Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

z tym sie zgadzam :)

ale z tym juz nie

Aktualny wypis z wyrysem z obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania

przestrzennego wraz ze zgodą właściwego organu na zmianę przeznaczenia gruntów leśnych na cele nieleśne

Bo nawet sam MPZP nie wystarczy.
albo jedno albo drugie co wynika z art7 ust 1 lub 1a

Całość brzmi tak, dla jasności:

1.1) Aktualny wypis z wyrysem z obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania

przestrzennego wraz ze zgodą właściwego organu na zmianę przeznaczenia gruntów

leśnych na cele nieleśne, uzyskaną przy sporządzaniu miejscowego planu zagospodarowania

przestrzennego / art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i

leśnych/ -wystawiony nie wcześniej niż 12 miesięcy przed złożeniem wniosku,

bądź w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego:

1.2) Decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu lub decyzję o ustaleniu

lokalizacji celu publicznego z załącznikiem mapowym uzyskaną w trybie

art. 61 ust. 1 pkt. 4 ustawy z dnia 27 marca 2003 r o planowaniu i zagospodarowaniu

przestrzennym.

Swoją drogą - pisałem - w tym roku składałem wniosek do RLDP o wyłączenie. Wcześniej kilkukrotnie rozmawiałem z RLDP, starostwem, urzędem gminy i konsultowałem się na forum poświęconym lasom. Termin odlesienia nigdy się nie pojawił, bo zawsze jednak posługiwaliśmy się terminami użytymi w ustawach i oficjalnych dokumentach. Stąd pewne zamieszanie w tym wątku :)

• 3 weeks później...

Wracam z informacjami, bo machina ruszyła. Jako to na razie wygląda w naszym przypadku?

Tak, jak pisałem wcześniej, w Starostwie Powiatowym (Wydział Środowiska....) złożyłem wniosek o przekwalifikowanie lasu (LSVI) na grunty rolne. W argumentacji podparłem się Ustawą o lasach, gdzie za las uważa się "grunt o zwartej powierzchni co najmniej 0,10 ha, pokryty roślinnością leśną (uprawami leśnymi) - drzewami i krzewami oraz runem leśnym lub przejściowo jej pozbawiony". Klasoużytek na naszej działce oznaczony jako LSVI ma powierzchnię 0,08 ha. Ponadto napisałem o planach zaadaptowania działki na cele rekreacyjne oraz o tym, że w obecnej sytuacji trudno będzie mi postawić tam zabudowę (wymagana odległość od ściany lasu min. 12m).

Do pisma załączyłem wypis z ewidencji gruntów, mapę sytuacyjną oraz zdjęcia działki.

Kierownik Wydziału przyjął dokumenty, określił je jako "w porządku" i dał do zrozumienia, że nie powinno być problemu. Wniosłem 10 zł opłaty za wydanie decyzji, Starostwo ma na odpowiedź 30 dni.

Z informacji, jakie uzyskałem wynika, że rozstrzygać w sprawie będzie Starosta (w rzeczywistości w jego imieniu Wydział Środowiska) po zaczerpnięciu opinii w nadleśnictwie oraz gminie, na terenie której znajduje się działka.

Pozostaje tylko czekać. Na razie nie wygląda to najgorzej...

• 3 months później...

Hej czy mógłbyś napisać jak ta Twoja sprawa wygląda na dzień dzisiejszy? Czy udało się coś zdziałać czy były ( są)jakieś problemy ?...

Pytam bo sam rozglądnam się za działka w ogłoszeniu znalazłem działkę rolną częściowo zalesiona ale jak przedzwonilem do biura nieruchomości dowiedziałem się że w rzeczywistości jest ona zalesiona a częściowo rolna...

Zastanawiam się czy jest sens w ogóle brać się za to czy nie lepiej szukać czegoś innego .

• 3 years później...