Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowe ujęcie wody ze studni - podłaczenie

mico1

Recommended Posts

Witam,

Posiadam studnię głębinową z pompą, do której docelowo będzie podpięty hydrofor, sterowany włącznikiem ciśnieniowym. Chciałem dodatkowo zrobić bezpośrednie ujecie wody przy studni, omijające hydrofor w celu np. podlewania, dolania wody do beczki itp. Z tego co czytałem i wymyśliłem najprościej będzie podłączyć drugie małe naczynie przeponowe w studni i tam założyć drugi włącznik ciśnieniowy. Mam jednak wątpliwości czy to dobre rozwiązanie i jaki duży musiałby być ten drugi zbiornik aby pompa nie włączała się co chwilę (wydajność pompy to ok 30l/min). A może jest jakieś prostszy sposób na sterowanie takiego dodatkowego ujęcia?

Wystarczy pozbawić się zaworu zwrotnego między studnią, a hydroforem. Natomiast pompa głębinowa winna być wyposażona w zawór zwrotny, który zapobiegnie ucieczce słupa wody z rury tłocznej na odcinku do zbiornika hydroforu. Dobrze jeśli będą inne pobory wody z hydroforu. Źle natomiast, jeśli woda miałaby być pobierana tylko z odcinaka rurociągu hydrofor/pompa. Hydrofor stałby się ślepą kiszką i namnażałyby się bakterie.

Pozdrawiam

Cezary

Wystarczy pozbawić się zaworu zwrotnego między studnią, a hydroforem. Natomiast pompa głębinowa winna być wyposażona w zawór zwrotny, który zapobiegnie ucieczce słupa wody z rury tłocznej na odcinku do zbiornika hydroforu. Dobrze jeśli będą inne pobory wody z hydroforu. Źle natomiast, jeśli woda miałaby być pobierana tylko z odcinaka rurociągu hydrofor/pompa. Hydrofor stałby się ślepą kiszką i namnażałyby się bakterie.

Pozdrawiam

Cezary

To jest takie proste i oczywiste że nic dziwnego że na to nie wpadłem! Bardzo ci dziękuję!!!!!

:D

Ok, a teraz jeszcze jedno utrudnienie widzę. Przed hydroforem planuję filtr wstępny 10' typu big blue (tylko tańszy) z wkładem PP wyłapującym męty itd. Czy powrót wody przez taki filtr będzie możliwy i nie będzie wpływał niekorzystnie na filtr/przepływ wody ? Na logikę to nawet lepiej, bo filtr dodatkowo oczyści się w przeciwprądzie wody, ale czy dobrze myślę? Wydajność wkładów filtrujących to ok 20l/min, maks ciśnienie obudowy filtra to 5 bar, a wydajność pompy przy hydroforze to ok 30 l/min.

Zależy jak chcesz rozwiązać podlewanie. Zwykłej sikawce nie będą przeszkadzać zanieczyszczenia ze studni, ale nawadnianiu rozsączkowemu już tak.

Jeśli masz miejsce, to lepiej filtr zamontować na rurze tłocznej do hydroforu przed dodatkowym ujęciem. Chyba nie chcesz myć auta wodą z piachem.:D

Filtr ma deklarowaną przepustowość jak jest nowy. Lepiej zastosować taki, który ma 40l/min.

Pozdrawiam

Cezary

Dodatkowe ujęcie będzie przeznaczone głównie do podlewania upraw rolniczych, więc z uwagi na znaczne zużycie wody wolałbym uniknąć jego filtrowania, aby nie wymieniać filtra co chwilę. Teraz sobie myślę że przy znacznym zużyciu wody, nic da "płukanie" filtra w przeciwprądzie - i tak będzie się często zapychał. Więc teraz rozważam zastosowanie filtra wstępnego za hydroforem, tylko nie wiem czy to dobre wyjście? Docelowo w przyszłości planuję założenie stacji uzdatniana z uwagi na znaczne poziomy żelaza, manganu i wysoką twardość.