Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Rodzice mają działki, na których chciałbym zrobić garaże bez fundamentów pod wynajem.

W plikach daję opis przestrzennego planu zagospodarowania + mapka.

Ja interpretuję to tak, że w ramach usługi na potrzeby lokalne mogę zabudować 30% działki garażami. Dodatkowo gmina ma mi zapewnić dojazd do garaży, kiedy powstaną, ponieważ w obecnej chwili jest tam nieprzejezdny teren.

Mógłby ktoś obeznany w temacie potwierdzić/sprostować to co napisałem wyżej? Czy faktycznie w oparciu o ten zapis mogę tam stawiać garaże?

Jakie dokumenty będą mi potrzebne? Obecnie byłem w gminie po wyrys i wypis z przestrzennego planu zagospodarowania.

Jak takie coś krok po kroku załatwić?

Marek

2.jpg

post forum.jpg

https://forum.murator.pl/topic/227576-gara%C5%BCe-pod-wynajem-interpretacja-przestrzennego-planu-zagospodarowania/

Zabudowa podstawowa mieszkaniowa, czyli garaże są uzupełniającą.Musisz mieć budynek mieszkaniowy aby zbudować garaże pod usługi.

Rozumiem.

Jest jakaś "furtka", żeby tą działkę zmienić na "inny rodzaj" i postawić na niej garaże?

Marek

Podbijam po pół roku.

Zastanawiam się obecnie nad wnioskiem o zmianie zagospodarowania przestrzennego dla jednej działki, w celu zmienienia jej na garaże.

Swój wniosek mam zamiar zmotywować tym, że dookoła jest wiele bloków i brakuje miejsc parkingowych.

Czy ktoś może miał doświadczenie z takimi wnioskami? Długo na to trzeba czekać? Czy taka działka będzie tylko pod garaże, czy może być na niej zawarte coś więcej (sklep itp.)

Edytowane przez Marek_pno