Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy na styku tarasu i budynku - ocieplenie, dylatacja, izolacja, osadzenie drzwi

duduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 months później...

Jestem na etapie ocieplenia (styropian) i elewacji (tynk silikonowy).

Budynek będzie obsypany, poziom podniesiony, w projekcie są dwa tarasy - na poniższym zdjeciu ten ogrodowy.

Poziom zero tarasu planowany jest tuż pod oknem - widoczna belka betonowa i pierwsza warstwa max-a będzie w całości zakryta.

Jak nisko zejść z ociepleniem? Czy można ocieplić do samej folii kubełkowej i poźniej całość zasypać (ziemią, piaskiem, czymkolwiek) czy ocieplenie powinno kończyć się na docelowym poziomie tarasu?

http://m3.fmix.pl/fmm2540/c34cc54b0001ee8f4af5e35b/zdjecie.jpg

Jak nisko zejść z ociepleniem? Czy można ocieplić do samej folii kubełkowej i poźniej całość zasypać (ziemią, piaskiem, czymkolwiek) czy ocieplenie powinno kończyć się na docelowym poziomie tarasu?

Musisz zejść z ociepleniem i połączyć styropian na elewacji z ociepleniem fundamentów! Gdybyś tego nie zrobił, to w miejscu bez styropianu miałbyś ogromny mostek termiczny.

Musisz zejść z ociepleniem i połączyć styropian na elewacji z ociepleniem fundamentów! Gdybyś tego nie zrobił, to w miejscu bez styropianu miałbyś ogromny mostek termiczny.
To jeszcze kilka wątpliwości - 1. czy potrzebna jest tu listwa startowa (bezpośrednio na folii kubełkowej)? 2. Robić dylatacje pomiędzy częsciami schowaną i ponad tarasem czy siatkę na kleju zaciągnąć po całości, bez przerw?

Zastanawiałem się też czy może tam gdzie będzie obsypane ziemią dać twardszy styrodur...

To jeszcze kilka wątpliwości - 1. czy potrzebna jest tu listwa startowa (bezpośrednio na folii kubełkowej)? 2. Robić dylatacje pomiędzy częsciami schowaną i ponad tarasem czy siatkę na kleju zaciągnąć po całości, bez przerw?

Zastanawiałem się też czy może tam gdzie będzie obsypane ziemią dać twardszy styrodur...

Ad1. Na zdjęciu widać, że folia kubełkowa jest wywinięta pod ściany i połączona z izolacją poziomą. Musisz odkopać trochę folię kubełkową i odciąć ją przy samej ścianie, tak żeby odsłonić ocieplenie fundamentów. Folia musi swobodnie odejść od styropianu (styroduru). Oczyść dokładnie górną krawędź izolacji fundamentów i od tego poziomu możesz zacząć ocieplenie elewacji. Jeżeli na elewacji będzie wykonany cokół, to montaż listwy startowej jest zbędny. Jednak musisz dokładnie określić na jakiej wysokości będzie on wykonany i od tego rozpocząć prace. Najlepiej jest na samym początku przykleić pierwszy rząd płyt styropianowych, które będą stanowiły wysokość cokołu, a dopiero potem dokleić płyty do połączenia się z izolacją termiczną fundamentów.

Ad2. Z czego będzie wykonany taras?

• 2 weeks później...

Witam, jak rozwiązać połączenie kostki brukowej z oknem i drzwiami tarasowymi?

Oraz sprawa również bardzo ważna jak wykonać hydroizolację w tym miejscu i jakimi środkami?

Okno i drzwi w sumie mają 3,5 m szerokości, ścianę od fundamentów mam ocieploną styropianem 10cm, podmurówka 15cm a reszta w górę 20cm.

http://img685.imageshack.us/img685/8765/taras.th.jpg

Może i faktycznie przesadziłem ale to tak na szybko wyszło arcydzieło aby mieć jakiś pogląd ;)

Kostka będzie 6cm, na ramę będzie zachodzić ok. 1cm a ta listwa podokienna ma 3 cm to jakieś jeszcze 2cm poniżej muru.

W ramie od spodu jest taki frez "rowek" na całej długości mysałem aby dać tam blachę aluminiową do dołu a później na zewnątrz coś w stylu okapu nad styropianem.

Ale jak dam kostkę do ramy i muru to będzie długi mostek na 3,5m.

Jak to rozwiązaliście u siebie?

A tą zaprawą posmarować od ramy w dół po murze i stryropianie?

• 2 weeks później...
Ja jeszcze tarasu nie mam, ale ocieplenie tak. Będzie to wyglądać tak, że styropian mam pociągnięty do krawędzi okna (na Twoim rysunku wypadałoby to kawałek poniżej kostki). Kostka będzie trochę powyżej styropianu, a na styropianie będą jakieś płytki położone tak, żeby ich powierzchnia była równo z powierzchnią kostki.