Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś może wie czy jest możliwość, a jeśli tak to jak usunąć wpis z księgi wieczystej?

W najbliższym czasie mam otrzymać od rodziców działkę na której za rok lub dwa mam w planach wybudować dom. Działka ta została wydzielona z dużej ponad 8 hektarowej działki. Niestety okazało się że ta 8 ha działka ma od dawna jakieś wpisy w księdze wieczystej w dziale III (ciężary i ograniczenia).

Konkretnie takie dwa sformułowania:

"61,60 mk renty Banku Rentowego i 10,60 mk renty budowlanej na rzecz Banku Rentowego w Królewcu, co wpisano dnia 19 marca 1900 r."

i drugi wpis

"wszczęcie egzekucji przez przymusową sprzedaż tej nieruchomości na podstawie odezwy Komornika Sądu Grodzkiego w Świeciu z dnia 26 listopada 1938 roku, co wpisano do księgi 28 listopada 1938 r."

Czy da się w jakiś sposób usunąć te dwa wpisy z księgi wieczystej? Czy takie zapisy ulegają jakiemuś przedawnieniu?

https://forum.murator.pl/topic/227572-czy-jest-mo%C5%BCliwe-wykre%C5%9Blenie-wpis%C3%B3w-z-ksi%C4%99gi-wieczystej/

Dziękuję za odpowiedź. Te dwa artykuły widziałem już prędzej. W pierwszym z nich jest mowa o hipotekach, a w tych moich wpisach chodzi o coś innego. Bo nie napisałem ale hipoteki na tej działce też były, tylko je udało się wykreślić już 20lat temu jak mój ojciec otrzymał tą działkę od swojego wuja. Aktualnie w księdze zostały tylko te dwa wymienione wyżej wpisy, a dlaczego zostały, czy się nie dało wtedy ich wykreślić, czy nikt nie próbował to nie wiem. Myślałem, że może ktoś na forum już miał taki przypadek, żebym wiedział czy w ogóle warto z tym iść do prawnika?