Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stolarka PCV od jedenej firmy

Recommended Posts

Witam,

Czytam ostatnio tematy dotyczące wyboru okien czy drzwi zewnętrznych.

Spotykam się tylko z dyskusją która firma lepsza, wyższości jednego Uw nad drugim, itd. Natomiast nigdzie nie spotkałem się z tematem/dyskusją dotyczącą wyboru całej stolarki w jednej firmie. Taki zabieg pozwoli zakupić całą dobrą stolarkę w jednej firmie/sklepie., a kupując "hurtowo" otrzymać spory rabat na co jest istotne.

Czy jest sens iść tą drogą czy jednak mój tok rozumowania jest błędny ?

Należy też poruszyć kwestię tego czy drzwi i okna z firmy robiącej obie te rzeczy będą tak samo dobre jak od tych specjalizujących się w konkretnej stolarce?

I co Ci odpowiedzieć? Jak obie drogi wydają się słuszne..

W jednej firmie - jeśli masz do niej zaufanie to wybranie ścieżki łatwiejszej (nie musisz znowu szukać i się martwić). Firma ma też stałego klienta i korzyści z tego, także powinna potraktować Cie lepiej rabatowo. Ale jeśli myślisz, że dostaniesz np. drzwi za połowę ceny, to raczej pobożne życzenie. Z samej sympatii nikt nie wyśle ludzi do pracy na budowę jako gratis..

Czy Ty byłbyś w stanie wykonywać swoją pracę w piątek za darmo?

Mam nadzieję, że rozumiesz mój tok myślenia.

JA uważam, że warto robic zakupy w jednej firmie. Ale sprawdzać ceny w innej. Bo "dobry" handlowiec może wykorzystać zaufanie i zrealizować wyższą marżę..

Coraz częściej się spotykam, że klienci nie chcą latać po firmach i szukać Bóg jeden wie czego. Wolą wszystko zlecić jednej firmie i teoretycznie nawet w wypadku gwarancji jest to dla nich rozwiązanie o wiele prostsze. W związku z tym, że firmy dilerskie i tak sprowadzają towar od kilku różnych producentów, to nie widzę żadnych przeszkód w takim działaniu.

Jest dość wysokie prawdopodobieństwo, że kupując okna u X, rolety zewnętrzne u Y, drzwi wejściowe u W, a pokojowe u Z, to wyjdzie nam to o ciut taniej. Pamiętać jeszcze trzeba, że wtedy na inwestora spada odpowiedzialność pilnowania, żeby montaże w/w nie kolidowały ze sobą, albo jeżeli to wymagane - współgrały ze sobą. Potem jeszcze trzeba pilnować gdzie i u kogo serwis, więc jak ktoś nie ma czasu tak jak ja - to raczej wolałbym dopłacić ten 1000 zł i zamówić wsio w jednej firmie.