llED 13.03.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Cześć, planuję w swoim mieszkaniu (kawalerka) remont polegający na przeniesieniu kuchni do pokoju (zrobienie aneksu) i zrobieniu pokoju z dawnej kuchni. W tym celu muszę doprowadzić do pokoju wodę z łazienki, która znajduję się za ścianą, niestety, nośną. Chciałem się zapytać jakie pozwolenia potrzebuję, aby wykonać taki remont? Czy musi to być pozwolenie na budowę, czy wystarczy zgłoszenie? W zasadzie cała ingerencja w ścianę polegałaby na wywierceniu otworu pod instalację wod-kan i drugiego pod wentylację (z tego co czytałem, to mogłoby się obyć bez tego, wystarczy zamontować wyciąg z filtrem węglowym).W bloku jest zawiązana wspólnota mieszkaniowa - im tez wystarczy zgłosić, czy musi być podjęta w tym przypadku konkretna uchwała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askorek 20.03.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 cześć, mam bardzo podobną sytuację - zrobienie aneksu + wywiercenie otworów na rury, z wentylacją chyba sobie odpuszczę. Czy dowiedziałeś się czegoś w kwestach pozwoleń, uzgodnień ze wspólnotą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal213 01.04.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Zgodę wspólnoty najprawdopodobniej powinieneś uzyskać - chociażby, żeby sąsiedzi nie robili problemów z remontu Otwory na wodę w ścianie nośnej nie zrobią żadnej różnicy dla konstrukcji, a na jej przebudowę wewnątrz budynku nie musisz mieć pozwolenia - wystarczy zgłoszenie. Co do wentylacji - polecam jednak wyciąg. To tyle jeśli chodzi o teorię - w praktyce wiem, że mnóstwo ludzi wykonuje takie prace nawet nie zdając sobie sprawy z tego, że dotyczą tego jakieś przepisy. Ja jednak wolę mieć na wszystko papier. Przynajmniej śpię spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts