witam

Pytanie jak w temacie . Sciana fundamentowa wystaje ponad poziom terenu na kilkadziesiąc centymetrów . Jest ona ocieplona styropianem 5 cm . Czy wylewając taras mam "przykleić" go do tego styropianu ??? Taka sama sytuacja jest ze schodami wejsciowymi i podjazdem do garażu . Jak wyleję schody czy podjazd wszędzie będe miał szczelinę 5cm o grubosci styropianu -czym ją wypełnić/zasłonić ???

A może to sie robi zupełnie inaczej ??

pozdro D.RZ

• 6 months później...

Mam pytanie do forumowiczów , jak prawidłowo wykonać podłogę pod drzwiami tarasowymi ?

Na ubitą pospółkę jest wylany beton do poziomu fundamentów na to będzie położony styropian 8 cm i wylewka 5cm.

w ten sposób powstaje pusta przestrzeń między drzwiami tarasowymi a fundamentem.

Jak prawidłowo ją wypełnić?

Czy wysunąć styropian iwylewkę na fundamnt , czy wymurować warstwę z

BK 12 cm.

Dziękuję za odpowiedzi

Mam pytanie do forumowiczów , jak prawidłowo wykonać podłogę pod drzwiami tarasowymi ?

Na ubitą pospółkę jest wylany beton do poziomu fundamentów na to będzie położony styropian 8 cm i wylewka 5cm.

w ten sposób powstaje pusta przestrzeń między drzwiami tarasowymi a fundamentem.

Jak prawidłowo ją wypełnić?

Czy wysunąć styropian iwylewkę na fundamnt , czy wymurować warstwę z

BK 12 cm.

Dziękuję za odpowiedzi

oto odpowiedź na twoje pytanie

zrób zliżenie i wykonaj dokladnie tak jak na zdjeciu

pozdrawiam janzar

http://images14.fotosik.pl/91/ccf9f201775b964e.jpg

Jak zauważyłem na fotce masz drzwi wejściowe bez poprzeczki , napisz jakiej są szerokości i czy są zastosowane w nich jakieś extra profile.

Widzę że drzwi są podniesine do góry jednak nie nie umiem rozpoznać co jest pod nimi

po kolei

-drzwi są podmurowane bloczkiem z gazobetonu ,suporex. lub ytong czyli nawet nie cegla a napewno nasz jastrych pod profilem

na szerokość dolnego profila pionowo w dół

-zaizolowane z dwóch stron masą powłokową SOPRO 523 przeciw przenikaniu wilgoci od zewnątrz

http://images12.fotosik.pl/32/3cba062c03293295.jpg

a wszystko po to aby ograniczyć przenikanie chłodu z zewnątrz czyli ograniczenie mostka termicznego

pozdrawiam Jan Zaremba

A teraz na to powinna przyjść niewielkiej grubości izolacja termiczna (styropian) pionowo z obu stron aż do wysokości progu. Ta izolacja powinna być przykryta od góry samym materiałem wykończeniowym posadzek (płytki, panele itp). Dzięki temu unikniemy mostka termicznego.

• 4 months później...

Witam

Będę wylewał taras i mam w związku z tym pytanie : Czy należy wykonać dylatację od ściany budynku? Wykonawca mówi ,że nie trzeba i chce oprzeć wylewkę na kawałku ściany fundamentowej o szer. 5cm. Wylewka ok.14cm z betonu B20. Taras 5mx3m - oparty ma być dłuższym bokiem na całej długości

Czy to dobrze czy jedank wykonać dylatację.Jeśli tak jakiej grubości?

pozdrawiam