Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy na styku tarasu i budynku - ocieplenie, dylatacja, izolacja, osadzenie drzwi

duduś

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja taki kupiłem i powiem że Aqua EPS P 200 jest stosowany pod płyty fundamentowe, po prostu płyty sie na nie leje więc co do jego właściwości...- po co tracić kasę na XPS`a.

Ale ten aqua jest w 3 odmianach EPS 200, EPS P 200 i EPS 300 chyba jakoś tak, pod płytę zalecano mi EPS P 200 i taki kupiłem.

pzdr

ja taki kupiłem i powiem że Aqua EPS P 200 jest stosowany pod płyty fundamentowe, po prostu płyty sie na nie leje więc co do jego właściwości...- po co tracić kasę na XPS`a.

Ale ten aqua jest w 3 odmianach EPS 200, EPS P 200 i EPS 300 chyba jakoś tak, pod płytę zalecano mi EPS P 200 i taki kupiłem.

pzdr

A co to jest płyta fundamentowa?

Jak to "płyty się nie leje" ?

Jaką płytę miałeś na myśli?

W jakiej cenie kupowałeś ten styropian Aqua EPS P 200?

Ja chciałem zastosować Hydromax.

W Castoramie oferują go w cenie 346,80 zł/m3 (grubość 100mm).

pzdr

Widziałem i macałem Aqua i Hydromax i gdybym miał wybierać teraz to nadal wybieram styrodur.

Dołączam do pytania ashca: jak kleic ten styrodur (czy moze byc np. Izlbet S?) i co na to? Folia kubelkowa? Czy ją też się jakos mocuje czy po prostu przysypuje ziemią? I jeszcze pytanie czy od dolu daje się listy metalowe aby zabezpieczyc przed włażeniem myszy?

A o co chodzi z myszami :o o jakie listwy chodzi, pierwsze słyszę ale jestem zainteresowana bo buduję dom pod lasem i mam pełno gryzoni zwłaszcza teraz przed zimą.

pozdrawiam

• 1 month później...
mam mały problem dotyczący wykończenia dolnej części drzwi tarasowych. jak je docieplić, jak obrobić blachą i co potem? czy jakaś papa termozgrzealna? czy przed przystąpienie m do robót wysmarować podłogę (beton) tarasu dysperbitem? taras ma być drewniany. dla utrudnienia powiem że taras jest odkryty i ciągle narażony na wilgoć z powietrza. teraz doszły jeszcze niskie temperatury więc pełen odjazd. ratunku bo wigoć wdziera się do salonu! :cry:

• 10 months później...

Witajcie,

Jestem w trakcie budowy domu, który wokół ma stytopianowy cokół (od poziomu gruntu + 82 cm). I jak w tym przypadku połączyć dom na przykład ze schodami wejściowymi. Czy konstrukcję schodów po prostu dolewam do budynku, a więc betonowe schody będą stykały się ze styropianem? Czy w tym miejscu pozbyć się styropianu?

Analogiczne pytanie dot. tarasów.

Michał

"dolewasz" do styropianu, nie przerywając izolacji cieplnej, nietworząc, jakże modnego obecnie pojęcia, mostka cieplnego, grunt do porządne osadzenie tych schodów i tarasu (jezeli betonowe wylewane), na czymś w rodzaju ławy zagłębionej poniżej głebokości przemarzania

dokładnie tak - u mnie fachowcy zrobili ławę (z betoniarki) i wymurowali ściankę fundamentową z bloczków - na to wylana została płyta

a styropian pomiędzy tarasem a domem musi być

Albo tak jak ja kupiłem stan surowy z wylanymi fundamentami pod schody i taras i musiałem ocieplać fundamenty schodów i tarasu :(

Oczywiście wylewki na tarasie i przed schodami na styropianie :(

Przecież nie oderżnę razem wylanych ścian domu i tarasów żeby włożyć ocieplenie.

dokładnie tak - u mnie fachowcy zrobili ławę (z betoniarki) i wymurowali ściankę fundamentową z bloczków - na to wylana została płyta

a styropian pomiędzy tarasem a domem musi być

Albo tak jak ja kupiłem stan surowy z wylanymi fundamentami pod schody i taras i musiałem ocieplać fundamenty schodów i tarasu :(

Oczywiście wylewki na tarasie i przed schodami na styropianie :(

Przecież nie oderżnę razem wylanych ścian domu i tarasów żeby włożyć ocieplenie.

• 1 month później...
Witam. Nowo wybudowany budynek najpierw ocieplilam 10cm styropianem a teraz chce zrobic taras i duzy stopien wejsciowy do domu. Jak to zrobic prawidlowo? (czy moze to byc robione na styropianie ocieplajacym dom?) Prosze o w miare szybka odpowiedz. Pozdrawiam.