faral1977 11.03.2017 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Witam mam dom z 1990 r. częściowo podpiwniczony ocieplony 10cm grube ściany , na stronie ciepło właściwie wyszło mi że potrzebuję kotła ok 9 kw więc mam pytanie na ile można wierzyć takim obliczeniom ? Na tą chwilę palę kopciuchem 17 kw z tym że jest on dużo za duży bo się w nim wszystko kisi ,na tą chwilę chodzi przez pół dnia na temp. 42 *c w największe mrozy tej zimy 44-45 . Dlatego więc planuję go wymienić tym bardziej że ma już 15 lat i w sumie w każdej chwili może odmówić ~posługi ~ tym bardziej że jest szansa na dofinansowanie zakupu. Szukałem kotła jak najmniejszego z certyfikatem ekodesign i w sumie znalazłem jeden o mocy która by mnie interesowała mianowicie Klimosz LE 10 Kw . Jak sądzicie wydoli mi taki piec . Z góry dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 11.03.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Jak obliczenia są w miarę dokładne, to błąd wynosi poniżej 10%. Jak już wiesz, większy kocioł nie znaczy lepszy Ten podany przez Ciebie kocioł podajnikowy spokojnie sobie poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.03.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Jak obliczenia są w miarę dokładne, to błąd wynosi poniżej 10%. Skad masz takie dane? To wymaga wykonania conajmniej kilkadziesiat jak nie kilkuset profesjonalnych obliczen ozc i w ciepłowlasciwe, aby je porównana i ocenic bład obliczen. Moje porównania swiadczą o duzo wiekszym błedzie, ale co ja tam wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.03.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Kociołek 10-12kW jest ok. Jeśli wklepałeś wszystko poprawnie do ciepłowłaściwe. Palisz słabym węglem i w razie nadejścia wielkich mrozów trzymasz coś mocniejszego w kącie. Widzę ze kociołek jest 5klasy czyli musisz mieć komin systemowy bo na murowanym słabo to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faral1977 12.03.2017 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Kociołek 10-12kW jest ok. Jeśli wklepałeś wszystko poprawnie do ciepłowłaściwe. Palisz słabym węglem i w razie nadejścia wielkich mrozów trzymasz coś mocniejszego w kącie. Widzę ze kociołek jest 5klasy czyli musisz mieć komin systemowy bo na murowanym słabo to widzę. heh no z tym kominem będzie kiepsko bo jest z rur kamionkowych ,tak mi kiedyś poradzili fachowcy i tak się mordowałem aż mi się w kominie nie zapaliło i od tego czasu jest w miarę ok. Na tą chwilę mając kocioł 17 kw palę na 42 stopnie więc myślę że 10 KW kocioł będzie miał jednak spaliny cieplejsze jak obecny chociażby z racji tego że będzie chodził na większej temperaturze, tak mi się przynajmniej wydaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faral1977 12.03.2017 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Skad masz takie dane? To wymaga wykonania conajmniej kilkadziesiat jak nie kilkuset profesjonalnych obliczen ozc i w ciepłowlasciwe, aby je porównana i ocenic bład obliczen. Moje porównania swiadczą o duzo wiekszym błedzie, ale co ja tam wiem. Znaczy się twierdzisz że dane mogą być zawyżone czy zaniżone? czyli mniejszy piec kupować czy większy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.03.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 a grzejniki nie są zbyt duże jak na takich niskich temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faral1977 12.03.2017 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) a grzejniki nie są zbyt duże jak na takich niskich temp? heh no pod tym kątem nie patrzyłem wstawiłem swego czasu aluminiowe 1 żeberko na 1m2 .Z tym że było to 15 lat temu i dom nie był ocieplony Edytowane 12 Marca 2017 przez faral1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.03.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) heh no z tym kominem będzie kiepsko bo jest z rur kamionkowych ,tak mi kiedyś poradzili fachowcy i tak się mordowałem aż mi się w kominie nie zapaliło i od tego czasu jest w miarę ok. Na tą chwilę mając kocioł 17 kw palę na 42 stopnie więc myślę że 10 KW kocioł będzie miał jednak spaliny cieplejsze jak obecny chociażby z racji tego że będzie chodził na większej temperaturze, tak mi się przynajmniej wydaje . Ja muszę prowadzić swojego aby miał na wylocie spalin z kotła 100-110*C pali kilka godzin bez przerwy później stoi pół dnia i jest okz kominem. Przy 100% podłogówki to się sprawdza. jak na początku paliłem byle jak to wyłaził mi kondensat na strychu nieużytkowym teraz jest ok. Mam komin murowany. Ten kocioł co teraz kupisz będzie dużo sprawniejszy niż twoja 17 więc nie wiem jak będzie z tymi spalinami. Jeśli nie założysz zaworu 3d-4d to na nowym kotle też będziesz miał 42*C Edytowane 12 Marca 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faral1977 12.03.2017 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Ja muszę prowadzić swojego aby miał na wylocie spalin z kotła 100-110*C pali kilka godzin bez przerwy później stoi pół dnia i jest okz kominem. Przy 100% podłogówki to się sprawdza. jak na początku paliłem byle jak to wyłaził mi kondensat na strychu nieużytkowym teraz jest ok. Mam komin murowany. Ten kocioł co teraz kupisz będzie dużo sprawniejszy niż twoja 17 więc nie wiem jak będzie z tymi spalinami. Jeśli nie założysz zaworu 3d-4d to na nowym kotle też będziesz miał 42*C No tak planuję zawór 4 drogowy oczywiście i z kominem z kamionki jest tak że dzięki bogu nie przemaka ale również nie wychodzi z kotłowni więc po prostu gdzieś się ulatnia he he . Smoli mi się oczywiście na dachu ale opatrzność jakoś tak czuwała że jest czarny z blachodachówki więc nie widać. A jaka jest temperatura spalin ? W tamtych latach sterowniki nie były tak inteligentne żeby to pokazywać he he ale musi być słabo bo na czopuchu można rękę bez problemu położyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 12.03.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 WNa tą chwilę palę kopciuchem 17 kw z tym że jest on dużo za duży bo się w nim wszystko kisi ,na tą chwilę chodzi przez pół dnia na temp. 42 *c w największe mrozy tej zimy 44-45 . Co to znaczy kisi się 44C? NIe jesteś w stanie osiągnąć wyższej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faral1977 12.03.2017 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Co to znaczy kisi się 44C? NIe jesteś w stanie osiągnąć wyższej temperatury? Heh jestem w stanie osiągnąć i 100 stopni tylko że chyba trzeba by było otworzyć okna na oścież he he . Po prostu przy tej temperaturze na piecu w domu jest bardzo ciepło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.03.2017 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 to albo zawor 3/4dr albo mniejsze grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.03.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Witam mam dom z 1990 r. częściowo podpiwniczony ocieplony 10cm grube ściany , na stronie ciepło właściwie wyszło mi że potrzebuję kotła ok 9 kw więc mam pytanie na ile można wierzyć takim obliczeniom ? ... Szukałem kotła jak najmniejszego z certyfikatem ekodesign i w sumie znalazłem jeden o mocy która by mnie interesowała mianowicie Klimosz LE 10 Kw . Jak sądzicie wydoli mi taki piec . Z góry dzięki za info Może wydoli bo widać, że ma spory palnik [zapytaj producenta o model i moc palnika], ale patrząc na stronę producenta Eco Design ma LE 20 kW. Generalnie wymiennik rurowy jest trudny w czyszczeniu bo trzeba się z tym paprać szczotką drucianą, znacznie łatwiej czyścić półkowy skrobakiem, do tego nic nie wylatuje z kotła na ubranie i podłogę jak przy wyciąganiu szczotki z rury. Za takie pieniądze kocioł z tak uciążliwym czyszczeniem jak widzę to po przekrojach [sporo półek + rury] to wg mnie pomyłka - można kupić kocioł czyszczony wajchami bez otwierania drzwiczek - Skam-PV z nowoczesnym palnikiem rurowym na którym 5 klasę robi się bez płyt ceramicznych i skomplikowanego wymiennika ciepła. Przy palniku rurowym producent zaleca czyszczenie kotła co 4-6 tygodni i nie ma w kotle 5 klasy płyt ceramicznych bo spala on węgiel tak dobrze, że tam ceramika nie ma co dopalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 13.03.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Faral opisałeś chatkę , ale ile m2 to nie wiadomo może 50 może 500. Chociaż wstaw wynik z Ciepł..... A te 9kW z CWU czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faral1977 15.03.2017 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Faral opisałeś chatkę , ale ile m2 to nie wiadomo może 50 może 500. Chociaż wstaw wynik z Ciepł..... A te 9kW z CWU czy bez?[/quote Witam do grzania 120m wynik razem z cwu oraz 40W/m co daje wynik niby 8,8 KW le ciepła potrzebuje twój dom Poniższe wyliczenia zakładają utrzymanie w domu przez całą zimę średniej dobowej temperatury 23,0°C. 4,8kW maksymalna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w "najmroźniejszy" dzień, przy średniej dobowej -20°C 2,4kW przeciętna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 1,4°C 40W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc Tę wartość znajdziesz w tabeli orientacyjnego doboru mocy kotła od jego producenta. Tyle że tam zaczyna się od 100W/m2 wzwyż. Ciekawe, prawda? 9 998kWh = 36GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie Tyle ciepła netto potrzebuje twój dom na cały sezon grzewczy. Zależnie od tego, czym i z jaką sprawnością będziesz grzać, ilość ciepła brutto, jaką musisz kupić w opale, będzie odpowiednio wyższa. 83kWh/m2*rok wskaźnik zużycia energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faral1977 15.03.2017 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Może wydoli bo widać, że ma spory palnik [zapytaj producenta o model i moc palnika], ale patrząc na stronę producenta Eco Design ma LE 20 kW. Generalnie wymiennik rurowy jest trudny w czyszczeniu bo trzeba się z tym paprać szczotką drucianą, znacznie łatwiej czyścić półkowy skrobakiem, do tego nic nie wylatuje z kotła na ubranie i podłogę jak przy wyciąganiu szczotki z rury. Za takie pieniądze kocioł z tak uciążliwym czyszczeniem jak widzę to po przekrojach [sporo półek + rury] to wg mnie pomyłka - można kupić kocioł czyszczony wajchami bez otwierania drzwiczek - Skam-PV z nowoczesnym palnikiem rurowym na którym 5 klasę robi się bez płyt ceramicznych i skomplikowanego wymiennika ciepła. Przy palniku rurowym producent zaleca czyszczenie kotła co 4-6 tygodni i nie ma w kotle 5 klasy płyt ceramicznych bo spala on węgiel tak dobrze, że tam ceramika nie ma co dopalać. Ecodesign ma również 10 Kw co do pieca to właśnie mało informacji na temat palnika na jakiejś stronie z recenzją napisali że jest to zwykły palnik 1 szej generacji a ten z tego co pisali wymaga bardzo dobrej jakości groszku więc to mi się nie podoba bo uważam że za tą kasę powinien być wypas . A czy ten skam ma ekodesign? Bo puki co to tylko ten znalazłem jako posiadający ten certyfikat w takiej mniej więcej mocy. Dzwoniłem również do Ogniwa i obiecują że do miesiąca czasu również będą mieć certyfikat na OEPM z tym że najniższa moc to będzie 14kw i tutaj wydaje mi się sporo za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.03.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) Zgodnie ze strona producenta1. to LE 10 jest kotłem o mocy 11kWhttp://www.klimosz.pl/media/site/2016/09/26/S%CC%81wiadectwo_OS_331_CUE_16_LE10.pdf 2. ecodesign jest tylko na jednostkę LE 20 osobno dla ekogroszku węgla kamiennego oraz osobno na węglu brunatnymhttp://www.klimosz.pl/media/site/2016/11/08/SKM_C224e16110312520.pdfhttp://www.klimosz.pl/media/site/2016/11/08/SKM_C224e16110312490.pdf 3. Atest na Vklase jest mocno podejrzany. Norma wymaga zbadania i podania wyników na 100% oraz 30%mocy, na ateście widac tylko 100%mocy a gdzie wyniki z 30%? Prawdopodobnie (bo to znana metoda) w raporcie może widnieć zapis o współpracy z buforem, gdyż jakies parametry z 30% nie zmieściły sie w wymogach normy. Ekodesign nie jest osobnym badaniem, tylko są to dane przeliczeniowe z 100% oraz 30% badania wg normy i przeliczeniowo wszystko może wyjść dobrze (jako średnia). Producent musiałby Ci udostępnić raport z badań, aby wykluczyć kruczek czy wybieg bez podania parametrów 30%mocy na ateście. W razie kontroli w przyszłości można się będzie zdziwić. 4. Atest na LE20 jest z dnia 30.12.2015 wg raportu 108/15-LG, ecodesign na ten kocioł jest z dnia 03.06.2016, ale zwróć uwagę,że odnosi się do tego samego raportu z badań 108/15-LG, zatem jest przeliczeniowy i musiały być wyniki na 30%mocy, których atest na klasę V-ta nie podaje http://www.klimosz.pl/media/site/2016/08/19/certyfikat15e.pdf LE20 jest kotłem o mocy 21kW To co jest równie mocno podejrzane to brak na ateście temp. spalin, ten atest nie jest standardowym wzorem Instytutu Energetyki, parametry, które miały byc widoczne dla klienta zostały wydrukowane na życzenie zamawiającego badanie Edytowane 15 Marca 2017 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.03.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) Ecodesign ma również 10 Kw co do pieca to właśnie mało informacji na temat palnika na jakiejś stronie z recenzją napisali że jest to zwykły palnik 1 szej generacji a ten z tego co pisali wymaga bardzo dobrej jakości groszku więc to mi się nie podoba bo uważam że za tą kasę powinien być wypas . A czy ten skam ma ekodesign? Bo puki co to tylko ten znalazłem jako posiadający ten certyfikat w takiej mniej więcej mocy. Dzwoniłem również do Ogniwa i obiecują że do miesiąca czasu również będą mieć certyfikat na OEPM z tym że najniższa moc to będzie 14kw i tutaj wydaje mi się sporo za dużo. Na stronie mają ecodesign przy 20, a przy 10 tylko 5 klasę bo norma na NOx w ecodesign dopuszcza 350, a ta 10 ma 553 więc mocno się nie mieści: http://www.klimosz.pl/media/site/2016/11/08/SKM_C224e16110312520.pdf http://www.klimosz.pl/media/site/2016/09/26/S%CC%81wiadectwo_OS_331_CUE_16_LE10.pdf W ogóle jak ta 10 ma CO na poziomie 2 gdy 20 ma 250 i dlaczego są ukryte dane z 30% mocy co jest wymagane do uzyskania 5 klasy ??? Edytowane 15 Marca 2017 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 16.03.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 (edytowane) Na twoim miejscu ja bym poszedł w pelet. Średnie zapotrzebowanie budynku na moc to 2,4 kW / 1h dobowe 57kW dla 23stC.Z 1 tony peletu 16Mj-20Mj w teorii możesz otrzymać 4,5kW-5.5kW. Producenci piszą o sprawnościach do 90% 4-5kW. Zakładając, że kocioł wydoli tylko 60% to z 1 tony peletu otrzymasz 2.700kW (4,5x60%) - 3.300kW(5,5x60%). Otrzymane kW podzielisz przez zapotrzebowanie dobowe twojego lokum 57kW to otrzymasz wynik od 47dni do 57 dni (od 3t do 3,5t sezon). Przy założeniu że kocioł ogarnie się z 75% sprawności, to odpowiednio 1 toną opękasz od 60 do 72 dni.(2,5 tony-3t na sezon). Ponoć pelet można kupić już od 550zł za tonę. Plusy peleciaka: sam się rozpali. Z 1t tony do 2kg popiołu, popiół na ogródek, czystość i zapach. Co do kotła na ekogroch to i najmniejszy 7kW da radę. Moje mieszkanie w stopce średnia 5stC obecnie grzeję farelkami do 23stC, na te 60m2 wystarcza 1,8-2,2kW/h z bytowym. Edytowane 16 Marca 2017 przez Mario1969/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts