Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele słoneczne na domku narzędziowym

johnny_z

Recommended Posts

Witajcie!

Przymierzam się do budowy domku narzędziowego - będzie całkiem spory, z powierzchnią warsztatową, w związku z czym muszę doprowadzić do niego prąd. Obecnie jedyną opcją jest ciągnięcie przedłużaczy (spora, ok. 50-60m odległość od domu), dlatego zastanawiam się, czy nie byłoby możliwe zamontowanie 1-2 paneli słonecznych, aby domek uzyskał niezależną instalację. Szczerze mówiąc nie wiem, jakie osiągi mogą dać 2 panele, ale nie potrzebuję dużo mocy, najsilniejszy sprzęt jaki miałby pracować w domku to chyba ukośnica Einhela o mocy 1400W.

Jako osoba zielona w temacie nie mam pojęcia, jak się do tego zabrać. Oczywiście poradników w necie nie brakuje, jednak traktują niemal wyłącznie o dużych instalacjach do domu, a tematu takiej drobnicy, jaka mnie interesuje, nikt nie porusza. Jeśli spotkaliście z jakimś "DIY" dla małego (3,5x6 najprawdopodobniej) domku, będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Prosta kalkulacja 2 panele po 250W 500 PLN każdy, 1000 PLN kontroler ładowania jakiś lepszy 150 PLN, akumulator powiedzmy 200Ah 500 PLN, przetwornica 12V -> 230V na sinusie 500 PLN

1000 + 150 + 500 + 500 = 2150 PLN ile prądu za to możesz kupić?

2150 / 0,68PLN/kWh = 3161kWh tyle potrzebuje przeciętny Kowalski rocznie prądu.

Magazynowanie energii jest cholernie drogie, co innego instalacja on grid wpięta do sieci a taką posiadam

Witajcie!

PObecnie jedyną opcją jest ciągnięcie przedłużaczy (spora, ok. 50-60m odległość od domu), dlatego zastanawiam się, czy nie byłoby możliwe zamontowanie 1-2 paneli słonecznych, aby domek uzyskał niezależną instalację.

Oczywiście poradników w necie nie brakuje, jednak traktują niemal wyłącznie o dużych instalacjach do domu, a tematu takiej drobnicy, jaka mnie interesuje, nikt nie porusza.

Witam !

Z ekonomicznego punktu widzenia, przeciągnięcie przewodów będzie lepszym rozwiązaniem, dodatkowo w przypadku nadwyżek można zasilać budynek mieszkalny. Z drugiej strony będzie to zawsze zabezpieczenie dla Twojego urządzenia. W przypadku systemu off-grid z akumulatorami w celu zapewnienia niezależności energetycznej należałoby taką instalację przewymiarować, co podraża cały koszt systemu. Tutaj wytyczne projektowe dla instalacji fotowoltaicznych być może Ci się coś rozjaśni.

Pozdrawiam !

• 3 years później...