Adam626 10.03.2017 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Dom z około 93 roku. Ściana 3 warstwowa - 12cm cegły z ceramiki +szczelina 8cm (wsypany styropian z worka) następnie na zewnątrz cegła z ceramiki około 20cm.Kocioł zębiec SWK 35kw (byli źli doradcy odnośnie mocy), dom 3 kondygnacje + piwnica. bez piwnicy około 300m2, nowe okna. Zużycie węgla to 5ton ruskiego węgla na sezon (palenie ekonomiczne z rozpalaniem od góry, palenisko zmniejszone szamotem).CWU z gazu, do tego średnio w sezonie około 20 dni jest ogrzewane gazem (wyjazdy etc). kocioł atmosferyczny G124X (przewymiarowany pracuje w cyklach po 2 min). Za gaz rocznie tez idzie około 1500zł. gdyby ogrzewać tylko gazem do tych 1500zł trzeba by dopłacić 2krotność tego co idzie na węgiel. Tak więc wychodzi że węglem 2x taniej niż gazem. Jak sądzicie czy warto się pakować w nowoczesny kocioł na ekogroszek z podajnikiem? Cel to zwiększenie komfortu i brak koniecznosci rozpalania codziennie kolejne rozważania które prowadzę to zmiana kotła Buderus G124x (buderus pod wzgledem trwałości rewelacja) na kocioł nowoczesny kondensacyjny. Prowadziłem duzo pomiarów - nie da się tego kotła zmusić aby pracował w długich cyklach. Ma za dużą moc. Zastanawiam sie czy to możliwe że kocioł pracuje na sprawności około 60% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.03.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Zużycie węgla to 5ton ruskiego węgla na sezon (palenie ekonomiczne z rozpalaniem od góry, palenisko zmniejszone szamotem). CWU z gazu, do tego średnio w sezonie około 20 dni jest ogrzewane gazem (wyjazdy etc). kocioł atmosferyczny G124X (przewymiarowany pracuje w cyklach po 2 min). Za gaz rocznie tez idzie około 1500zł. gdyby ogrzewać tylko gazem do tych 1500zł trzeba by dopłacić 2krotność tego co idzie na węgiel. Tak więc wychodzi że węglem 2x taniej niż gazem. To się zgadza, nieraz o tym pisałem, że z obliczeń wychodzi drożej o 60%, a praktyki o 100% - znam kilka osób, które wymieniły w kamienicy kocioł gazowy na podajnikowy. Jak sądzicie czy warto się pakować w nowoczesny kocioł na ekogroszek z podajnikiem? Cel to zwiększenie komfortu i brak koniecznosci rozpalania codziennie Podajnikowy powinien spalać jeszcze mniej od tego zasypowca bo ma wyższą sprawność, jeśli dopilnujesz, żeby dorzucać węgla i wyrzucać popiół to będzie przy kotle praca co 1-2 tygodnie w sezonie a rozpalisz tylko raz na początku. kolejne rozważania które prowadzę to zmiana kotła Buderus G124x (buderus pod wzgledem trwałości rewelacja) na kocioł nowoczesny kondensacyjny. Prowadziłem duzo pomiarów - nie da się tego kotła zmusić aby pracował w długich cyklach. Ma za dużą moc. Zastanawiam sie czy to możliwe że kocioł pracuje na sprawności około 60% Jak wyznaczyłeś te 60% ? To istotne bo kotły gazowe kondensacyjne, które w Europie mają po 110% "sprawności" w USA mają 85-90% - to kwestia sposobu obliczenia sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 12.03.2017 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) Jak wyznaczyłeś te 60% ? Wyznaczyłem na oko. Prowadziłem bardzo dokładne pomiary tego kotła - czas pracy, przestoju, spalania w jednostce czasu. Problem tego kotła to ze pracuje w krotkich cyklach. Pompa pracuje non stop mimo ustawienia niskiej temperatury ochrony przed zamarzaniem. Sprawdzalem reka temperature spalin i moge trzymać w tym czopuchu ręke wiec jakies mega gorace nie są. Tylko nie wiem czy nie jest tak ze kocioł nagrzewa żeliwny wymiennik a potem w czasie postoju powietrze ciąg komina to studzi. Gdyby pracował non stop to byłbym spokojny o jego sprawność. Ogolnie te 60% wyssałem z palca a zastanawiam sie czy to mozliwe. No bo własnie wychodzi ze tym gazem 2x drożej niż węglem. Mimo ze przy węglu spaliny duzo bardziej gorące a SWK Zębiec nie jest uznawany za mistrzostwo ekonomii. U siebie mam buderusa G072 i w nim przy pracy non stop spaliny maja 27C to wiem ze sprawnosc jest maksymalna. Zastanawiam sie czy nie zuzywał by np 3/4 tego co ten stary g124X. G124x wlasnie przeszedł swój pierwszy przegląd (po około 15 latach...) Można powiedzieć ze kocioł bardzo trwały. Podobnie zreszta SWK... Edytowane 12 Marca 2017 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.03.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Doczytałem, że masz klimatyzator 8 kW - czy to jakiś nowszy model z funkcją powietrznej pompy ciepła ? Jeśli tak to może nim warto grzać i dogrzewać gazem kotłem kondensacyjnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 12.03.2017 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 to co mam w stopce to opis mojego domu a w tym watku pytam o dom rodziny.U siebie grzeje tez klimatyzacja - w stosunku do gazu nie jest to jakos atrakcyjne - nie czuc zeby było tańsze a wygoda słaba (hałas, nierównomierne rozłożenie temperatur i ruchy powietrza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 13.03.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Odnośnie początku postu. Kocioł na eko Wygoda na pewno. Spalanie mniejsze załóżmy o 0,5-1,5t (raczej niższe nie będzie ). Zwrot inwestycji od 8 do 20 lat. Do kotła kl 5 raczej komin ceramiczny (dodatkowy koszt) z ceglanym można mieć kłopot (niska temp. spalin). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts