replo 14.03.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Witam, Mam mozliwosc dofinansowania z gminy ale jednym z kryteriow jest spelnienie warunkow z normy PN-EN 12566-3+A2:2013.Czy ktos wie czy istnieje mozliwosc wybudowania przydomowej oczyszczalni roslinnej ktora spelni wymagania z wyzej wymienionej normy? Jak mozna przekonywac urzednika do skutecznosci takiej oczyszczalni? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 16.03.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Mam spore wątpliwości czy oczyszczalnie hydrobotaniczne (zakładam, że o taką chodzi) czyli typowy filtr gruntowy (poziomy lub pionowy) z nasadzeniami z roślin hydrofitowych podlegają pod normę PN EN-12566-3. Prędzej pod PN-EN 12566-6. Nie znam producenta, który zdecydował się na certyfikację tego typu wyrobu z kilku przyczyn: - niewielka popularność, która przekłada się na brak zysku (wydanie sporych pieniędzy na certyfikację przy mało optymistycznej stopie zwrotu) - kłopotliwa w dystrybucji ponieważ zakres norm dotyczy wyrobu: PN-EN 12566-3: " Niniejszą Normę Europejską stosuje się do oczyszczalni, gdzie wszystkie komponenty prefabrykowane są składane w wytwórni lub na miejscu przez producenta i które są badane jako całość." PN-EN 12566-6: "Dotyczy prefabrykowanych urządzeń do oczyszczania wtórnego, gdzie wszystkie elementy są spakowane lub montowane na miejscu i wprowadzane na rynek w postaci zestawu przez jednego producenta". Jak się do tego odnieść? Wozić "swoje" kruszywo przez pół kraju? Szukać identycznego w okolicy klienta? No nierealne. A jak "prefabrykację" roślin pogodzić z ich żywotnością?Pamiętajmy, że producent powinien dostarczyć oczyszczalnię, która składa się z tych samych podzespołów, co oczyszczalnia przebadana podczas certyfikacji. Tego typu oczyszczalnie działają lepiej niż nie jedna "biologiczna". No i ze wszystkich "przydomówek" można je najładniej wkomponować w ogród (kwestia pomysłu użytkownika). Szkoda, że przez zapisy prawne (w tym unijne) tego typu rozwiązania są traktowane nieprzychylnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 17.03.2017 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Można ja odpowiednio wkomponować w ogród jeśli masz odpowiednio dużo miejsca - to warunek podstawowy !!! Widziałem kiedyś w jednej z gmin gdzie była takowa instalacja jak niektórzy ludzie zareagowali jak zobaczyli przykładową budowę. Owszem, widziałem także i pracowało to nieźle, oczyszczone ścieki dopływały do jakiegos tam własnego bajorka i wyglądały nawet na czyste. O warunkach eksploatacji itp. nie bęe pisał bo jest juz tutaj wątek, który ciagnie ten temat. Mam spore wątpliwości czy oczyszczalnie hydrobotaniczne (zakładam, że o taką chodzi) czyli typowy filtr gruntowy (poziomy lub pionowy) z nasadzeniami z roślin hydrofitowych podlegają pod normę PN EN-12566-3. Prędzej pod PN-EN 12566-6. Nie znam producenta, który zdecydował się na certyfikację tego typu wyrobu z kilku przyczyn: - niewielka popularność, która przekłada się na brak zysku (wydanie sporych pieniędzy na certyfikację przy mało optymistycznej stopie zwrotu) - kłopotliwa w dystrybucji ponieważ zakres norm dotyczy wyrobu: PN-EN 12566-3: " Niniejszą Normę Europejską stosuje się do oczyszczalni, gdzie wszystkie komponenty prefabrykowane są składane w wytwórni lub na miejscu przez producenta i które są badane jako całość." PN-EN 12566-6: "Dotyczy prefabrykowanych urządzeń do oczyszczania wtórnego, gdzie wszystkie elementy są spakowane lub montowane na miejscu i wprowadzane na rynek w postaci zestawu przez jednego producenta". Jak się do tego odnieść? Wozić "swoje" kruszywo przez pół kraju? Szukać identycznego w okolicy klienta? No nierealne. A jak "prefabrykację" roślin pogodzić z ich żywotnością? Pamiętajmy, że producent powinien dostarczyć oczyszczalnię, która składa się z tych samych podzespołów, co oczyszczalnia przebadana podczas certyfikacji. Tego typu oczyszczalnie działają lepiej niż nie jedna "biologiczna". No i ze wszystkich "przydomówek" można je najładniej wkomponować w ogród (kwestia pomysłu użytkownika). Szkoda, że przez zapisy prawne (w tym unijne) tego typu rozwiązania są traktowane nieprzychylnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts