Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ościeżnica na piankę czy wystarczy

Recommended Posts

Witam

Będe montował drzwi do ścianki gk ( ościeżnica regulowana) profile UA , drzwi typowe z hipermarketu . Czy wystarczy montaż na piankę? Na instrukcji montażu nic nie pisze o dodatkowych mocowaniach ( kotwy, wkręty itp).

Wszystkie wewnętrzne oprócz przejścia do garażu (metalowe ocieplane) mam na piance. Ościeżnice regulowane.

Ościeżnice stałą montowałem dodatkowo do muru na kotwy ( jak zalecał producent ). Dlatego zastanowił mnie montaż ościeżnicy regulowanej do ścianki gk. Zresztą producent w tym przypadku nic nie pisze o dodatkowych mocowaniach. Czyli zwykła pianka montażowa niskoprężna całkowicie wystarczy aby utrzymać drzwi z ościeżnicą ,a drzwi mi nie wypadną za x czasu :rolleyes: ?

Może być także wężykowa. Tylko aplikować rozsądnie i nawet przy niskorozprężnej zastosować rozpórki do czasu pełnego utwardzenia się piany (24 godz)

Rozpórka na górze, w połowie wysokości i na dole

Ościeżnic regulowanych nie montuję się inaczej jak tylko na pianę

Witam

Będe montował drzwi do ścianki gk ( ościeżnica regulowana) profile UA , drzwi typowe z hipermarketu . Czy wystarczy montaż na piankę? Na instrukcji montażu nic nie pisze o dodatkowych mocowaniach ( kotwy, wkręty itp).

Wystarczy, w zupełności pianka nisko-rozprężna utrzyma drzwi i będzie spełniała swoją rolę.

Dodam że przy wklejaniu pióra do ościeżnicy regulowanej używa się tylko i wyłączenie silikonów NEUTRALNYCH. Kwaśne mogą odparzyć laminat! W marketówkach często o tym nie piszą a po co masz później płakać i wymieniać ościeżnicę. Od dołu koniecznie uzupełniasz silikonem (pomiędzy podłogą a dołem ościeżnicy).

OD jakiegoś czasu drzwi są coraz cięższe (te ze średniej a nie taniej półki) i ja od kilku lat ZAWSZE dodaję śruby. I już nie muszę jeździć by dokręcić zawiasów gdy pianka zapracuje .

Ale dla większości przypadków i zasosowania się do zaleceń z instrukcji w zakresie szerokości otworów to nie jest konieczne.

Monterzy drzwiowi zamontowali mi drzwi cięższe (mają po 3 zawiasy) tylko na piance, natomiast skrzydła powiesili dopiero na 2 dzień. Opaski od spodu zabezpieczone silikonem bezbarwnym (żeby wilgoci ze zmywania podłóg nie chłonęły). Opaska nasadzana przymocowana tylko punktowo na klej. Ponoć taki sposób montażu zapewnia pełną demontowalność, bez uszkodzeń, do powtórnego montażu. Gwarancja na montaż jest, a że firma zlecenia ma od lat, więc chyba wiedzą co robili ?!

Będzie OK. Wkręt o którym pisze Finlandia jest u większości drzwi tylko "opcją" lub zabezpieczeniem montażysty przed ponownym przyjazdem na regulacje. Nie każde drzwi są tak samo ciężkie i nie każda ościeżnica pracuje tak samo. W większości przypadków pianka w zupełności wystarcza.

Silikonowanie dołu ościeżnicy jest konieczne i bardzo dobrze, że Ci je zastosowali.

Powodzenia!