Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolor na podstawie wzoru

yaro137

Recommended Posts

- kiedyś korzystałem z takiego banalnego, darmowego programu " WhatColor " który określał rodzaj koloru ( R/G/B ) po najechaniu kursorem na skan obrazka ( dowolnego ). Pewnie jest odpowiednik programu dla RAL, czy NCS. Może ta informacja się przyda ?

- są jeszcze scanery kolorów, ale dość drogie jak dla jednego odczytu NCS.

RGB można w wielu programach odczytać, ale to inna sprawa. Indywidualnie nie ma sensu takich zabawek kupować. Mnie bardziej interesuje właśnie jakiś sklep gdzie przychodzi powiedzmy kobieta z parą butów i mówi "proszę mi zmiksować farbę w kolorze moich szpilek bo chcę do sypialni" hehe ;)

w niektórych mieszalniach farb można zaleźć takowe urządzenia, które przekładają kolor próbki na najbliższy kolor dostępny we wzornikach. Wtedy nie ma problemu z otrzymanie takiego koloru nawet ze szpilek ;). Zawsze jest też opcja przykładania rożnych wzorników aż się trafi w dany kolor co często daje lepsze rezultaty niż pomiary :yes:

Z tego co czytam paleta RAL obejmuje około 180 kolorów, jest jeszcze NCS z 2 tys. Wiem, że można u Śnieżki wybrać kolor z mieszalnika, ale właśnie tylko spośród tych palet. Niemniej może NCS obejmuje któryś na jakim Ci zależy. :)

tak, przewaga NCS nad RAL-em jest ogromna ;)

Z tego co zauważyłem w mojej okolicy, wszystkie średnie i większe sklepy z farbami dla motoryzacji oferują taką usługę (kilka razy korzystałem - podjeżdżasz, prosisz o farbę w kolorze nadwozia z np klapki do baku i na miejscu pan miesza). Może weź szpilki żony, podejdź i poproś o odczytanie koloru - najwyżej zapłacisz za taką usługę. Ew kup u nich najmniejszą puszeczkę (ok 30zł) i będziesz miał z numerkiem koloru.

• 2 weeks później...

Szanowni Państwo,

polecam wizytę w punkcie sprzedaży Śnieżka w celu dobrania odpowiedniego koloru z mieszalnika. Punkty handlowe Śnieżka działające w Państwa najbliższej okolicy można znaleźć w wyszukiwarce dostępnej na: http://www.sniezka.pl/gdzie-kupic

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

yaro137 takie rzeczy to tylko w Warszawie ;)

Sklepy oferują ograniczony zakres kolorystyczny farb, więc po co skaner. Choćby się chciało to w supermarketach nie znajdziesz smakowych kolorów. Trzeba ich szukać u droższych, niszowych producentów. Dodatkowy kłopot to reklamacje, że kolor nie jest dokładnie taki sam.

Kolory są uzyskiwane przez mieszanie barwników z bazą, zarówno barwniki jak i baza są charakterystyczne dla danego producenta. Odwzorowanie koloru zależy od wielu rzeczy: ilości pigmentów użytych do uzyskania koloru, dokładności dozowania pigmentu, powtarzalności, ilości zamawianej farby (trudniej uzyskać ten sam kolor w małych próbkach, zwłaszcza jeśli próbka jest jasna, czyli zawiera mało pigmentu), rodzaju bazy i jakości mieszania zależną np. od wielkości pojemnika, jeśli kolor mieszany jest bezpośrednio w pojemniku.

Kolor na ścianie będzie się różnił od próbki wyjściowej, bo w zależności od tego wszystkiego co było napisałam wcześniej liczy się jeszcze przygotowanie podłoża (grunt, faktura...), sposób nakładania farby (np. wałek, grubość powłoki), oświetlenia wnętrza (pory dnia, roku...).

Bywa że zrobiona próbka koloru, będzie się różnić od dokupionego koloru w większej ilości.

Dla tego prościej wybrać kolor z próbnika i pilnować jednego producenta, jednego produktu, jeśli chce się robić poprawki, albo za jakiś czas odświeżyć kolor.