Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik na nieczystości a wykorzystanie ogrodnicze.

thesperat

Recommended Posts

Panowie chciałbym się poradzić, przed domem mam zakopany zbiornik na nieczystości który kiedyś był "szambem" teraz mam go odcietego o pojmności 10tyś litrów. Chciałem ten zbiornik jakoś wykorzystać więc wpadłem na pomysł aby służył jako zbiornik na wodę, podłączyłem pod niego rynny z domu i zbiera się woda, która miała służyć do podlewania ogrodu. Pytanie moje brzmi jak to zrobić dalej :D Pompa zanurzeniowa ma wąż 2" czyli 50mm - nie da się go swobodnie przeciągać aby cokolwiek podlać. Chciałm zrobić coś takiego aby pompa zawsze była zanurzona, w pokrywie do zbiornika wstawić jakąś redukcję z 2" na 1/2 cala (wąż ogrodowy) i żeby wąż ogrodowy przyłączać szybko nie otwierając zbiornika a wpinając szybkozłącze. Problem polega na tym, że nie mogę znaleźć żadnej złączki abym mógł elastyczny wąż 50mm wyprowadzić na szybkozłącze 1/2" macie jakiś pomysł co zastoswać ? I drugie pytanie, czy ciśnienie w tej pompie nie rozerwie węża ogrodowego?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Gość Konto usunięte_1*

Na alledrogo masz pompki membranowe , biorą zależy jaka ok 200 do 400 watt dają bardzo duże ciśnienie ale małą wydajność czyli idealne do podlewania , wąż zwykły 1/2 cala tylko pistolet musi być zawsze otwarty bo rozerwię węża , ja mam taką w studni już 2 lata bez wyciągania

acha najlepsze są Białoruskie