Gang_Plank 11.03.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Dzień Dobry!budowa dachu zbliża się do końca. Dziś zauważyłem coś co mnie bardzo zaniepokoiło. Jedna krokiew jest wg mnie za krótka i nie podpiera dachu. Fachowiec mówi, że to normalne... ale z drugiej strony wygląda to ok. Drugi szczyt też ma pełne podparcie. Czy tak może być?Jeżeli nie to jak mogą to naprawić? Wydaje mi się, że dobicie czegoś na końcu jest słabym pomysłem z uwagi na estetykę oraz wytrzymałość.Jakie mam prawa względem firmy, która to zakłada? Poniżej zdjęcia. http://imageshack.com/a/img922/2553/Ha4geg.jpghttp://imageshack.com/a/img921/3456/pNtQGM.jpghttp://imageshack.com/a/img923/8886/a1Wl3G.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 11.03.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 (edytowane) Zobacz w projekcie - jeśli tam jest krokiew podparta (zapewne tak), to wykonanie jest niezgodne z projektem, co nie jest normalne i masz prawo tego nie akceptować (a także kierownik budowy). Sprawny cieśla poradzi sobie z poprawieniem, (w razie czego skonsultuj z konstruktorem przeliczającym/adaptującym więźbę w Twoim projekcie) - ty dopilnuj, żeby było dla Ciebie wystarczająco estetycznie (dokręcenie kwadratów ze sklejki szalunkowej, lub- poprzecznie- kawałka krokwi o wymiarach murłaty - dobrze dopasowane nie będą się rzucać w oczy. W zależności od dostępu od środka i mocowania murłaty do wieńca, może da się wyciąć końcówkę w połowie odstępu między następną krokwią a tą nie podpartą, zastosować odpowiednie łączenie i wstawić odpowiednio dłuższy - ale to może być trudne. Edytowane 11 Marca 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 11.03.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Powinny być wyciągnięte do samego końca dachu i okute blachą , nie tylko do przedostatniej krokwi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario244 11.03.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 tak to powinno wygladac. Płatwie masz za krótkie a nie krokwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gang_Plank 11.03.2017 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 dziękuję za odpowiedzi. Przepraszam za błędne nazewnictwo. trafiłem jak kula w płot z tym fachowcem. dosyć ze nieterminowy, to jeszcze taki przypał. z drugiej strony do ostatniej krokwi też te płatwie nie sięgają. czy to ma jakis bardzo zly wplyw na konstrukcje dachu? bo dolne sa ronow z dachem. a górne chyba tak sa w projekcie... projekt przy alabastrowej 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 11.03.2017 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 (edytowane) Sprawdz w projekcie jak jest (na rzutach w necie jakos nie widac platwi wysunietych), u mnie bylo tak ze sie platew konczyla na murze: Jak sprawdzisz, to potem pytanie czy wiezba byla zamawiana na podstawie wymiarow z projektu ? P.S. Znawca nie jestem, ale wersja z platwiami pod kazda krokwia (do konca) jakos bardziej mi odpowiada. Czy szczyty masz pod same deski ? Jaki jest odstep krokwi od muru ? Edytowane 11 Marca 2017 przez Odysss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gang_Plank 11.03.2017 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 ja się na tym nie znam. zdałem się na fachowca. jakby z drugiej strony było tak samo pewnie bym nie zauważył. deski są do samej góry. odstęp tej przedostatniej krokwi do muru to 30-40cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 11.03.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Życie przerosło kabaret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 11.03.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Nazywając tego paproka fachowcem obraziłeś mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gang_Plank 11.03.2017 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 jak się temat zakończy i to jest dozwolone to podam nazwisko paprocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.03.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 (edytowane) W tym wypadku partaczy jest dwóch! Pierwszy to wykonawca więźby bo trudno go nazwać cieślą a drugi to kierownik budowy, którego zafajdanym obowiązkiem jest odebrać więźbę i potwierdzić ten fakt stosownym wpisem do dziennika budowy. Dopiero po takim wpisie można przystąpić do krycia dachu. Bezwzględnie należy wymienić płatwie jeżeli nie w całości to przynajmniej w takiej części jaką określi konstruktor. Krokwie mają wycięte zamki czyli miały wesprzeć się na płatwi. Z dwóch pól należy usunąć dachówki w celu odciążenia krokwi a pozostałe krokwie na odcinku wymiany płatwi należy wysztajfować (podeprzeć). Cała naprawa wraz z kosztem materiałów powinna być pokryta przez cieślę i kierownika budowy. Jak nie zechcą to sprawa do sądu wygrana pewna. A tak na marginesie czy drewno jest certyfikowane i to kto je kupował? Pozdrawiam. Edytowane 11 Marca 2017 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 11.03.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Masz ich na budowie więcej - Kier. Bud też powinien interweniować.EDIT:o - widzę, że zdublowałem się z Andrzejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 11.03.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Co wy sie tak nad tym spuszczacie i straszycie sądem. Moze drewno przyjechalo za krótkie!!! Druga sprawa wystarczy wybic pustak i podlozyc belke tak aby chwytala dwie krokwie zewnetrzne i dwie w srodku jako przeciw wage i po problemie. A wy tu proponujecie wymieniac rozbierac itd Ludzie ogarnijcie sie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 11.03.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Co złego zrobił Ci Gang_Plank że proponujesz mu takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.03.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Kamil to Ty się ogarnij bo piszesz bzdury! Czy mam rozumieć, że tolerujesz partaczy! Co znaczy, że płatwie były za krótkie? Jak były za krótkie to nie należało ich montować. A jakby zabrakło np. jednej krokwi to można w jej miejsce nic nie wstawiać? Więźba jest elementem konstrukcyjnym i musi być wykonana zgodnie z projektem. A firmy, które tak knocą robotę powinny być wyeliminowane z rynku. To nawet nie jest amatorszczyzna to ewidentny brak elementarnej wiedzy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 11.03.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Kamil to Ty się ogarnij bo piszesz bzdury! Czy mam rozumieć, że tolerujesz partaczy! Co znaczy, że płatwie były za krótkie? Jak były za krótkie to nie należało ich montować. A jakby zabrakło np. jednej krokwi to można w jej miejsce nic nie wstawiać? Więźba jest elementem konstrukcyjnym i musi być wykonana zgodnie z projektem. A firmy, które tak knocą robotę powinny być wyeliminowane z rynku. To nawet nie jest amatorszczyzna to ewidentny brak elementarnej wiedzy. Pozdrawiam. Czy nie za wczesnie wyrokujecie ? sprawdziliscie projekt? (moze zrobili jak u mnie) na zadnym rzucie nie widac platwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 11.03.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Stalo sie ktos dal ciała. Nie ma sensu sie sądować tylko nalezy zadzialac w prosty sposob ktory podalem i wytrzyma spokojnie. Nie nie popieram osob ktore robia na czarno za grosze i psują nam rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gang_Plank 12.03.2017 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 ja jestem jak majdalszy od sądu. Po prostu chcę mieć dobrze zrobione. mamy normalną budowę, to nie jest zrobione na czarno. platew nie była za krótką.. z drugiej strony wystaje ta krótsza tutaj... tylko z drugiej obie wystają wystarczająco. drzewo nie wiem czy ma certyfikat...przyznaje sie bez bicia. Ale wg mnie wygląda bardzo ok. I mówię to jako osoba pracująca w zakładzie przeróbki drewna od kłody do gotowego mebla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.03.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Nie ma znaczenia jak zrobili u kogokolwiek z nas - liczy się to, co Gang_Plank ma w projekcie. Od wykonawcy masz wspólnie z Kierownikiem Budowy oczekiwać wykonania zgodne z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gang_Plank 13.03.2017 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Hej. Byłem na budowie.... Fachowiec pokazał mi projekt, że ta ostatnia krokiew wg projektu nie powinna być podparta i tak w zasadzie wszystkie powinny być obcięte równo z murem.Powiedział też, że przy moich 6 metrowych krokwiach, mogłoby wcale nie być płatwi i nic by się nie stało. że to wystaje od muru 55 cm tylko. Kierownik budowy mówi z kolei, że jej to nie obchodzi, że to zgodnie z projektem jest. Bo to nie jest zgodnie z sztuką budowlaną. Co ja mam robić? komu wierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts