yaro137 14.03.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Wie ktoś może, który sklep czy hurtownia oferuje usługę przygotowania farby według przyniesionej próbki? Nie mam na myśli próbek RAL, czy jakiegoś podobnego wzornika, ale kolor wzięty z czegokolwiek. Za granicą nie ma z tym problemu a u nas jeszcze nie udało mi się trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.03.2017 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 - kiedyś korzystałem z takiego banalnego, darmowego programu " WhatColor " który określał rodzaj koloru ( R/G/B ) po najechaniu kursorem na skan obrazka ( dowolnego ). Pewnie jest odpowiednik programu dla RAL, czy NCS. Może ta informacja się przyda ?- są jeszcze scanery kolorów, ale dość drogie jak dla jednego odczytu NCS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 14.03.2017 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 RGB można w wielu programach odczytać, ale to inna sprawa. Indywidualnie nie ma sensu takich zabawek kupować. Mnie bardziej interesuje właśnie jakiś sklep gdzie przychodzi powiedzmy kobieta z parą butów i mówi "proszę mi zmiksować farbę w kolorze moich szpilek bo chcę do sypialni" hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 14.03.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 w niektórych mieszalniach farb można zaleźć takowe urządzenia, które przekładają kolor próbki na najbliższy kolor dostępny we wzornikach. Wtedy nie ma problemu z otrzymanie takiego koloru nawet ze szpilek . Zawsze jest też opcja przykładania rożnych wzorników aż się trafi w dany kolor co często daje lepsze rezultaty niż pomiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 14.03.2017 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 To lepiej pozostawić takie zestawianie kobietom. Chociaż urządzenia nie cierpią na daltonizm i zawsze można je powtórnie skalibrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaris 15.03.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Z tego co czytam paleta RAL obejmuje około 180 kolorów, jest jeszcze NCS z 2 tys. Wiem, że można u Śnieżki wybrać kolor z mieszalnika, ale właśnie tylko spośród tych palet. Niemniej może NCS obejmuje któryś na jakim Ci zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 15.03.2017 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Złe doświadczenia ze Śnieżką. Ale z ciekawości poszukam i sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.03.2017 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Z tego co czytam paleta RAL obejmuje około 180 kolorów, jest jeszcze NCS z 2 tys. Wiem, że można u Śnieżki wybrać kolor z mieszalnika, ale właśnie tylko spośród tych palet. Niemniej może NCS obejmuje któryś na jakim Ci zależy. tak, przewaga NCS nad RAL-em jest ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 16.03.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Z tego co zauważyłem w mojej okolicy, wszystkie średnie i większe sklepy z farbami dla motoryzacji oferują taką usługę (kilka razy korzystałem - podjeżdżasz, prosisz o farbę w kolorze nadwozia z np klapki do baku i na miejscu pan miesza). Może weź szpilki żony, podejdź i poproś o odczytanie koloru - najwyżej zapłacisz za taką usługę. Ew kup u nich najmniejszą puszeczkę (ok 30zł) i będziesz miał z numerkiem koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaris 18.03.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Ja nie decydował się na wybór ze wzornika, podobają mi się gotowce, ale 2 tys. to jest jednak sporo i myślę, nie ma co marudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 01.04.2017 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Szanowni Państwo, polecam wizytę w punkcie sprzedaży Śnieżka w celu dobrania odpowiedniego koloru z mieszalnika. Punkty handlowe Śnieżka działające w Państwa najbliższej okolicy można znaleźć w wyszukiwarce dostępnej na: http://www.sniezka.pl/gdzie-kupic Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 02.04.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 yaro137 takie rzeczy to tylko w Warszawie Sklepy oferują ograniczony zakres kolorystyczny farb, więc po co skaner. Choćby się chciało to w supermarketach nie znajdziesz smakowych kolorów. Trzeba ich szukać u droższych, niszowych producentów. Dodatkowy kłopot to reklamacje, że kolor nie jest dokładnie taki sam. Kolory są uzyskiwane przez mieszanie barwników z bazą, zarówno barwniki jak i baza są charakterystyczne dla danego producenta. Odwzorowanie koloru zależy od wielu rzeczy: ilości pigmentów użytych do uzyskania koloru, dokładności dozowania pigmentu, powtarzalności, ilości zamawianej farby (trudniej uzyskać ten sam kolor w małych próbkach, zwłaszcza jeśli próbka jest jasna, czyli zawiera mało pigmentu), rodzaju bazy i jakości mieszania zależną np. od wielkości pojemnika, jeśli kolor mieszany jest bezpośrednio w pojemniku. Kolor na ścianie będzie się różnił od próbki wyjściowej, bo w zależności od tego wszystkiego co było napisałam wcześniej liczy się jeszcze przygotowanie podłoża (grunt, faktura...), sposób nakładania farby (np. wałek, grubość powłoki), oświetlenia wnętrza (pory dnia, roku...). Bywa że zrobiona próbka koloru, będzie się różnić od dokupionego koloru w większej ilości. Dla tego prościej wybrać kolor z próbnika i pilnować jednego producenta, jednego produktu, jeśli chce się robić poprawki, albo za jakiś czas odświeżyć kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika12345 06.04.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 ciężko jest coś takiego osiągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts