Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki styropian pod wylewkę na poddaszu?

mario244

Recommended Posts

Jaki styropian zastosowac pod wylewkę podłogi na poddaszu uzytkowym ? na całym poddaszu bedą grzejniki za wyjatkiem łazienki gdzie planuje ogrzewanie podłogowe. Myslałem nad styropianem akustycznym ,ale ze wzgledu na ogrzewanie podłogowe w łazience , musiałbym tam połozyc twardszy styropian . Czytałem ze nie powinno sie stosowac pod wylewke na jednej płaszczyźnie styropianów o róznej gęstości ze wzgledu na obsiadanie wylewki.

A co ma twardszy styropian do ogrzewania podłogowego ? Nie wiem jaką metodę wybierzesz na układanie podłogówki, ale jeśli będą to spinki to znacznie lepiej się je montuje do stabilnego styropianu. Jaką masz grubość stropu nad parterem ? jak duże rozpiętości ? ściany działowe masz dylatowane ? W domach jednorodzinnych nie ma konieczności aż tak dużego tłumienia podłóg, na górze przeważnie są sypialnie, ewentualna pralnia może być hałaśliwa.

Właściwym rozwiązaniem będzie zastosowanie styropianu o właściwościach tłumiących dźwięki uderzeniowe o nazwie SUPERAKUSTIC - podłoga. W miejscach gdzie będzie ogrzewanie podłogowe można zastosować dwie warstwy, przy czym styropian SUPERAKUSTIC-podłoga ułożyć jako pierwszy na stropie, a na górnej warstwie zastosować twardszy styropian np. SILVER dach-podłoga, do którego będzie mocowane ogrzewanie podłogowe. Jako jedną płaszczyznę uważa się jedną warstwę styropianu, która powinna być wykonana z tego samego rodzaju płyt. Kolejna warstwa styropianu układana bezpośrednio na położonych już płytach styropianowych może być z innego rodzaju płyt, w zależności od założonego celu jaki chcemy osiągnąć. Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy

a jaki styropian proponujecie pod wylewke w pomieszczeniu(sypialnia) pod którym bedzie nieogrzewany garaz i kotłownia ? dac akustyczny aby max. wytłumić np. prace pomp itp. czy normalny aby jak najbardziej odizolowac od zimnego garazu ? Oczywiscie na suficie w garazu tez bedzie dany styropian(5cm)

Witam,

Mam podobny problem jak mario244 aczkolwiek trochę bardziej złożony. Chcemy wygłuszyć strop nad parterem - całkowita wysokości posadzki (styro+wylewka) musi mieć 15cm, z tymże niestety tylko 5cm będzie na wylewkę cementową, ponieważ zależy nam na jak najmniejszym obciążeniu stropu (remontujemy dom z lat 80tych). Pozostaje aż 10cm na styropian/wełnę. Dlatego zastawiam się czy położyć dwie warstwy: jedną warstwę styropianu akustycznego 5cm i jedną warstwę zwykłego styropianu dach-podłoga też 5cm. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? I który styropian kłaść bezpośrednio na strop a który na wierzch? Wylewka (5cm) będzie zbrojona siatką. W kuchni i łazience będzie ogrzewanie podłogowe. Z góry dzięki za porady! Pozdrawiam

Witam, jestem w trakcie układania styropianu i pierwsze doświadczenie jest takie, że na parterze ten gruby układa się i ściska całkiem dobrze (nie wybrzusza!), ale na górze mam 2 cienkie warstwy: 2 cm akustyczny STK i 3 cm 038 EPS 70 (Austrotherm) to koszmarek -wszystko tańczy, rozłazi się albo wybrzusza się, itp.

Wydaje mi się, że aby efekt akustyczny był zapewniony, to trzeba szczelnie go rozłożyć, bez szpar -czy tak? Ew. jakiej wielkości szczeliny można dopuścić?

Jest jakiś sposób na takie cienkie warstwy styropianu? Zaczynacie od bazowego rogu i dociskając rozkładacie na całość, ale jak stabilizujecie? Jakiś klej szybkoschnący? Bo pianka schnie powoli i ciężko to pospinać -proszę o pomoc.

PS. a jak z piaskiem? Zasypywać grupy rurek czy nie? Różne opinie czytałem...

Edytowane przez Adaxis

Czyli co sugerujesz z doświadczenia już? -spajać to klejem/pianką żeby nie bujało? :)

Ja miałem EPS 100 w jednej 5-cio centymetrowej warstwie, spinki częściowo ustabilizowały całość a po narożnikach gdzie wstawało daliśmy tymczasowe obciążniki, które przy robieniu posadzek na bieżąco były usuwane a beton ładnie wszystko przydusił.

• 3 weeks później...