maciejos36 08.03.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Witam,chciałbym poznać jaka jest najlepsza forma prawna planowanej drogi dojazdowej do kilku działek różnych właścicieli. U mnie wygląda to tak, że od zjazdu z drogi publicznej będzie ona biegnąć po granicy 2 działek (2 właścicieli), później wzdłuż mojej działki, która ma na razie ok 150 metrów i potem dalej przez kolejne działki o szerokości 15-40 m każda.. Wszyscy jesteśmy dogadani, natomiast oczywiście nikt nie chce być jeleniem i ponosić koszty utrzymania i podatków za pozostałych. Czy wytyczyć osobną działkę drogową przez te wszystkie działki i obdzielić udziałami ludzi proporcjonalnie do wkładu? Czy też każdy ma przed domem działkę drogową a pozostałym udziela służebność? Jakieś inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2017 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Witam, chciałbym poznać jaka jest najlepsza forma prawna planowanej drogi dojazdowej do kilku działek różnych właścicieli. U mnie wygląda to tak, że od zjazdu z drogi publicznej będzie ona biegnąć po granicy 2 działek (2 właścicieli), później wzdłuż mojej działki, która ma na razie ok 150 metrów i potem dalej przez kolejne działki o szerokości 15-40 m każda.. Wszyscy jesteśmy dogadani, natomiast oczywiście nikt nie chce być jeleniem i ponosić koszty utrzymania i podatków za pozostałych. Czy wytyczyć osobną działkę drogową przez te wszystkie działki i obdzielić udziałami ludzi proporcjonalnie do wkładu? Czy też każdy ma przed domem działkę drogową a pozostałym udziela służebność? Jakieś inne rozwiązanie?Najlepiej mieć własną drogę, do wyłącznego użytku. Jeżeli się da, to wytyczcie maksymalnie dużo tych dróg dojazdowych. Wiem, że to brzmi absurdalnie ale współwłasność czy służebność to potencjalne źródło konfliktów co do utrzymania czy koniecznych napraw. Jeżeli wydzielenie własnej drogi jest niemożliwe, to staraj się o służebność a nie współwłasność, bo, zdaje się jesteś gdzieś na początku tej drogi dojazdowej. Będziesz wtedy martwił się tylko o odcinek do twojej działki. Przy współwłasności będziesz musiał dbać i ponosić ewentualne koszty całej drogi, mimo, że korzystasz tylko z części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts