johnny_z 08.03.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Witajcie!Przymierzam się do budowy domku narzędziowego - będzie całkiem spory, z powierzchnią warsztatową, w związku z czym muszę doprowadzić do niego prąd. Obecnie jedyną opcją jest ciągnięcie przedłużaczy (spora, ok. 50-60m odległość od domu), dlatego zastanawiam się, czy nie byłoby możliwe zamontowanie 1-2 paneli słonecznych, aby domek uzyskał niezależną instalację. Szczerze mówiąc nie wiem, jakie osiągi mogą dać 2 panele, ale nie potrzebuję dużo mocy, najsilniejszy sprzęt jaki miałby pracować w domku to chyba ukośnica Einhela o mocy 1400W.Jako osoba zielona w temacie nie mam pojęcia, jak się do tego zabrać. Oczywiście poradników w necie nie brakuje, jednak traktują niemal wyłącznie o dużych instalacjach do domu, a tematu takiej drobnicy, jaka mnie interesuje, nikt nie porusza. Jeśli spotkaliście z jakimś "DIY" dla małego (3,5x6 najprawdopodobniej) domku, będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.03.2017 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Prosta kalkulacja 2 panele po 250W 500 PLN każdy, 1000 PLN kontroler ładowania jakiś lepszy 150 PLN, akumulator powiedzmy 200Ah 500 PLN, przetwornica 12V -> 230V na sinusie 500 PLN1000 + 150 + 500 + 500 = 2150 PLN ile prądu za to możesz kupić?2150 / 0,68PLN/kWh = 3161kWh tyle potrzebuje przeciętny Kowalski rocznie prądu. Magazynowanie energii jest cholernie drogie, co innego instalacja on grid wpięta do sieci a taką posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.03.2017 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 A nie lepiej podciągnąć sobie na stałe kabel siłowy do tego domku...? Tak przy okazji będzie baza do konkretnej instalacji fotowoltaicznej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.03.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Witajcie! PObecnie jedyną opcją jest ciągnięcie przedłużaczy (spora, ok. 50-60m odległość od domu), dlatego zastanawiam się, czy nie byłoby możliwe zamontowanie 1-2 paneli słonecznych, aby domek uzyskał niezależną instalację. Oczywiście poradników w necie nie brakuje, jednak traktują niemal wyłącznie o dużych instalacjach do domu, a tematu takiej drobnicy, jaka mnie interesuje, nikt nie porusza. Witam ! Z ekonomicznego punktu widzenia, przeciągnięcie przewodów będzie lepszym rozwiązaniem, dodatkowo w przypadku nadwyżek można zasilać budynek mieszkalny. Z drugiej strony będzie to zawsze zabezpieczenie dla Twojego urządzenia. W przypadku systemu off-grid z akumulatorami w celu zapewnienia niezależności energetycznej należałoby taką instalację przewymiarować, co podraża cały koszt systemu. Tutaj wytyczne projektowe dla instalacji fotowoltaicznych być może Ci się coś rozjaśni. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnny_z 10.03.2017 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Dzięki za wszystkie uwagi i wskazówki Chyba rzeczywiście przeciągnięcie kabla to rozwiązanie i prostsze, i tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annakwiatkowska 03.06.2020 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 lepiej jak zainwestujesz w fotowoltaikę na cały dom a do budynku gospodarczego pociągniesz kabel ziemią. Masz wtedy praktycznie darmowy prąd (+opłaty stałe) na całość. Dodatkowo możesz skorzystać z dofinansowania mój prąd - 5000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts