Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie trzeci – więc (oby) najlepszy

Recommended Posts

Brawo, widać że już coś się dzieje, niedługo trzeba będzie kryć dach ! :yes:

Ludzie nie dajcie się zwariować tym całym lambdom !!!

Nie robić niskiego progu tylko dlatego że ucieknie wam kilka zł w ciągu roku ? Bez przesady !

Niski próg w użytkowaniu jest o niebo lepszy od tego który musisz wiosna-lato kilkanaście razy przekraczać a i wygląda o niebo lepiej.

T tyle ode mnie w tym temacie a i tak każdy zadecyduje jak chce :D

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas jest HST z niskim progiem (ale to HST, więc szczelność jest inna) i zwykłe balkonowe z ruchomym słupkiem i wysokim progiem.

W przypadku mrufki troszkę inna sytuacja, bo tu są tylko balkonowe, można przemyśleć strony świata i wybrać ścianę, na którą wiatr bezpośrednio nie dmucha i w tym miejscu zrobić niski próg.

U mnie też HST więc może dlatego tak lekko podchodzę do tematu ;)

Jeśli chodzi o "zwykłe" balkonowe to powiem szczerze że nie wiem jak duże występują wtedy problemy jeśli chodzi o izolację powietrzną i wodną takiego okna i jak to się ma z praktycznego punktu na użytkowanie.

Nie można jakoś przemyśleć aby takie okna dodatkowo uszczelnić (taśmy jak do ciepłego montażu, dodatkowa styropianowa wkładka między wylewkę a okno) ??

Ja też tylko o szczelności pisałam ;) I tak, jak napisał jak_to_możliwe, zwykłe balkonowe drzwi, to zupełnie inna bajka.

Tutaj nie chodzi o szczelność między posadzką, a progiem, tylko między progiem, a skrzydłem. Także żadne dodatkowe uszczelnienia nie wchodzą w grę.

Jeśli takie drzwi nie są narażone na zacinanie deszczu, czy wiatru, to nie ma problemu. Może parę złotych stracimy na ogrzewaniu. Ale jeśli, tak jak u mnie, są od strony nawietrznej, to może pojawić się problem. Każdy sprzedawca zwraca na to uwagę. I tyle ;)

Mnie też się podobają HST, a jakże ;) Ale nie można mieć wszystkiego :p

Edytowane przez annatulipanna

Nie spodziewałam się takiej dyskusji w moim skromnym wątku :) Dziękuję Wam wszystkim za cenne sugestie :) Chyba przekonaliście mnie do tych standardowych progów... Mamy czas do jutrzejszego wieczora, żeby wysłać sprzedawcy (na poniedziałek rano) maila z decyzją. Kaszpir007? Jeśli będziesz tu u nas przypadkiem, to napisz proszę, co Ty o tym myślisz :)

Co chwilę jestem tu przypadkiem ;)

Mimo to "słyszeć" :)

Myślę także że mimo swoich zalet (okna z niskim progiem) to w naszym klimacie jednak lepsze są okna "ze zwykłym progiem" ..

U siebie też macie standardowe progi? Pytam, bo wiesz, widać na Twoim wątku, że nie tylko dla mnie jesteś wzorem do naśladowania ;)A szukałam tej informacji u Ciebie i się nie doszukałam :(

Poniżej kilka zdjęć z wczoraj.

Panowie ułożyli resztę krokwi i wszystkie jętki. Trochę się przy tym naklęli ;) (ale z uśmiechami na twarzach), bo okazało się, że mamy trochę źle rozrysowaną więźbę i okno o wymiarach 78x118 cm, nie wejdzie między rozstaw krokwi z projektu. Musieli więc coś tam pozmieniać i jętki, które mają być widoczne straciły symetrię. Przekładali kilka razy i okazało się, że nie ma szans ułożyć ich całkowicie symetrycznie. Koniec końców udało się ułożyć jętki w równych odstępach w obu pokojach, ale nie udało się to w korytarzu i łazience. Pokoje wyglądają świetnie. Jętki pięknie oheblowane. Poddasze już robi się przytulne tak jak chcieliśmy. Co do korytarza i łazienki rozstaw jętek wyszedł taki: 98, 68, 98, 68 cm. W łazience będzie sufit prawdopodobnie zabudowany,a korytarz... cóż, zobaczę jak to będzie wyglądać po ukończeniu dachu i wtedy zdecyduję, czy mi to nie przeszkadza czy jednak będę wolała to zabudować. Oczywiście mojemu mężowi to obojętne ;)

150.jpg

Na ramie został ustawiony słupek podpierający płatew kalenicową. Cała konstrukcja będzie zabudowana w ścianie.

151.jpg

Tak prezentuje się domek od ogrodu:

152.jpg

Z tej strony została już przykręcona deska czołowa. Wybraliśmy kolor DĄB z ALTAXu.

Standardowe ujęcie (z kupki humusu):

153.jpg

Tu trzeba jeszcze przyciąć 6 krokwi nad oknem.

Okazało się też, że tartak się pomylił i:

- jedna belka przyjechała za krótka o 50 cm - tu mam znowu problem decyzyjny, bo wykonawca może zrobić jakiś zamek i dołączyć brakujące 50 cm, na czym zaoszczędzilibyśmy 300 zł albo zamówić szybko nową brakującą belkę, ale za to zapłacimy, bo tartak z którego mieliśmy więźbę jest jakieś 150 km od nas i nie ma już czasu, żeby się z nimi przepychać i czekać na dostawę. Belka jest na ganku, od frontu i nie będzie obita podbitką, więc to będzie widoczne. Ale czy będzie nieestetyczne? Jakieś porady?

- brakuje dwóch słupów i dwóch mieczy podtrzymujących dach nad tarasem.

Z więźbą domek wygląda jak domek... :)

Ja bym wymieniła... Ale to ja - mi przeszkadzają nawet mikrowczepy w oknach drewnianych i dlatego jestem fanką okien z drewna litego :D

Jasne, też tak mam, ale ja o jakichkolwiek oknach drewnianych to mogę sobie co najwyżej pomarzyć ;) Nie mówiąc już o oknach z litego drewna. U nas niestety będą plastiki :roll: Ale im większą mamy obsuwę, tym bardziej cieszę się, że będziemy mieć jakiekolwiek okna :)

Będziecie mieli podbitkę, czy nadbitkę? W przypadku tej pierwszej to nie będzie widać tego mankamentu.

Podbitka, ale belka się w niej nie schowa, bo ma 16x24 cm, a ja nie chcę jej obijać podbitką, bo mi się to nie podoba.

Dzisiaj bez zdjęć z budowy. Halny szaleje u nas już od niedzieli, z małą przerwą wczoraj, więc nasi panowie nie za wiele zrobili od ostatnich zdjęć. Dodatkowo nie pomaga fakt, że nasz dach robią tylko "na fuchę", to znaczy po godzinach. To wychodzi jakieś dwie godziny dziennie, od 14:00 do zmroku. Halny wiejący ponad 100 km/h, nie dał aż do wczoraj szans na rozwinięcie ani kawałka membrany. Dzisiaj położyli pierwszy kawał. W sobotę mają być cały dzień, ale nie da się ukryć, że wiatr nas mocno opóźnił i obawiam się, że nie dotrzymają obietnicy - w zeszłym tygodniu mówili, że zrobią mi ten dach na prezent pod choinkę :) Generalnie to fajne i porządne chłopaki. Bardzo żałuję, że nie trafiliśmy na nich na samym początku. We wtorek przyjechała dachówka. Sprawdzali dachówka po dachówce (połówkowe, szczytowe i wszystkie elementy oprócz dachówek podstawowych) wszystkie elementy, czy nie są rozbite, porysowane, pęknięte. Robili to bardzo skrupulatnie i zrobiło to na mnie naprawdę pozytywne wrażenie :) Kaszpir007 panom bardzo podoba się Teviva :) Mówią, że z płaskich robili tylko na Domino i Kapstadt, i że ta jest o niebo lepsza :) Jeszcze raz dziękuję, że nas przekonałeś. Coraz bardziej cieszę się, że założyłam ten dziennik, bo tak jak pisałam mój mąż nie jest specjalistą od domków, tylko od mostów, a tutaj dostaliśmy od wielu osób cenne rady, dzięki którym nasz domek mamy nadzieję, będzie jeszcze lepszy :) Czekamy na więcej cennych rad :)

Wczoraj po ciężkich kilku dniach rozważań i dzięki Waszej pomocy, zdecydowaliśmy ostatecznie o oknach. Od razu podpisałam umowę i zapłaciłam. Łącznie (bez dachowych) 19 600,00 zł. Jeden problem z głowy :lol2: Okna będą producenta OKNOPLAST. Model to PIXEL. Współczynnik Uw dla okna referencyjnego to 0,8 W/m2K. W przypadku naszych wymiarów wychodzi od 0,82 W/m2K do 0,95 W/m2K w zależności od okna. Najwięcej jest tych z Uw 0,85 W/m2K. Do tego "ciepły montaż surowy w systemie Illbruck / Soudal". Mam nadzieję, że to nie jakiś badziew? Okna będą wyglądać tak:

154.jpg

Tylko słupek będzie podwójny, bo podobno jest solidniejszy i w przypadku silnych wiatrów (a takie mamy na naszym wzgórzu bardzo często) lepiej znosi napór wiatru. Klamka też nie będzie taka jaką mieć chciałam, bo wybrana przeze mnie okazała się o 20 zł droższa na sztuce niż standardowa :o Chciałam taką bardziej "kwadratową", a będzie taka:

155.jpg

No i ostatecznie zdecydowaliśmy się wszędzie dać poszerzenia (25 cm) i zrobić standardowe/wysokie progi. Stwierdziłam, że może jak kiedyś będę chciała zrobić parkiet, to przy takim niskim progu nie będę już miała takiej możliwości, bo parkiet ma od jakich 16 do 22 cm wysokości. To ostatecznie zaważyło. Dogadaliśmy się ze sprzedawcą, że zamontują nam te okna balkonowe 1 cm niżej niż normalnie, więc chociaż ten centymetr zaoszczędzimy. Próg będzie miał od wewnątrz 3 cm, od zewnątrz 6 cm. To chyba tyle przynudzania.

Oglądaliśmy ostatnio z mężem tę Tevivę na czyjejś budowie i wyglądała bardzo ładnie, także u Ciebie też będzie pięknie :)

Gratuluję wyboru okien - to będzie kolor winchester? Oglądaliśmy swego czasu te okna. Na zdjęciu wygląda jakby miały cienki zgrzew w narożnikach - tak jest faktycznie? Próg wyjdzie fajnie nisko :)

Doli. spać nie możesz 4:39 ?? :p:P

Mrufka_bum niestety potwierdzam że wiatr daje się we znaki od kilku dni ale mieszkanie w pobliżu gór ma takie uroki :wiggle:

Jeśli zastanawiasz się nad tevivą gorąco polecam ! sam obejrzałem kilka różnych dachówek i ta bardzo mi się spodobała - na dachu wygląda pięknie !!!

(dach jeszcze trochę brudny i trochę śniegu zalega)

2017-12-15_08h54_41.jpg

2017-12-15_09h00_45.jpg

A no tak to znacząco zmienia postać rzeczy :p:P:P

o 5:39 to i ja już nie śpię i patrzę co by tu naklikać na forum :lol2::lol2::lol2:

Ok, ja tak mam, że wolę pracować rano, więc wstaję o absurdalnej, dla co niektórych, piątej z hakiem i w ramach dobudzenia i uzyskania pełnej efektywności przedkomputerowej sprawdzam co u mrufki na budowie :D