Whiti07 07.03.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Witam chodzi mi o ustawienia instalacji w trybie letnim a mianowicie: 1. Jaka histereze boilera ustawic jest najlepiej czy 1,2 stopnie czy maksymalna 9. ( temp na kotle planuje ustawic na 69 st z 9 st histereza ) 2. Jaka temperatura byla by najlepsza 50,60 stopni czy zostawic zimowe ustawienia temp. 45 st histereza 5st. 3. Czy nie lepiej by bylo wlaczyc pompe od cyrkulacji w prace ciagla w godzinach 6-22 czy zostawic ustawienia zimowe w wybranych godzinach.( w ciagu dnia zawsze ktos jest w domu) 4. Co z zaworem 4d przekrecic go na skrajna pozycje ? Instalator radzil zeby go nie zamykac calkiem ale jak go nie zamykam to jakas czesc ciepla idzie na grzejniki co powoduje szybsze wychladzanie kotla i spalanie mam teraz ok 7 kg na dobe a to chyba troche duzo jak na grzanie cieplej wody. I czy zamykac zawor odcinajacy CO na lato. Macie jeszcze jakies ciekawe wskazowki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.03.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Ja grzeję na maksymalnej histerezie bojlera gdzie dolna granica to temperatura jeszcze komfortowa. Temperatura na kotle 55 latem zimą 60*C. Zawór 4d zamknięty . Cyrkulacja pracuje w strefach czasowych. powiedzmy od 5:30 do 7:00 i od 15:00-22:00 w weekendy od 8:00 do 22:00 czas pracy pompy 6min pracy 24min postoju. W trybie letnim spalam 2-3kg skrajnie 3,5. Najlepiej mieć niskokaloryczny węgiel umożliwiający jak najdłuższe podtrzymanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts