Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dac drewniany patapet do wewnatrz

Recommended Posts

W temacie "jakie trendy w parapetach" czy coś takiego podałam bieżące ceny różnych typów.

Polecam drewniane ze względu na urode, sama takie planuję, ale w niektórych pomieszczeniach będą wyłożone płytkami 10x10 ze specjalną listwą z glazury .Będzie to drozsze niestetry od drewna, ale tam akurat zależy mi na trwałosci (pralnia,łazienka,garaż)

Obecnie w bloku mamy drewniane klejone - robione na zamówienie 7 lat temu.

Chcieliśmy bukowe - ale kasy nie starczyło bo to był finisz wielgachnego remontu

mieszkania. Po tych 7 latach mogę stwierdzić że do domu założę na pewno

drewniane, tylko ciut twardsze - może właśnie buk lub dąb.

Są polakierowane 2 razy - i tutaj tez nauczka - dużo ładniej wygląda lakier matowy.

Co do trwałości sosny - kwiatki na nich stoja od początku. Kilka razy w roku jeden

z nich jest dokładnie zalany wodą deszczową - jak zapomnimy zamknać okno

w sypialni w czasie burzy. Do tego dochodzi woda "kwiatowa" i inne wypadki

i jakoś śladów "ząbków czasu" - no może poza śladami pazurów psa które powstają

gdy wygląda przez okno ;) (ale to w jednym oknie).

Pozdrawiam

Ja mam parapety drewniane, klejone z meratni takie jak okna. Jak na razie nic im się nie dzieje. Są pięknie wykonane. Myślałam, że kot je pazurkami poniszczy ale nasz sierściuszek bardzo delikatnie się z nimi obchodzi i po kotu nie ma śladów. Nie wyobrażam sobie innych parapetów niż drewniane.

Chciałem się podzielić wrażeniami jakie odniosłem podczas ostatniej wizyty u Klienta w okolicy W-wy co może być jakimś sygnałem dla potencjalnych inwestorów w stolarkę otworową.

opiszę widok od wewnątrz pomieszczenia: okno drewniane z mahoń meranti (odmiana mahoniu bardzo popularna w Polsce) ze szprosami wiedeńskimi zewnętrznymi ruchomymi (nie przyklejonymi do szyby) podział symetryczny 2 piony 2 poziomy. Ale to co mnie "rzuciło na kolana" to: parapet wewnętrzny licujący z oknem oczywiście ale też z drewnem, którym wyłożono ościeże/wnękę okna po obwodzie a na zewnątrz zamontowano opaskę z odpowiednio ryflowaną/cyzelowaną powierzchnią także po obwodzie okna.

Dodatkowo powierzchnia drewna została sztucznie spatynowana na zewnątrz i od wewnątrz pomieszczenia - postarzona ale techniką lakierniczą ( nie ingerowano w strukturę drewna).

Po prostu REWELKA.

Pozdrowienia

P.S. nie będę pisał o cyfrach bo się wrażenia estetyczne zmarnują :lol:

Mam dębowe od 2 lat - są absolutnie super.

Nawet jeżeli kiedyś będzie trzeba je pomalować, to i tak bym ich nie zamienił na żadne inne.

Jeszcze teraz po takim czasie czasami z przyjemnością je dostrzegam.

Ku mojemu zaskoczeniu nie wykruszają się połączenia ze ścianą (są wpuszczone), czego się spodziewałem.

do brzoza - napisałeś "w pewnych sytuacjach - spowodowanych błędem przy osadzaniu - sa okna, którym szyby "pocą" sie ciagle w sezonie grzewczym ... "

na czym polegają twoim zdaniem te błędy? Ja mam w bloku nowe okna i grzejniki na maksa i szyby sie pocą! Myślę, że to wina wentylacji, a nie błędów montażu

W bloku mam od 15 lat parapet sosnowy który sam zrobiłem z bala służącego ekipie tynkującej mój blok jako podstawka pod rusztowanie (wtedy jeszcze każdy materiał się „organizowało”) :wink: :oops: . Ponieważ w jednej części jest węższy a z drugiej szerszy niż posiadany bal to część odciętą przykleiłem z drugiej strony na wikol. ...

Bardzo ciekawe rozwiązanie. Godne polecenia i wykorzystania każdego materiału.

Ja mam zamiar sezonować dechy sosnowe aby nabrały ciekawego kolory (zyżycia) i potem obudować ościeżnice drzwi. Widziałem już takie rozwiązania i códownie sięrezentują.