Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2 kocioł co w domu

Aribev

Recommended Posts

Witam. Dziele z kimś dom na pół . Ja u góry ktoś inny na dole . Za prąd i wodę są osobne rachunki. Tylko opał miał być wspólny . Każdy miał kupować po tyle samo węgla np ja 2 tony i druga osoba 2 tony. Niestety ta druga osoba uchyla się od kupienia węgla . Nie kupi węgla bo "nie mam pieniędzy i ch*j" . A przecież palić trzeba żeby było ciepło ... pomyślałam żeby zrobić osobne centralne ogrzewanie . Tylko kompletnie nie wiem co i jak . Czy można to podpiąć do tego samego komina ? Ostatnio robiłam remont i wymieniłam hydraulikę czy będę musiała je wymieniać jeszcze raz by podpiąć do 2 pieca żeby mieć ciepła wodę ?Jaki byłby tego koszt? Moje mieszkanie u góry ma 90m2 . Dom jest stary nie ocieplony 2 kocioł postawiłabym obok pierwszego w piwnicy. Myślałam tez o ogrzewaniu elektrycznym ale czy to będzie opłacalne w moim przypadku. Chyba ze ktoś z Państwa ma jakieś tańsze rozwiązania tego problemu albo inne pomysły na to żeby druga osoba zaczęła dokładać na opał.

Gość Konto usunięte_1*
Tak wyglądają spółki , nic z tym dziadem nie zrobisz , pytanie jak wielkie masz mieszkanie , jak duże to pewnie jakiś malutki kociołek by się znalazł a jak małe to ja bym szedł w grzanie klimatyzacją koszt podobny ale mniej uciążliwe , np klima każda ma funkcję grzania , koszt od 1600 tanie do 4 tys już wypasione z dwoma nawiewnikami w różnych pokojach np

ile pomieszczeń ?

czy powyżej jest ocieplenie i jakie?

okna 2 szybowe plastikowe?

jakie województwo ze względu na średnie temp. zimowe?

Dostęp do gazu jaki?

Na tą chwile to najtaniej używanie piece akumulacyjne (można odsprzedać) i taryfa energetyczna G12.

Odnośnie gazu . moi sąsiedzi powyżej mieszkanie 50m2 taniej wyszło gazem niż ich nie umiejętnym spalaniem w kotle węglowym. Zeszły sezon zimowy wraz z opł.przesyłowymi 1300. Węgla nie starczało im 2,5 tony. Tylko jedna sprawa u mnie to średnia ok 23stC więc w ich ogrzaniu też miałem swój udział.

Edytowane przez Mario1969/1