Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt zerwania styropianu przy remoncie elewacji?

baq_pl

Recommended Posts

Witam,

Próbowałem wyszukiwać na forum bez rezultatu. Dom ala kostka z lat 70 z cegły, grubość murów to 45cm, docieplony w latach 90 5cm styropianem (sprawdzone w paru miejscach odkrywką).

Plan pierwotny to był remont/odświeżenie/docieplenie elewacji, ale po wielu konsultacjach doradzono mi "remont generalny" elewacji, czyli zerwanie istniejącego styropianu i położenie nowego 15cm dobrej jakości. Argumentami za tym jest brak wiedzy co tak na prawdę jest na ścianach, jak dobrze zostało położone itd itp.,

Czy ktoś orientuje się, ile może kosztować zerwanie/utylizacja 5cm styropianu z ok 350m2 ścian? Czy mam się spodziewać dodatkowych "ekstra" kosztów?

Dodatkowe pytanie, czy przy takiej operacji mam spodziewać się że wszyscy sąsiedzi mnie znienawidzą? Wydaje mi się że to dosyć "brudna" praca.

Raczej popytaj się firm które docieplają ile by wzieli za demontaż i zabranie starego styropianu i położenie nowego, bo problem w tym ,że nikt w Polsce na tą chwilę nie myśli o utylizacji styropianu bo jesteśmy kupe lat za zachodem. W Polsce większość domów nie ma termoizolacji więc nie ma firm utylizujących styropian, albo możesz taką znaleźć daleko od siebie. Pytałeś w urzędzie?w pszok?

Inna sprawa gdybyś rozdzielił styropian od tynku/kleju i miał go osobno we workach, na taki odpad znalazłbyś szybciej chętnych ( z tego co widzę na necie)

edit.

z uwagi na bałagan, demontaż wykonywał bym raczej przy bezwietrznej pogodzie ,mając sporo worków i odkurzacz warsztatowy pod ręką, bo sąsiedzi Cie zjedzą (+ewentualnie na głowie policja i lokalny urząd ochrony środowiska)

no chyba,że firma zabezpieczy rusztowania przy demontażu

Edytowane przez rk80

• 1 month później...
Witam,

Próbowałem wyszukiwać na forum bez rezultatu. Dom ala kostka z lat 70 z cegły, grubość murów to 45cm, docieplony w latach 90 5cm styropianem (sprawdzone w paru miejscach odkrywką).

Plan pierwotny to był remont/odświeżenie/docieplenie elewacji, ale po wielu konsultacjach doradzono mi "remont generalny" elewacji, czyli zerwanie istniejącego styropianu i położenie nowego 15cm dobrej jakości. Argumentami za tym jest brak wiedzy co tak na prawdę jest na ścianach, jak dobrze zostało położone itd itp.,

Czy ktoś orientuje się, ile może kosztować zerwanie/utylizacja 5cm styropianu z ok 350m2 ścian? Czy mam się spodziewać dodatkowych "ekstra" kosztów?

Dodatkowe pytanie, czy przy takiej operacji mam spodziewać się że wszyscy sąsiedzi mnie znienawidzą? Wydaje mi się że to dosyć "brudna" praca.

Trafiłem na to forum bo sam się zmagam z takim problemem. Szukam firmy która oferuje impregnację elewacji. Do tej pory siostry znajomy korzystał z usług http://www.teton.pl/oferta/ Niby bardzo sobie chwalił i same pozytywne opinie z nimi ale skoro temat podobny to może Internecie pomożecie?

Dzięki za odpowiedzi. Dzwoniłem do paru firm, koszt usunięcia styropianu to 10zł/m2 co wydaje się niską ceną, do tego koszt kontenera.

Nikt nie potwierdził moich obaw że trzeba dodatkowo płacić za utylizację... temat można chyba zamknąć

sproboj znalezc kogos kto przyjie ten steropian. Jak chcialem oddac na pszok resztki welny mineralnej elewaczyjnej to koszt 1m3 (oddania) jest wiekszy niz 1m3 samej welny.

• 1 month później...
Witam,

Witam,

ja bym nie zrzucał starego docieplenia. Marnujemy czas, pieniądze i zanieczyszczamy środowisko odpadami.

Często styropian, który jest składnikiem starego docieplenia jest dużo lepszej jakości niż niejeden styropian, który można teraz kupić (lambda i TR).

Wystarczy tylko dokleić 10cm. Są technologie, które pozwalają na docieplenie już docieplonej elewacji, bez względu na jej stan techniczny. Np. tu: http://skala.com.pl/systemy-docieplen-skala-s-renovadex-produkt.html