cesarks 08.03.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 (edytowane) Witam, Mam zamiar założyć ogrzewanie podłogowe elektryczne w pomieszczeniach:1. łazienka ok.9 mkw2. sypialnia ok. 10 mkwRozważam zastosowanie mat grzewcze np. (Spam) albo folii grzewczej (podczerwień) np. (Spam)Mam w związku z tym pytanie do osób bardziej doświadczonych, które z rozwiązań będzie lepsze (mam na myśli komfort użytkowania, koszty itp). Edytowane 8 Marca 2017 przez Tomaszs131 Reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TangoBudowlane 22.11.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Ostrożnie z tymi Foliami Grzewczymi! Nie polecam do montażu samodzielnego bez doświadczenia a dla laików tym bardziej!. Dam przykład gdy te folie pojawiły sie w Polsce około 2012 roku to dużo podłóg i domów do dziś poszło z dymem i o kilku kościołach które sie spaliły nie wspomnę o których wiem. Zostało to wyciszone przez czas. I tak do dziś coś słyszymy, a to prąd popieścił dzieci które rozlały wodę a różnicówka nie zadziałała a to podłoga sie spaliła z meblami, takich przykładów można mnożyć . Wina leży od importerów tak zwanych producentów którzy nie maja pojęcia jak przekazać wiedzę o prawidłowym sposobie montażu i weryfikacji komu zezwalać na montaż? Uprawnienia SEP to nie wszystko! Wielu elektryków wykładało się na montażach foli grzewczych. Obecnie Importerzy sprzedają jak popadnie i umywają ręce jak sie wydarzy tragedia. Po prostu zwalają winę na wykonawcę montażu. A z wabieniem na gwarancje 20, 30 letnia to kit jakich mało i wszyscy sie na to łapią (fachowcy net-owcy) tylko nie wiedza ze konserwację należy wykonywać okresowo lub gwarancji nie ma?. A jak przeprowadzić konserwacje połączeń foli grzewczej zalanej betonem a położone panele ściągać co roku ? Wada połączeń nie tylko jest tak zwany krokodylek typu blaszka zaginana z jednej strony podziurawiona jak tarka po zaciśnięciu wbija sie w miedzianą taśmę i to ma zapewnić bez awaryjne połączenie na lata ?! Bardzo śmieszne ! Kolejny pomysł połączeń to nitowanie nitami od odzieży czy trampek mocowanie oczkowych konektorów do folii (nit z dziurka przez który przechodzi w bucie sznurówka i tym mocują połączenia folii grzewczych z przewodem ! ) kolejny pomysł co spalił kilka już chat i wielokrotnie uległ awarii ! Oczywiście mieliśmy i takich fachmanów co dodatkowo lutowali połączenia z folia grzewcza ale i te potrafiły odskoczyć przegrzać się (tak zwany zimny lut) Każdy z doświadczonych elektryków wie ze nagrzewające sie elementy połączenia po pewnym czasie sie luzują na stykach i należy przeprowadzać konserwację skręcać, dokręcać np tablice rozdzielcze czy połączenia urządzeń silników a juz grzewcze folie najbardziej sa na to narażone ze styki po pewnym czasie zaczną pracować utleniać się itd. Powiem tak mam u siebie taka folie podłączona jest prawidłowo działa zabezpieczona, konserwacja nadgorliwie sprawdzam i to najlepszej klasy kamera termowizyjną co sie dzieje pod podłoga . Ale to ja mam taka możliwość bo jestem fachowcem inni tego szczęścia nie maja i żyją w nieświadomości bo nikt o konserwacjach czy o odpowiednich montażystach ich nie poinformował ! Tak czy tak za każdym razem mam traumę (traumę przez to ze przez lata dowiadywałem sie tu i ówdzie o awariach czy dramatach z folia grzewcza w tle tłumacząc sobie dla pocieszenia , że widocznie montowali to jacyś nieudacznicy?) gdy wyjeżdżam z domu i pozostawiam rodzinę . Dla świętego spokoju zamontowałem czujniki dymu i tlenku węgla w każdym z pomieszczeń gdzie jest folia grzewcza . Może moja przestroga uratuje kiedyś komuś życie, bo będzie bardziej ostrożny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.11.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 W okresach przejściowych grzeję łazienkę kablami (500W) zalanymi w betonie. Kable znanej firmy, ale założone ponad 20 lat temu. Nawet sterownik ten sam od 20 lat.Takich chińskich folii dzisiaj też bym nie założył. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.11.2018 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Folia to COP1.Klima to COP4.Nagrzane klimatyzacją mury też promieniują podczerwienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts