pegazik1 09.03.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Dzień dobry Bardzo proszę o radę. Kupiłem mieszkanie w kamienicy z lat 30-tych. Mieszkanie ma 90 m.kw., 2 piętro w 4-ro piętrowej starej kamienicy, trzy pokoje, kuchnia, łazienka, wc.W łazience są dwa stare piece gazowe chyba Termet, z otwartą komorą spalania- spisują się b.dobrze) - jedne ogrzewa mieszkanie, drugi ciepłą wodę.W mieszkaniu będzie mieszkać 5 osób dorosłych.Myślę o wymianie tych dwóch kotłów na jeden, jednofunkcyjny z zasobnikiem na ciepłą wodę. Ponieważ zasobnik ukryję (podwieszany sufit w łazience) może być jak najtańszy - myślałem o 120 litrów w osłonie ze styropianu.Proszę o poradę jaki kocioł proponujecie (kondensacyjny, zwykły, jakiego producenta), jaki zasobnik na wodę i na co zwrócić uwagę. W rozmowie z jednym z "fachowców" usłyszałem, że do pieca gazowego jednofunkcyjnego muszą być specjalne zasobniki wodne - czy to prawda, czy mogę dodać zwykły bojler? - cena takiego to koszt 500-600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 09.03.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Jak się dobrze poszuka to znajdziesz kocioł w promocji z dedykowanym zasobnikiem cwu, gdzie zasobnik wyjdzie niewiele drożej niż 500 - 600 zł i nie trzeba będzie kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pegazik1 09.03.2017 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Dzięki za info - masz może jakiś przykład takiego zestawu?Druga rzecz to czy trzeba jakoś kombinować. Aktualnie mam doświadczenie z piecem węglowym i do niego mam przyłączony bojler - jak dla mnie w takim przypadku nie ma żadnych kombinacji tylko rura z pieca do bojlera. Czy w przypadku pieca gazowego wygląda to inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 09.03.2017 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Np.http://allegro.pl/immergas-kociol-victrix-exa-24-x1-zasobnik-100l-i6744812983.htmlhttp://allegro.pl/junkers-cerapur-compact-zsb-14-1-de-st120-5z-cw100-i6731789751.html Pozostaje pytanie jakiej mocy kocioł /różnią się/ i czy np. nie zastosować kotła ze zbiornikiem wewnętrznym 30 - 40 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pegazik1 09.03.2017 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Nie znam firmy immergas - czy to taka średnia pólka, czy dolna?druga sprawa - łazienka ma wysokość 330 cm - żeby zaoszczędzić miejsce myślałem o podwieszeniu zasobnika - gdyby udało się go podwiesić poziomo to może ukryłbym go po sufitem podwieszanym - czy w przypadku tych zasobników jest taka możliwość - czy też są to stojące pojemniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 20.03.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Pegazik1, Zachęcam do wyboru jednofunkcyjnego gazowego kotła kondensacyjnego marki Junkers. W swojej ofercie posiadamy szeroki wybór kotłów kondensacyjnych jednofunkcyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika. Dobierając kocioł warto w pierwszej kolejności wykonać obliczenia strat ciepła budynku i na tej podstawie dokonać wyboru kotła. Jeżeli chce Pan dokładnie dobrać kocioł, zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 600 801. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pegazik1 11.06.2017 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Ok. Zbliża się czas remontu i podjęcia ostatecznej decyzji. Poczytałem sobie jeszcze i mam do rozważenia dwie opcje:1 - kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem - np. Viessmann Vitodens 111-W, 26 Kw (B1Lb028) lub Immergas VICTRIX ZEUS SUPERIOR 26 2 ERP lub TT KOCIOŁ ECOCONDENS INTEGRA II 20KW2 - kocioł jednofunkcyjny + bojler - np. Immergas Victrix EXA 24 X 1 ERP/Buderus GB 062 24K V2 24 + bojler WP-140 TERMO HIT (mam wysokie pomieszczenie i bojler poziomy ukryję pod opuszczonym sufitem)I teraz pytanie do fachowców, którą opcję wybrać i które piece? Czy przy drugiej opcji może być taki bojler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts