krzysieg00 07.03.2017 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Witam, Do domu doprowadzona jest woda z gminnej sieci. Jednak nie ma głównego zaworu wody tzw. zasuwy. Z tego co się dowiedziałem od sąsiadów zasuwa kiedyś była ale ciekła, a gmina zamiast wymienić zasuwę zaspawała ją. Teoretycznie mógłbym walczyć z gminą o montaż nowej zasuwy ale średnio mi się to uśmiecha ponieważ nie mam licznika wody w domu, płacę ryczałt. I zapewne będzie tak że jak zacznę wojnę z nimi o zasuwę to zamontują mi licznik. Czy jest możliwość zamontowania zasuwy na własnej działce? I Jak to ewentualnie zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 08.03.2017 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 A zawór w budynku nie chodzi w grę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieg00 08.03.2017 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Mama 2 zawory w budynku, jeden odcinający wodę w budynku a 2 odcinający wodę na zewnątrz. Wolał bym mieć możliwość odcięcia awaryjnego wody poza budynkiem. Jakie rury mogą być na przyłączu stalowe? żeliwne ? Na jakiej głębokości? Wg. mapy jest to rura o przekroju 50 mm, nie bardzo w to wierzę. PozdrawiamKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 09.03.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Opis z mapy nic nie mówi. Jak w miarę świeże przyłącze (klika lat) to raczej PE, jak stare to może być goła stal albo stal z jakąś otuliną. Żeliwa praktycznie na pewno nie bo nie stosuje się tego na przyłączach. Głębokość to zazwyczaj 1,40-1,80 p.p.t. Trudność może sprawić odcięcie wody na twoim przyłączu, trudno tutaj zamykać cały wodociąg.. ale.. Jeżeli jest to PE to można użyć zacisku do rur PE (taki "zgniatacz" - rodzaj imadełka), za tym wstawić zasuwę domową gwintowaną 50 na dwóch kształtkach skręcanych (albo zgrzewanych elektrooporowo), zamontować klucz do zasuw i na to skrzynkę do zasuw. Można to zrobić u siebie na działce chociaż podejrzewam, że nie jest to zgodne z regulaminem jaki obowiązuje w wodociągach.. ale to pozostawiam do Twojej oceny. Każda firma, która się zajmuje przyłączami powinna taki problem ogarnąć, można też samemu tylko trzeba bardziej namachać się łopatą no i ogarnąć ścisk i ze dwie większe żaby do skręcenia tego. Załączam zdjęcie poglądowe (wzięte z forum z dziennika Sadysty, mam nadzieję że się nie pogniewa ale tam widać o co chodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts