rudolfo78 25.06.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Wysokość ściany fundamentowej + ława 1,3m, szerokość szczeliny 5cm, długość ok10m.W projekcie jest napisane aby wypełnić kitem asfaltowym. Znacie jakieś konkretne środki Nazwa, producent? Ewentualnie proszę o jakieś inne porady czym to wypełnić? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 25.06.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Ja w projekcie miałem ścianę fundamentową od tarasowej zdylatowaną styropianem EPS100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 07.11.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Jestem na etapie ocieplenia (styropian) i elewacji (tynk silikonowy).Budynek będzie obsypany, poziom podniesiony, w projekcie są dwa tarasy - na poniższym zdjeciu ten ogrodowy. Poziom zero tarasu planowany jest tuż pod oknem - widoczna belka betonowa i pierwsza warstwa max-a będzie w całości zakryta. Jak nisko zejść z ociepleniem? Czy można ocieplić do samej folii kubełkowej i poźniej całość zasypać (ziemią, piaskiem, czymkolwiek) czy ocieplenie powinno kończyć się na docelowym poziomie tarasu? http://m3.fmix.pl/fmm2540/c34cc54b0001ee8f4af5e35b/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 07.11.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 a co na to projekt, warto go czasem przejżeć przy bydowie to pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.11.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Ja zszedłem ze styropianem 1m poniżej gruntu w koło całego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 08.11.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Jak nisko zejść z ociepleniem? Czy można ocieplić do samej folii kubełkowej i poźniej całość zasypać (ziemią, piaskiem, czymkolwiek) czy ocieplenie powinno kończyć się na docelowym poziomie tarasu? Musisz zejść z ociepleniem i połączyć styropian na elewacji z ociepleniem fundamentów! Gdybyś tego nie zrobił, to w miejscu bez styropianu miałbyś ogromny mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.11.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 a co na to projekt, warto go czasem przejżeć przy bydowie to pomagaProjekt jest indywidualny, gdybym zawsze się go trzymał byłoby kilka baboli więcej. Poza tym takich szczegółow nie ma w projekcie, nie ma przekroju przecinającego taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.11.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Musisz zejść z ociepleniem i połączyć styropian na elewacji z ociepleniem fundamentów! Gdybyś tego nie zrobił, to w miejscu bez styropianu miałbyś ogromny mostek termiczny. To jeszcze kilka wątpliwości - 1. czy potrzebna jest tu listwa startowa (bezpośrednio na folii kubełkowej)? 2. Robić dylatacje pomiędzy częsciami schowaną i ponad tarasem czy siatkę na kleju zaciągnąć po całości, bez przerw? Zastanawiałem się też czy może tam gdzie będzie obsypane ziemią dać twardszy styrodur... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 08.11.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 To jeszcze kilka wątpliwości - 1. czy potrzebna jest tu listwa startowa (bezpośrednio na folii kubełkowej)? 2. Robić dylatacje pomiędzy częsciami schowaną i ponad tarasem czy siatkę na kleju zaciągnąć po całości, bez przerw? Zastanawiałem się też czy może tam gdzie będzie obsypane ziemią dać twardszy styrodur... Ad1. Na zdjęciu widać, że folia kubełkowa jest wywinięta pod ściany i połączona z izolacją poziomą. Musisz odkopać trochę folię kubełkową i odciąć ją przy samej ścianie, tak żeby odsłonić ocieplenie fundamentów. Folia musi swobodnie odejść od styropianu (styroduru). Oczyść dokładnie górną krawędź izolacji fundamentów i od tego poziomu możesz zacząć ocieplenie elewacji. Jeżeli na elewacji będzie wykonany cokół, to montaż listwy startowej jest zbędny. Jednak musisz dokładnie określić na jakiej wysokości będzie on wykonany i od tego rozpocząć prace. Najlepiej jest na samym początku przykleić pierwszy rząd płyt styropianowych, które będą stanowiły wysokość cokołu, a dopiero potem dokleić płyty do połączenia się z izolacją termiczną fundamentów. Ad2. Z czego będzie wykonany taras? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.11.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Taras- płyty kamienne lub kostka. Na pewno nie płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 09.11.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Taras- płyty kamienne lub kostka. Na pewno nie płytki. Wykonaj ocieplenie zgodnie z tym co napisałem wcześniej. Taras jest odrębną częścią budynku i jakakolwiek dylatacja jest w tym przypadku zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 10.11.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 My mamy ocieplenie połączone z ociepleniem piwnic. Stryropian dochodzi do folii kubełkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 10.11.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 I na to sypane warstwy podkładu pod taras? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 23.11.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Witam, jak rozwiązać połączenie kostki brukowej z oknem i drzwiami tarasowymi?Oraz sprawa również bardzo ważna jak wykonać hydroizolację w tym miejscu i jakimi środkami? Okno i drzwi w sumie mają 3,5 m szerokości, ścianę od fundamentów mam ocieploną styropianem 10cm, podmurówka 15cm a reszta w górę 20cm. http://img685.imageshack.us/img685/8765/taras.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 23.11.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Do hydroizlolacji Janzar polecał w jednym z wątków Sopro DSF 523. A nie za wysoko ta koska narysowana? Dochodzi do szyby, czy do ramy okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 23.11.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Może i faktycznie przesadziłem ale to tak na szybko wyszło arcydzieło aby mieć jakiś pogląd Kostka będzie 6cm, na ramę będzie zachodzić ok. 1cm a ta listwa podokienna ma 3 cm to jakieś jeszcze 2cm poniżej muru. W ramie od spodu jest taki frez "rowek" na całej długości mysałem aby dać tam blachę aluminiową do dołu a później na zewnątrz coś w stylu okapu nad styropianem. Ale jak dam kostkę do ramy i muru to będzie długi mostek na 3,5m. Jak to rozwiązaliście u siebie? A tą zaprawą posmarować od ramy w dół po murze i stryropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 07.12.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Jak rozwiązaliście styk kostki poniżej ramy okiennej w drzwiach tarasowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 07.12.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ja jeszcze tarasu nie mam, ale ocieplenie tak. Będzie to wyglądać tak, że styropian mam pociągnięty do krawędzi okna (na Twoim rysunku wypadałoby to kawałek poniżej kostki). Kostka będzie trochę powyżej styropianu, a na styropianie będą jakieś płytki położone tak, żeby ich powierzchnia była równo z powierzchnią kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 07.12.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Okno i drzwi tarasowe to jedna bryła o szerokości 3,5 metra.Docieplenie mam grubości 20cm. To co nie dawać kostki do ramy okiennej? Dać na dociepleniu 0,2x3,5m płytki do ramy okiennej/drzwiowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 07.12.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 http://img69.imageshack.us/img69/9959/oknox.jpg Tak to będzie wyglądać u mnie. Teraz widzę że jedną rzecz pomyliłem. Styropian zachodzi około 1 cm na futrynę, nie chce mi się już zmieniać rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts