Kominki Piotr Batura 22.03.2017 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Mam male pytanko. Fachury od wylewek zainstalowali mi kanał plaski o wymiarach 10x5cm. Docelowo kanał ten ma napędzać wkład kratki mbm 10kw. Ma prawo to zadziałać czy raczej do poprawki? Dodam również (jeśli to istotne), ze ów kanał ma długość kilkudziesięciu centymetrów i z tego co widzę to jakiś tam ciąg jest.Najlepiej zrobić (przeliczyć) tak jak producent zaleca, ale to wcale nie jest powiedzine, że producent wiedział co napisał... W początkowej fazie palenia, wtedy kiedy jest potrzeba nadmiaru powietrza (10-15 min), uchylasz drzwi kominka. To okres kiedy mamy palenisko pod kontrolą, więc nawet WM nie przeszkadza w takiej praktyce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JKB 05.04.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Witam. Nie chce zakładać nowego wątku a mam pytanie odnoszące się do tego tematu.Mianowicie chodzi mi o to z czego i jak wykonać czerpnię a dokładniej część kanału wlotowego wystająca poza obrys budynku. Kanał doprowadzający powietrze pod wkład kominowy jest wykonany z rury pcv 110. Wlot zlokalizowany jest jakieś 50 cm od ściany budynku i znajduje się pod ziemią. I teraz należało by go wyprowadzić jakieś 50 cm ponad grunt i zakończyć jakąś kratką wentylacyjną. Pytanie brzmi jak i z czego? Czy do tego celu można wykorzystać tzw wywiewkę wentylacyjną do odpowietrzania instalacji kanalizacyjnej? Czy wywiewka spełni rolę? Jeżeli nie to jakich materiałów użyć aby połączyć wylot rury pcv 110 z kwadratowymi kratkami wentylacyjnymi przeznaczonymi do instalacji wentylacyjnych? Ma ktoś jakiś pomysł albo lepiej doświadczenie w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.04.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Witam. Nie chce zakładać nowego wątku a mam pytanie odnoszące się do tego tematu. Mianowicie chodzi mi o to z czego i jak wykonać czerpnię a dokładniej część kanału wlotowego wystająca poza obrys budynku. Kanał doprowadzający powietrze pod wkład kominowy jest wykonany z rury pcv 110. Wlot zlokalizowany jest jakieś 50 cm od ściany budynku i znajduje się pod ziemią. I teraz należało by go wyprowadzić jakieś 50 cm ponad grunt i zakończyć jakąś kratką wentylacyjną. Pytanie brzmi jak i z czego? Czy do tego celu można wykorzystać tzw wywiewkę wentylacyjną do odpowietrzania instalacji kanalizacyjnej? Czy wywiewka spełni rolę? Jeżeli nie to jakich materiałów użyć aby połączyć wylot rury pcv 110 z kwadratowymi kratkami wentylacyjnymi przeznaczonymi do instalacji wentylacyjnych? Ma ktoś jakiś pomysł albo lepiej doświadczenie w tym zakresie? A po co łączyć kwadrat z kołem, jak są czerpnie z okrągłym wejściem, np takie: Wpisz w google "czerpnia powietrza" i wybieraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JKB 05.04.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 No właśnie jak wrzuciłem hasło w google to mi wyskoczyły kwadratowe kratki ścienne i trochę mnie to zdezorientowało. Czyli muszę szukać czerpni dachowej (pionowej) o przekroju okrągłym - dzięki. Zrobiłem research na szybko i wyszło mi że czerpnia dachowa dostępna jest o średnicy 100, 160, 200, 250, 315, 400, 500, 630, 800, 1000 A teraz powstaje pytanie jak połączyć rurę 110 pcv ze stalową czerpnią o przekroju 100??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.04.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 No właśnie jak wrzuciłem hasło w google to mi wyskoczyły kwadratowe kratki ścienne i trochę mnie to zdezorientowało. Czyli muszę szukać czerpni dachowej (pionowej) o przekroju okrągłym - dzięki. Zrobiłem research na szybko i wyszło mi że czerpnia dachowa dostępna jest o średnicy 100, 160, 200, 250, 315, 400, 500, 630, 800, 1000 A teraz powstaje pytanie jak połączyć rurę 110 pcv ze stalową czerpnią o przekroju 100??? Też mam czerpnię 100 a rurę 110. Owinąłem rurę czerpni szarą taśmą tak, aby ciasno wchodziła do 110-tki i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JKB 06.04.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Chodziło mi o bardziej profesjonalne rozwiązanie. Jakieś przejściówki albo coś w ten deseń. Ale dzięki. Przejadę się do kominkowego sklepu zapytam jakie rozwiązanie proponują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.04.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Chodziło mi o bardziej profesjonalne rozwiązanie. Jakieś przejściówki albo coś w ten deseń. Ale dzięki. Przejadę się do kominkowego sklepu zapytam jakie rozwiązanie proponują. Tej taśmy nie widać. Ja mam czerpnię na ścianie fundamentowej, dochodzi do samego tynku, równo z tynkiem uciąłem 110-tkę i wcisnąłem setkę czerpni. Ty masz pionowo trochę oddaloną od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JKB 06.04.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Tej taśmy nie widać. Ja mam czerpnię na ścianie fundamentowej, dochodzi do samego tynku, równo z tynkiem uciąłem 110-tkę i wcisnąłem setkę czerpni. Ty masz pionowo trochę oddaloną od domu. No chodziło mi bardziej o szczelność niż o estetykę. Ja mam oddalony ten wlot gdyż dom stoi na płycie fundamentowej i jest kołnierz ze styropianu ok 40cm. Czerpnia wystaje poza okap dachu ale planuje ją jeszcze dalej odsunąć od budynku z uwagi na osuwający się śnieg z dachu. PCVke przedłużę pod gruntem o ok 150 cm i potem kolanem wyjdę nad powierzchnię no i to jakoś należało by zakończyć miarę porządnie gdyż może być narażone na czynniki atmosferyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.04.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 No chodziło mi bardziej o szczelność niż o estetykę. Ja mam oddalony ten wlot gdyż dom stoi na płycie fundamentowej i jest kołnierz ze styropianu ok 40cm. Czerpnia wystaje poza okap dachu ale planuje ją jeszcze dalej odsunąć od budynku z uwagi na osuwający się śnieg z dachu. PCVke przedłużę pod gruntem o ok 150 cm i potem kolanem wyjdę nad powierzchnię no i to jakoś należało by zakończyć miarę porządnie gdyż może być narażone na czynniki atmosferyczne. No bez przesady, uszczelnisz połączenie silikonem i po sprawie. To w końcu tylko czerpnia powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts