Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy na styku tarasu i budynku - ocieplenie, dylatacja, izolacja, osadzenie drzwi

duduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dylatacja powinna być zrobiona - u mnie ma ok. 10 cm i jest wypełniona styropianem. Moim zamiarem było zlikwidowanie mostka cieplnego jaki powstałby gdyby płyta tarasu wchodziła w ścianę (podobny mostek jak w przypadku balkonu). W moim przypadku płyta tarasu o wymiarach 8x3 m przylega dłuższym bokiem na całą szerokość domu i jest podparta na całym obwodzie na własnym fundamencie (z tym, że ława fundamentowa pod taras jest zespolona z ławą pod ściany fundamentowe domu). Głębokość dylatacji wynosi ok. 1,2 m; styropian (grubości 8 cm) w dylatacji jest jednocześnie ociepleniem ściany fundamentowej domu od strony tarasu - oczywiście pozostałe 3 odcinki ściany fundamentowej też są ocieplone (dom jest na rzucie prostokąta). Kolejność prac była następująca:

1. ławy pod dom i taras, przy czym ława pod ścianę fundamentową domu i przylegającą do niej ścianę fundamentową tarasu miała z grubsza podwójną szerokość (tak żeby było na dwie szerokości ścian fundamentowych tj. 2x24 cm + ok. 10 cm na dylatację).

2. murowanie ścian fundamentowych domu z bloczków betonowych 24 cm

3. przeciwilgociowa izolacja pionowa ściany fundamentowej domu od strony tarasu + naklejenie styropianu wypełniającego dylatację

4. wymurowanie ścian fundamentowych tarasu (też z bloczków 24 cm)

5. wykonanie płyty podłogowej na ścianach fundamentowych domu i odrębnej płyty tarasu - wystarczy wyciągnąć w górę styropian dylatacji, będzie tworzył coś w rodzaju szalunku traconego.

Tu małe wyjaśnienie do punktu 5: w moim wypadku - ze względu na znaczny spadek terenu - zamiast podłogi na gruncie w postaci tzw. chudziaka została wylana zbrojona płyta żelbetowa wsparta na ścianach fundamentowych, ponieważ zagęszczanie gruntu pod podłogę byłoby trudne i nieskuteczne - gruba warstwa ziemi (w niektórych miejscach ok. 1,5 m) to ryzyko osiadania podłogi. Nawiasem mówiąc, płyta tarasowa została wylana na deskowaniu, które pozostanie już na zawsze wewnątrz tarasu, bo jego przewyższenie względem terenu było tak duże, że zasypywanie tej przestrzeni ziemią byłoby nieopłacalne.

• 1 month później...

Dom stary, jakies 100 lat ma. wejscie na wysokosci okolo 60cm - do wejscia 4 schodki. teraz chcialbym zamiast schodkow dolozyc caly tarasik - taki na okolo 15m2 - wiatrolap jest jakby dobudowka domu - sciana z drzwiami jest pod katem prostym do glownej bryly. teraz ten prostokat chcialbym ladnie wypelnic, podniesc, zrobic ladny tarasik/ganek. Slyszalem, ze musze to oddylatowac od sciany, a niedlugo zaczynaja mi tynkowac dom, wiec moze to najpierw powinienem? Tylko jak?

Aha, no i czy fundament wylewam pod cale schody? zakladajac, ze schody beda mialy 30cm glebokosci i ze beda 4, to fundament powinien miec 120cm szerokosci?!?

pzdr

sad ripper

• 1 month później...

Należy ją ocieplić z 2 względów:

1. Należy stworzyć dylatację aby zapobiec oddziaływaniu pracującego betonu na tarasie pod wpływem słońca i mrozu na fundament - a do tego najlepiej nadaje się styropian (np 3cm)

2. Żadnego ocieplenia na domu nigdy za mało (chyba że reszta ścian jest zupełnie nieocieplona i są nieszczelne okna wtedy szkoda cokkoolwiek ocieplać)

Należy ją ocieplić z 2 względów:

1. Należy stworzyć dylatację aby zapobiec oddziaływaniu pracującego betonu na tarasie pod wpływem słońca i mrozu na fundament - a do tego najlepiej nadaje się styropian (np 3cm)

2. Żadnego ocieplenia na domu nigdy za mało (chyba że reszta ścian jest zupełnie nieocieplona i są nieszczelne okna wtedy szkoda cokkoolwiek ocieplać)

Dylatacja to owszem jest potrzebna ale ja mam w projekcie styrodur 10cm.

To może w tym miejscu gdzie będzie przylegać ściana tarasu dać mniej styropianu czy zostawić 10cm styro.

Mam zamiar dać styrodur gr. 5 cm pomiędzy murem budynku a tarasu, a na pozostałej części fundamentów styrodur gr. 10 cm. I teraz pytanie do Was czy 420 zł za m3 styroduru to dużo czy ok?

Jak to jest cena brutto to jest bardzo dobra ja kupowłałem po 520zł na m3.

A wogóle to gdzie w takiej cenie można kupić bo mi pewnie zbraknie.

My "oblecieliśmy" cały domek wkoło styropianem "20" i folią fundamentową. Gdy był robiony taras to styropian + folię przycięliśmy od góry o jakieś 10cm -tak by wylewka go zakryła. Tak więc ściana na styku z tarasem jest ocieplona tylko od spodu tarasu.

To jest dobry pomysł pod tarasem dam 10cm a w miejscu gdzie ściana fundamentowa będzie się stykać z tarasem dam 5cm ale wcale za to dobrze ocieple taras.

Mam zamiar dać styrodur gr. 5 cm pomiędzy murem budynku a tarasu, a na pozostałej części fundamentów styrodur gr. 10 cm. I teraz pytanie do Was czy 420 zł za m3 styroduru to dużo czy ok?

Styrodur 10 cm :o to chyba przesada. No chyba ze to dom energooszczedny to na sciany pojdzie pewno 25 cm styro?

:wink:

Styrodur 10 cm :o to chyba przesada. No chyba ze to dom energooszczedny to na sciany pojdzie pewno 25 cm styro?

:wink:

Ja w swoim projekcie z Archonu mam styrodur 10cm a na ścianach styropian 14cm ale planuje dać więcej.

Chodzi mi tylko o to ze prawdziwy styrodur ociepla o wiele lepiej niz zwykly styropian, dlatego nie warto dawac zbyt grubo bo to wyrzucanie kasy. A przy opiniach na forum co do potrzeby glebokiego ocieplania fundamentuu w ogole :-? to watpliwosci wydaja sie uzasadanione. No ale skoro jest w projekcie...

ps. na jakims portalu budowlanym czytalem ze 5 cm xps ociepla jak 8 cm eps itd itd

Kupiłam styrodur 5 cm na ocieplenie między budynkiem a tarasem i 8 cm, żeny ocieplić resztę fundamentów. Czy na ten styrodur daje się siatkę z klejem czy tylko się go przykleja i to koniec? Praktycznie cały fundament będzie pod ziemią, zostanie tylko cokolik 15 cm na wierzchu.

I pytanie z drugiej beczki: czy ktoś spotkał się z takim produktem Aqua firmy Styropex, bo właśnie to kupiłam, jako styrodur.... a teraz mam wątpliwości

Dołączam do pytania ashca: jak kleic ten styrodur (czy moze byc np. Izlbet S?) i co na to? Folia kubelkowa? Czy ją też się jakos mocuje czy po prostu przysypuje ziemią? I jeszcze pytanie czy od dolu daje się listy metalowe aby zabezpieczyc przed włażeniem myszy?

Ja będę kleił styrbitem 2000. Z tego mam też wykonaną izolacją pionową.

Na razie zrobiłem próbę i przykleiłem kawałek styroduru styrbitem po 4 dniach nie mogę styroduru nawet trochę poruszyć

Aha o jakich metalowych listwach piszesz bardzo mnie to zainteresowało bo mam pewien problem który nie wiem jak rozwiązać

Może z tą listwą da się coś wykombinować