Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaże pod wynajem - interpretacja przestrzennego planu zagospodarowania

Recommended Posts

Witam,

Rodzice mają działki, na których chciałbym zrobić garaże bez fundamentów pod wynajem.

W plikach daję opis przestrzennego planu zagospodarowania + mapka.

Ja interpretuję to tak, że w ramach usługi na potrzeby lokalne mogę zabudować 30% działki garażami. Dodatkowo gmina ma mi zapewnić dojazd do garaży, kiedy powstaną, ponieważ w obecnej chwili jest tam nieprzejezdny teren.

Mógłby ktoś obeznany w temacie potwierdzić/sprostować to co napisałem wyżej? Czy faktycznie w oparciu o ten zapis mogę tam stawiać garaże?

Jakie dokumenty będą mi potrzebne? Obecnie byłem w gminie po wyrys i wypis z przestrzennego planu zagospodarowania.

Jak takie coś krok po kroku załatwić?

Marek

2.jpg

post forum.jpg

Zabudowa podstawowa mieszkaniowa, czyli garaże są uzupełniającą.Musisz mieć budynek mieszkaniowy aby zbudować garaże pod usługi.

Rozumiem.

Jest jakaś "furtka", żeby tą działkę zmienić na "inny rodzaj" i postawić na niej garaże?

Marek

Podbijam po pół roku.

Zastanawiam się obecnie nad wnioskiem o zmianie zagospodarowania przestrzennego dla jednej działki, w celu zmienienia jej na garaże.

Swój wniosek mam zamiar zmotywować tym, że dookoła jest wiele bloków i brakuje miejsc parkingowych.

Czy ktoś może miał doświadczenie z takimi wnioskami? Długo na to trzeba czekać? Czy taka działka będzie tylko pod garaże, czy może być na niej zawarte coś więcej (sklep itp.)

Edytowane przez Marek_pno