Gość 12.10.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 W temacie "jakie trendy w parapetach" czy coś takiego podałam bieżące ceny różnych typów.Polecam drewniane ze względu na urode, sama takie planuję, ale w niektórych pomieszczeniach będą wyłożone płytkami 10x10 ze specjalną listwą z glazury .Będzie to drozsze niestetry od drewna, ale tam akurat zależy mi na trwałosci (pralnia,łazienka,garaż) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 12.10.2004 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Mam w bloku i sosnowe i dębowe-klejone w swoim zakładzie stolarskim(klej mocznikowy MS- 15 dwuskładnikowy) już 7 lat i nie widać żadnych zniekształceń,wypaczeń, są super. W nowym domu też będą drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 12.10.2004 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 w kuchni mam parapet dębowy. Jest super! Zupełnie nic się z nim nie dzieje. Trzeba oczywiście uważać na wodę, ale wiadomo, jak z każym drewnem. W moim nowym domku, będę miała wszędzie dębowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 13.10.2004 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Obecnie w bloku mamy drewniane klejone - robione na zamówienie 7 lat temu. Chcieliśmy bukowe - ale kasy nie starczyło bo to był finisz wielgachnego remontu mieszkania. Po tych 7 latach mogę stwierdzić że do domu założę na pewno drewniane, tylko ciut twardsze - może właśnie buk lub dąb. Są polakierowane 2 razy - i tutaj tez nauczka - dużo ładniej wygląda lakier matowy. Co do trwałości sosny - kwiatki na nich stoja od początku. Kilka razy w roku jeden z nich jest dokładnie zalany wodą deszczową - jak zapomnimy zamknać okno w sypialni w czasie burzy. Do tego dochodzi woda "kwiatowa" i inne wypadki i jakoś śladów "ząbków czasu" - no może poza śladami pazurów psa które powstają gdy wygląda przez okno (ale to w jednym oknie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.10.2004 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Ja mam parapety drewniane, klejone z meratni takie jak okna. Jak na razie nic im się nie dzieje. Są pięknie wykonane. Myślałam, że kot je pazurkami poniszczy ale nasz sierściuszek bardzo delikatnie się z nimi obchodzi i po kotu nie ma śladów. Nie wyobrażam sobie innych parapetów niż drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 13.10.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 parapety lite - modrzew - materiał kupiony w zaprzyjaźnionym tartaku.---2 lata użytkowania - póki co spokojgrubość parapetu - ok. 50 mm-------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 13.10.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Chciałem się podzielić wrażeniami jakie odniosłem podczas ostatniej wizyty u Klienta w okolicy W-wy co może być jakimś sygnałem dla potencjalnych inwestorów w stolarkę otworową. opiszę widok od wewnątrz pomieszczenia: okno drewniane z mahoń meranti (odmiana mahoniu bardzo popularna w Polsce) ze szprosami wiedeńskimi zewnętrznymi ruchomymi (nie przyklejonymi do szyby) podział symetryczny 2 piony 2 poziomy. Ale to co mnie "rzuciło na kolana" to: parapet wewnętrzny licujący z oknem oczywiście ale też z drewnem, którym wyłożono ościeże/wnękę okna po obwodzie a na zewnątrz zamontowano opaskę z odpowiednio ryflowaną/cyzelowaną powierzchnią także po obwodzie okna. Dodatkowo powierzchnia drewna została sztucznie spatynowana na zewnątrz i od wewnątrz pomieszczenia - postarzona ale techniką lakierniczą ( nie ingerowano w strukturę drewna). Po prostu REWELKA. Pozdrowienia P.S. nie będę pisał o cyfrach bo się wrażenia estetyczne zmarnują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkusn 13.10.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Mam dębowe od 2 lat - są absolutnie super. Nawet jeżeli kiedyś będzie trzeba je pomalować, to i tak bym ich nie zamienił na żadne inne.Jeszcze teraz po takim czasie czasami z przyjemnością je dostrzegam. Ku mojemu zaskoczeniu nie wykruszają się połączenia ze ścianą (są wpuszczone), czego się spodziewałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 13.10.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 do brzoza - napisałeś "w pewnych sytuacjach - spowodowanych błędem przy osadzaniu - sa okna, którym szyby "pocą" sie ciagle w sezonie grzewczym ... " na czym polegają twoim zdaniem te błędy? Ja mam w bloku nowe okna i grzejniki na maksa i szyby sie pocą! Myślę, że to wina wentylacji, a nie błędów montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 14.10.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 W bloku mam od 15 lat parapet sosnowy który sam zrobiłem z bala służącego ekipie tynkującej mój blok jako podstawka pod rusztowanie (wtedy jeszcze każdy materiał się „organizowało”) . Ponieważ w jednej części jest węższy a z drugiej szerszy niż posiadany bal to część odciętą przykleiłem z drugiej strony na wikol. ... Bardzo ciekawe rozwiązanie. Godne polecenia i wykorzystania każdego materiału. Ja mam zamiar sezonować dechy sosnowe aby nabrały ciekawego kolory (zyżycia) i potem obudować ościeżnice drzwi. Widziałem już takie rozwiązania i códownie sięrezentują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts