pestka56 20.05.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Wyglądają bardzo dobrze. Fachowcy by wam tak starannie nie zrobili. No, i szerokie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.05.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Brawo! Kolejny etap do przodu Czy te schody "wystają" ponad podłogę poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 22.05.2018 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Brawo! Kolejny etap do przodu Czy te schody "wystają" ponad podłogę poddasza? Tak, ostatni stopień. Widać na ostatnim zdjęciu. Dlaczego pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 23.05.2018 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Bo u nas nie wystają i dlatego się zdziwiłam. A czemu wystaje ten ostatni stopień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 23.05.2018 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 (edytowane) mrufka wykonanie porządne, choć mnie też zastanawia stopień, ile ona ma teraz wysokości ? podejrzewam że chodziło o te rury z rekuperacji, aby wtopić tę skrzynkę... chyba ja też nie mam nadlanego, wylewka uzupełniła wysokość ostatniego stopnia Edytowane 23 Maja 2018 przez kjuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 23.05.2018 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Bo u nas nie wystają i dlatego się zdziwiłam. A czemu wystaje ten ostatni stopień? mrufka wykonanie porządne, choć mnie też zastanawia stopień, ile ona ma teraz wysokości ? podejrzewam że chodziło o te rury z rekuperacji, aby wtopić tę skrzynkę... chyba ja też nie mam nadlanego, wylewka uzupełniła wysokość ostatniego stopnia Hm, ja żadnym fachowcem nie jestem, ale z tego co się orientuję, to nie my jedyni tak mamy. Tu nasz projekt schodów, gdzie widać, że zostało wykonane zgodnie z projektem: W Internetach większość projektów schodów tak właśnie wygląda. Tu dwa pierwsze lepsze przykłady: Według mnie tak wykonuje się schody, żeby w momencie robienia wylewek na piętrze wylewka nie "zlała" się po schodach. Pewnie można inaczej. Doli i kjuta może u Was przy robieniu wylewek robili/będą robili jakiś niewielki szalunek, żeby wylewka trzymała się "w kupie"? Wymiary i wygląd schodów projektowaliśmy z mężem sami, obliczenia jak kiedyś pisałam robił nam zaprzyjaźniony konstruktor. Obaj zrobili taki projekt. Kjuta co do dokładnej wysokości, to teraz nie pamiętam, ale oczywiście ten ostatni stopień jest niższy niż pozostałe. I nie był robiony po to, żeby wcisnąć tam rury, tylko po prostu zgodnie z projektem, jako ogranicznik dla wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 23.05.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Tak podejrzewam, że u nas jakiś szalunek będzie musiał być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.05.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Dobrze piszesz Mrufka. Musi być miejsce na wylewkę. Wszystko trzeba policzyć i przewidzieć, bo inaczej ostatni stopień miałby ninną wysokość niż pozostałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 23.05.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Wylewka jest w stanie raczej pseudo sypkim, więc nie wiem, czy szalunek będzie rzeczywiście potrzebny. Co innego wylewka anhydrytowa, która rzeczywiście jest płynna (bardzo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 23.05.2018 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Wylewka jest w stanie raczej pseudo sypkim, więc nie wiem, czy szalunek będzie rzeczywiście potrzebny. Co innego wylewka anhydrytowa, która rzeczywiście jest płynna (bardzo). Tak, my akurat będziemy mieć anhydryt, ale sypkość tradycyjnej wylewki nie przekonuje mnie do braku szalunku czy stopnia. Coś będziesz musiał tam dać, choćby dechę, bo jak uformujesz taką pionową płaszczyznę? Przecież nie będziesz tego ręcznie klepał jak zamku z piasku Poza tym jak nic tam nie zrobisz to jak będą wyglądać warstwy podłogowe? Styropian, folia czy co tam będziesz dawał, będą wystawać ze stopnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 23.05.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Przecież nie będziesz tego ręcznie klepał jak zamku z piasku Nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 23.05.2018 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Nie? No chyba, że będziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 24.05.2018 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 (edytowane) przejrzałam zdjęcia, nie trzeba mieć szalunku, można klepać te projekty schodów, co pokazujesz właśnie piszą że ostatni schodek ma być niższy, u Ciebie na zdjęciach wygląda jakby miał taką samą wysokość co pozostałe schody, stąd nasze pytania, ale spoko, przejrzałam kolejne zdjęcia z innymi projektami schodów i tak jak piszesz, nie jesteście jedyni na pewno sobie to obejrzeliście, policzyliście i pewnie jest ok, co tam dalej w planach na budowie ? Edytowane 24 Maja 2018 przez kjuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 24.05.2018 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 przejrzałam zdjęcia, nie trzeba mieć szalunku, można klepać te projekty schodów, co pokazujesz właśnie piszą że ostatni schodek ma być niższy, u Ciebie na zdjęciach wygląda jakby miał taką samą wysokość co pozostałe schody, stąd nasze pytania, ale spoko, przejrzałam kolejne zdjęcia z innymi projektami schodów i tak jak piszesz, nie jesteście jedyni na pewno sobie to obejrzeliście, policzyliście i pewnie jest ok, co tam dalej w planach na budowie ? Jest niższy. Myślę, że to tylko takie złudzenie, spowodowane perspektywą zdjęcia - stopień jest na pierwszym planie, a do tego wydaje się, że jest tak wysoki jak deska na pierwszym planie, a to również złudzenie, bo jest bodajże do połowy tej deski. Aktualnie w planach mamy ciągle murowanie. Została jedna ścianka na parterze i prawie wszystkie (a jest ich dużo) na poddaszu. Musimy je skończyć do końca czerwca, bo mamy wtedy ostateczny termin wypłaty kolejnej transzy. A pracujemy tylko w weekendy, więc łatwo nie będzie. Chociaż mnie osobiście odechciało się wszystkiego od kiedy okazało się, że będę musiała w domu założyć firany, zasłony, rolety czy bóg wie co jeszcze, bo moje salonowe okna wychodzące na piękny widok będą przez resztę mojego życia wychodzić na taras i ogród sąsiada, który jednocześnie będzie widział każdy ruch w naszym wnętrzu, czyli nie będę się mogła nawet bez jego wiedzy po przysłowiowej d**** podrapać. Zaczynam się zastanawiać nawet, że w aktualnej sytuacji wolę mieszkać do końca życia w obecnym "półdomu". Tutaj, chociaż działka na której stoi dom ma tylko 6,5 ara (a nie 32 jak nasza) i sąsiedzi są po 4 metry od płotu, sąsiednie domy są tak jakoś ułożone, że nie mam w ogóle firan, zasłon i rolet, i nawet gdybym miała ochotę przechadzać się po mieszkaniu na golasa, to raczej żaden sąsiad mnie nie zobaczy. Przepraszam wszystkich za depresyjny ton... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.05.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Musisz coś rozsądnego posadzić w ogrodzie. Podpytaj Elfir. Ma świetne podejście do projektowania ogrodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 24.05.2018 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Musisz coś rozsądnego posadzić w ogrodzie. Podpytaj Elfir. Ma świetne podejście do projektowania ogrodów Doceniam Elfir, ale myślę, że nawet ona tu nie pomoże. Mam dwa wyjścia - posadzić coś rozsądnego i nie widzieć sąsiada, ale jednocześnie w ogóle nie widzieć widoku, dla którego kupiliśmy tę konkretną działkę lub widzieć widok i jednocześnie sąsiada dopóki on nie posadzi czegoś co zasłoni nam widok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.05.2018 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Wolałabym sama sadzić niż czekać na to co wymyśli sąsiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 24.05.2018 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 (edytowane) Wolałabym sama sadzić niż czekać na to co wymyśli sąsiad Mam taki zamiar, ale na razie nic z tego. Nie mamy płotu, na działce leżą ciągle trzy kupy ziemi, a dodatkowo będzie jeszcze cała przekopana - doprowadzenie wszystkich mediów z blaszaka do budynku. Na razie obsadzam się tylko z północnej strony, gdzie nie będzie nic kopane i w sado-warzywniku. Sąsiada mam z południowej strony. Stworzyłam rysunek poglądowy Ogród już wcześniej sobie mniej więcej zaprojektowałam. Chciałam się obsadzić wszędzie tam gdzie widać nas z drogi i od strony północnej, a tam gdzie widok i od południowo-zachodniej posadzić tylko jakieś mniejsze formy. Teraz, żeby nie widzieć sąsiada musiałabym się obsadzić jak te żółte kreski - widoki z okien. Jak się tak obsadzę, to już nic nie będę widzieć... Edytowane 24 Maja 2018 przez mrufka_bum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.05.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Obsadziłabym wyższymi tylko tam, gdzie zasłoni dom sąsiada. Resztę niżej. Myślę, że mimo wykopalisk na działce. Możesz już zbierać krzewy i drzewa. Kupuj i sadź tymczasowo, a za rok przesadzisz tam gdzie potrzeba. Ja tak robiłam i nadal robię, bo część płotu będę mieć dopiero na jesieni gotową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 02.06.2018 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Większa część długiego weekendu za nami, więc u nas powstało kilka kawałków nowych ścian. Niestety zdjęcia mam tylko z telefonu. Ostatnia niezaczęta wcześniej ściana na parterze (pomiędzy sypialnią a łazienką i kotłownią) w fazie pierwszej: I dzisiaj na fajrant: No i w końcu wzięliśmy się porządnie za poddasze. Na razie po lewej stronie schodów: Po lewej łazienka, po prawej pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts