Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dac drewniany patapet do wewnatrz

Recommended Posts

jeżeli sa to parapety z drewna klejonego (kupione np. w firmie produkującej okna), będa na pewno trwałe i piękne. Moje drewniane, sosnowe drzwi też miały się podobno szybko rozeschnąć, wypaczyć i wogóle nadawać do wymiany, kupę kasy wyrzuciłam w błoto itp.itd.Jakoś nic się im nie dzieje, poza tym, że czasem moje Łobuziaki czymś uderzą i zostaje wgniecenie, ale taki już urok drewna i mnie to nie przeszkadza.

Są na pewno tańsze i bardziej praktyczne parapety, choćby z płyty czy plastiku.To kwestia gustu, ceny, potrzeb. Nie można dać definitywnej odpowiedzi co jest lepsze.

Mowia ludzie ze drewniany parapet do wewnatrz szybko sie zniszczy (caly z drewna) ze najlepiej dac jakis drewnopodobny ale jaki to zapomnialem czy to prawda ? :roll: ja chcialbym dac machoniowe klejone warstwowo, ale sie boje

podziele sie z toba swoimi obserwacjami a ty sam decyzje i tak podejmiesz :)

parapety drewniane mozna podzielic na dwie grupy - drewno lite i klejone. Lite ci odradzam gdyz material to juz nie taki jak przed wojna ;) - nie sezonowany, odsaczony z zywicy czesto z wiatrolomow zarazony roznymi chorobami jakie drewno mecza - mozna by dlugo na ten temat mowic - ale po co? Odradzam i juz :)

Klejonka - jak ja bedziesz kupowal zwroc uwage na to czy faktycznie sloje sa na przemian gdyz wbrew pozorom producentom czesto zdarza sie jakby "zapomniec" o tym co podstawa klejonki jest - likwidacja naprezen wewnetrznych drewna

Wymieniajac okna czesto mam z takimi parapetami doczynienia - i nie maja po kilka lat tylko w wiekszosci po kilkanascie czy nawet kilkadzisiat i co zaobserwowalem?

Te stare - jeszcze przedwojenne - wrecz idealne ale jednak juz spekane lekko - w sumie dziwie sie klientom, ze je wyrzucaja - wystarczy odrestaurowac i piekniejszych nigdzie nie kupia :)

kilkuletnia klejonka - hmmm.... kilka razy mialem z nia doczynienia - spekana na laczeniu w wiekszosci wypadkow tak, ze zastanawiam sie czym oni ja kleja? slina?

I to co chyba najwazniejsze w tym wszystkim - ZAMONTOWANIE!!! Od niego zalezy w duzym stopniu czy wysuszysz parapet juz w jednym sezonie grzewczym i wypaczysz go, zniszczysz, wilgocia z muru "zarazisz"

Ostatnio pojawily sie parapety z drewna egzotycznego - niestety opinii wyrazic na ich temat nie moge - ponoc rewelacja ale sprawdz u innych, ktorzy je maja i co oni o nich sadza

Jareko to wpadnij do mnie zobaczysz cuda :D

Nie dość, że kupiłem te parapety w castoramie więc jest duża szansa, że są klejone "na ślinę" :lol: , to jeszcze bezczelnie zamocowałem go metodą chałupniczą, a mianowicie położyłem go na bardziej płynną zaprawę cementową (jako, że o mocowaniu parapetów nie wiedziałem wtedy nic ponadto, że trzeba wsunąć pod okno) :D

i parapety się trzymają , nie rozsychają się, nie zgniły :D :wink:

może ja po prostu mam dobrą rękę i co nie zrobię to działa :wink:

pozdrawiam

Jareko to wpadnij do mnie zobaczysz cuda :D

Nie dość, że kupiłem te parapety w castoramie więc jest duża szansa, że są klejone "na ślinę" :lol: , to jeszcze bezczelnie....

Ach Ty bezczelny Ty :lol:

Wiesz, ja teraz u siebie mam dwa parapety wykonane ze zwyklaj plyty meblowej i wygladaja slicznie majac juz 5 rok. Co nie znaczy, ze takie beda za kilka lat i, ze bede je innym polecal, gdyz wiem, ze jadno rozlanie na nie wody juz je zniszczy

Podzielilem sie tylko swoimi obserwacjami i tyle :) a na cuda lubie patrzec idac ulica ;)

Mowia ludzie ze drewniany parapet do wewnatrz szybko sie zniszczy (caly z drewna)

i ze najlepiej dac jakis drewnopodobny ale jaki to zapomnialem

czy to prawda ? :roll:

ja chcialbym dac machoniowe klejone warstwowo, ale sie boje

Grześ

w pewnych sytuacjach - spowodowanych błędem przy osadzaniu - sa okna, którym szyby "pocą" sie ciagle w sezonie grzewczym ...

równiez w przypadku kiedy grzejniki podokienne uzyskuja nierównomierne temperatury moze to spowodowac "wypaczanie" parapetów

kiedy nie wystepuja te czynniki - parapety z drzewa moga sie sprawdzac

pozdro

Zalozylem drewniane z mahon-meranti pod kolor i material okna. Wygladaja doskonale jak do kompletu :-) Innych bym nie chcial. Parapety oczywiscie klejone, lakierowane w firmie produkujacej okna, odpowienio grube (32mm). Nie sadze aby nawet nieco wody co jakis czas im zaszkodzilo jak sie szybko zetrze - lakier skutecznie chroni parapet. Polecam drewniane - naturalne, ladne, stylowe.

D.

• 1 month później...

W bloku mam od 15 lat parapet sosnowy który sam zrobiłem z bala służącego ekipie tynkującej mój blok jako podstawka pod rusztowanie (wtedy jeszcze każdy materiał się „organizowało”) :wink: :oops: . Ponieważ w jednej części jest węższy a z drugiej szerszy niż posiadany bal to część odciętą przykleiłem z drugiej strony na wikol. Niechcący wyszło tak że nawet słoje się zgodziły i by poznać miejsce klejenia trzeba wiedzieć i dobrze się przypatrzeć. Na to bejca dębowa i dobry lakier. Przez cały czas jest intensywnie eksploatowany łącznie z kwiatkami i nic się nie dzieje.

W nowym domu wszystkie będą dębowe. Dąb na parapety i schody już mam, jest pocięty i się sezonuje

:lol: