asiunia 04.09.2004 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 ile metrow powinna miec idealna dzialka?taka, zeby nie byla utrapieniem i zeby nie trzeba bylo spedzac calego wolnego czasu na pracy na niej tylko zeby wszystko sie na niej pomiescilo bez scisku i zostalo kawalek ogrodka i miejsca, zeby w przyszlosci pies i dzieciaki mialy gdzie biegac myslalam o 1000m2, ale moze to malo i 1500, 2000 bedzie lepsze?? aha, dom bedzie mial 250m2 i bedzie raczej parterowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 04.09.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 decyduje wielkość domu, przenaczenie działki, wolny czas i zapał właściciela, bo nie którym to i 2000m2 mało ale ja mysle iż około 1000m2 to max jak dla mnie. Same koszenie trawy już robi się uciążliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 04.09.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Dokładnie tak. W moich okolicach większość działek na terenach pod osiedla domków ma 900-1100 m2. I jeżeli ma tam stać dom a dookoła trawniczek z miejscem na gril i kawałkiem placu dla dzieci to w zupełności wystarczy. Jeśli chcesz trochę więcej odosobnienia i zamierzasz np posadzić jakieś drzewa,krzaki itp to 1000m2 możnaby trochę powiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flayp 04.09.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Ja mam 670m2 i … jest to niby mało, na razie mam na działce wyłącznie dom i trawnik, dzieciaki biegają z powodzeniem, jest miejsce na basen, piaskownica i spory taras na stół i krzesła. Jakbym miał wybierać jeszcze raz to 1000m2 max. Koszenie niestety zabiera niejedno popołudnie, a jak chcesz mieć zadbany trawnik to na początku sporo koszenia, podlewania, nawóz itd., czasami dwa razy w tygodniu walczę z trawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 04.09.2004 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Szukałem działki 1000 -1500 m. Jest 1340. Myślę, że jest to OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 04.09.2004 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 zwracaj uwagę na kształt działki a zwłaszcza na jej szerokość moim zdaniem najkorzystniejsze są działki kwadratowe lub przypominajce kwadrat dom planujesz dość duży jeśli będzie w parterze to zajmie Ci sporo miejsca ja mam działkę 2600 m2 i uważam że to nie za wiele w stosunku do mojego domu z tym że dom zajmuje 500 m2 zależy też jaką architekturę ogrodu planujesz rozmawiałam z ludźmi, którzy mają 1000 m2 i nie mają miejsca np. na oczko wodne, choć bardzo by chcieli pomyśl o tym wszystkim życzę udanego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 04.09.2004 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 ja ma 900 m2 i domek 11x13. Myślę, że będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 04.09.2004 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Dom: 11x20 m. Działka 1250 m2. Sporo małych sosen i brzóz. Myślę, że nie obraziłbym się na powierzchnię ok. 1500-2000 m2, ale pod warunkiem, że część terenu przeznaczyłbym na teren leśny (drzewa, krzewy), nie wymagający koszenia trawy. Na razie jest idealnie: jeszcze nie mieszkamy, nie musimy kosić trawy, tylko zbieramy na naszej działce runo leśne: grzyby (podgrzybki, maślaki, kozaki, czerwone kozaki) i jeżyny (właśnie przygotowujemy się do grzybowej kolacji). Chcemy zachować jak największą część naszej działki pod lasem w stanie nienaruszonym. Trawę z paczki posiejemy tylko tam gdzie będzie to naprawdę konieczne. Jeśli na działce ma być trawa "Wembley", to lepiej trzymać się powierzchni ok. 1000 m2 (uciążliwe koszenie i podlewanie). Polecamy automatyczne podlewanie, chyba, że ktoś jest pasjonatem wielogodzinnego, ręcznego zraszania swojego terenu. pzdrmaxtor i Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 04.09.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Przed zakupem sprawdz warunki zabudowu. Ja kupiłem 875 m2, okazało sie , że mogę zabudować tylko 20% powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiunia 04.09.2004 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 dzieki za rady!po przeczytaniu Waszych postow, wydaje mi sie, ze jednak 1000-1500m2 bedzie idealne, bo chyba za leniwa jestem. faktem jest, ze w miejsu gdzie plaunje szukac dzialki jest czesc tzw. zalesiona i jest wlasnie runo lesne, ktorego nie trzeba "pielegnowac", wiec spoko. ale mimo wszytsko 1500m2 powinno starczyc. dzieki Wam zaczynam wiedziec czego chce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts