Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana funkcji pomieszczeń w bloku - pozwolenia, przepisy

llED

Recommended Posts

Cześć,

planuję w swoim mieszkaniu (kawalerka) remont polegający na przeniesieniu kuchni do pokoju (zrobienie aneksu) i zrobieniu pokoju z dawnej kuchni. W tym celu muszę doprowadzić do pokoju wodę z łazienki, która znajduję się za ścianą, niestety, nośną.

Chciałem się zapytać jakie pozwolenia potrzebuję, aby wykonać taki remont? Czy musi to być pozwolenie na budowę, czy wystarczy zgłoszenie? W zasadzie cała ingerencja w ścianę polegałaby na wywierceniu otworu pod instalację wod-kan i drugiego pod wentylację (z tego co czytałem, to mogłoby się obyć bez tego, wystarczy zamontować wyciąg z filtrem węglowym).

W bloku jest zawiązana wspólnota mieszkaniowa - im tez wystarczy zgłosić, czy musi być podjęta w tym przypadku konkretna uchwała?

• 2 weeks później...

Zgodę wspólnoty najprawdopodobniej powinieneś uzyskać - chociażby, żeby sąsiedzi nie robili problemów z remontu ;) Otwory na wodę w ścianie nośnej nie zrobią żadnej różnicy dla konstrukcji, a na jej przebudowę wewnątrz budynku nie musisz mieć pozwolenia - wystarczy zgłoszenie. Co do wentylacji - polecam jednak wyciąg.

To tyle jeśli chodzi o teorię - w praktyce wiem, że mnóstwo ludzi wykonuje takie prace nawet nie zdając sobie sprawy z tego, że dotyczą tego jakieś przepisy.

Ja jednak wolę mieć na wszystko papier. Przynajmniej śpię spokojnie.