Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza

Recommended Posts

Witam,

Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość.

A więc w najbliższym czasie sam chcę zająć się strychem. Jest to poddasze, które zamierzam odizolowac wełną i podwiesic płytę karton gips. Podlaga jest wylana strop.

Moje pytania:

Ściany działowe robić z płyty czy z supporxa 12 cm grubości lepiej?

Co z podłogą mogę tak zostawić i klasc na to bezpośrednio panele, układać gress? Czy jednak muszę izolować folia steropian i znowu wylewać?

Jak z całą instalacją, można poprowadzić po ścianach (miejsce miedzy karton gips, a scianami domu) a nie po podłodze tak jak tutaj?: http://kamilamichal.mojabudowa.pl/?id=45802

Chcę tam zrobić łazienkę i kuchnię, nie chcę robić ogrzewania podlogowego.

Z góry przepraszam za wszelkie błędy i dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam

Trochę dużo tego na jeden post, to przecież cała adaptacja. Z podstawowych spraw.

Jeśli pod spodem jest użytkowane mieszkanie, to nie dawaj żadnego styropianu. Ani wylewki jeśli nie robisz OP, kładź bezpośrednio kafle i panele. Instalacje możesz włożyć w ściany, nie ma problemu. Działówki mogą być i suporka i z płyty KG, co wolisz. W KG możesz włożyć instalację bez kucia, suporek trzeba kuć i tynkować. Płyta KG to na wierzch tylko gładź i malujesz. Za to suporek ma nieco lepszą izolację akustyczną. Każdy system ma wady i zalety, sam musisz wybrać co ważniejsze.

Za to wełny nie żałuj, daj ile możesz, nawet 35cm. Będzie cieplej zimą, chłodniej latem i ciszej przy wiatrach i deszczach. Na podłogę nie robisz wylewki, to zaoszczędzone cm i kasę wrzuć w wełnę.

Witam,

Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość.

A więc w najbliższym czasie sam chcę zająć się strychem. Jest to poddasze, które zamierzam odizolowac wełną i podwiesic płytę karton gips. Podlaga jest wylana strop.

Moje pytania:

Co z podłogą mogę tak zostawić i klasc na to bezpośrednio panele, układać gress? Czy jednak muszę izolować folia steropian i znowu wylewać?

Jak z całą instalacją, można poprowadzić po ścianach (miejsce miedzy karton gips, a scianami domu) a nie po podłodze tak jak tutaj?: http://kamilamichal.mojabudowa.pl/?id=45802

Chcę tam zrobić łazienkę i kuchnię, nie chcę robić ogrzewania podlogowego.

Z góry przepraszam za wszelkie błędy i dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam

Daj sobie spokój z murowaniem ścian działowych na poddaszu, z profili i płyty GK zrobisz wszystko, możesz wyciszyć sobie dodatkowo wełną mineralną, a układanie wszelkich instalacji to czysta przyjemność.

- jeżeli istniejący strop wytrzyma, możesz robić dowolnie - zleć przeliczenie stropu dla nowych podziałów i obciążeń użytkowych związanych z adaptacją poddasza na cele mieszkalne

Co z podłogą mogę tak zostawić i klasc na to bezpośrednio panele, układać gress?

- proponuje jednak warstwę akustyczną ( styropian )

Czy jednak muszę izolować folia steropian i znowu wylewać?

- jw, ale niekoniecznie "wylewać" 5cm betonu, raczej nie ma sensu dodatkowo dociążać stropu ! są inne metody uzyskania warstwy nośnej podłogi, np. płyty jastrychowe

Jak z całą instalacją, można poprowadzić po ścianach ( miejsce miedzy karton gips, a scianami domu)

- pewnie że tak

Chcę tam zrobić łazienkę i kuchnię

- to musisz przewidzieć wszystkie instalacje : od kanalizacji sanitarnej, ... po ogrzewanie

nie chcę robić ogrzewania podłogowego.

- jest trochę opcji ogrzewania pomieszczeń począwszy od tradycyjnego grzejnikowego

Żeby nie zakładać nowego tematu dołączę się do pytań kolegi.

1. Wracam do tematu podłogi. U mnie jest strop z płyty żerańskiej, beton na wierzchu nie jest najrówniejszy. Zależy mi na każdym centymetrze wysokości pomieszczenia więc chciałbym położyć tam tylko panele i ewentualnie jakieś 2-3 mm maty wygłuszające. Rozumiem że mogę tak zrobić?

2. Ocieplenie dachu. Obecnie jest 20 cm wełny między krokwiami (dom budowany w 2009). Ponownie zależy mi na każdym centymetrze wysokości pomieszczenia. Jak znaleźć złoty środek? Kolejne 10 lub 15 cm na krokwie załatwia sprawę ale zabiera za dużo cm. Czy są jakieś nowocześniejsze rozwiązania? Koszty spróbuję przeżyć. Czy na wełnę mogę położyć np. maty Isobooster? Albo piankę pur? Proszę o podpowiedzi.

3. Sprawy prawne - wstawiam okna połaciowe, nie robię otworów w ścianach nośnych, nie doprowadzam gazu na górę - czyli nie potrzebuję pozwolenia na budowę?

Pozdrawiam

Piotrek