Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie trzeci – więc (oby) najlepszy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może „ptasia wdzięczność” za budki w ogrodzie, zimowe karmienie... Mam nawet zasiedloną budkę nietoperzową :p

2 lata temu bocian przysiadł na kominie. Chwilę odpoczywał i poleciał za resztą klucza. To był widok. Akurat byłam w ogrodzie i usłyszałam łomot. Myślałam, że komin się wali, a to tylko wielkie ptaszysko przysiadło.

W piątek mamy mieć robione wylewki, a w przyszłym tygodniu kolejna firma ma montować bramę garażową, więc może ich o to zahaczę.

Masz mieć wylewki?! Łał! Toż to super informacja :) Czyli styropian już położony? Przypomnij sami to kładziecie czy macie ekipę? Bo się zgubiłam czy "etap podwylewkowy" to jest właśnie owy styropian. Ocieplacie budynek przed zimą? Pisałaś że macie już styro to chyba w tym roku? Jak będą wylewki i brama, to już kawał chałupy będzie :) Zapuszczacie grzanie i lecicie z koksem czy opuszczacie zimę i czekacie do wiosny?

Masz mieć wylewki?! Łał! Toż to super informacja :) Czyli styropian już położony? Przypomnij sami to kładziecie czy macie ekipę? Bo się zgubiłam czy "etap podwylewkowy" to jest właśnie owy styropian. Ocieplacie budynek przed zimą? Pisałaś że macie już styro to chyba w tym roku? Jak będą wylewki i brama, to już kawał chałupy będzie :) Zapuszczacie grzanie i lecicie z koksem czy opuszczacie zimę i czekacie do wiosny?

No tak, wylewki są ustalone na piątek, o ile (wiesz jak to u nas bywa) nie wydarzy się jak zwykle jakaś nieprzewidziana sytuacja.

Styropian położony. Sami kładliśmy w kuchnio-salonie, spiżarce, sypialni, łazience i większą część poddasza. Wszystkie te miejsca, które uznałam za strategiczne w sensie, że chciałam żeby były zrobione z dużą starannością. W związku z tym, że szło nam to bardzo wolno dogadaliśmy się z ekipą od wylewek, że oni dokończą czego my nie zdążymy. I padło na: garaż, kotłownię, mały kibelek pod schodami, korytarz na parterze i korytarz na poddaszu.

Od wczoraj hydraulik rozkłada podłogówkę. Dzisiaj o 15:00 byłam popatrzeć na efekty. Miał gotowe poddasze i część parteru. Mówił, że dzisiaj będzie siedział aż skończy całość, także myślę, że już żadnej obsuwy nie będzie.

Co do ocieplenia przed zimą, to zobaczymy. Chcielibyśmy, bo jednak przez szczyty wieje niemiłosiernie i na poddaszu jest teraz zimno nie do wytrzymania, więc jeśli tego nie zrobimy to trzeba będzie odwołać pana, z którym jesteśmy umówieni na początek grudnia na wykonanie łazienek i innych płytek. Poza tym nie będzie w ogóle sensu montować pieca jeśli te szczyty tak zostaną. No ale wiadomo, jesteśmy uzależnieni od pogody, więc ciężko przewidzieć czy to się uda.

I tym optymistycznym akcentem kończymy offtopa i oddajemy wątek właścicielom ;) :D

Całkiem ciekawy, "kupny" offtop ;) Właściciel nie ma nic przeciwko :)

Edytowane przez mrufka_bum

No to miło słyszeć, ze tak u was praca się do przodu posuwa :)

Co do ocieplenia przed zimą, to zobaczymy. Chcielibyśmy, bo jednak przez szczyty wieje niemiłosiernie i na poddaszu jest teraz zimno nie do wytrzymania, więc jeśli tego nie zrobimy to trzeba będzie odwołać pana, z którym jesteśmy umówieni na początek grudnia na wykonanie łazienek i innych płytek. Poza tym nie będzie w ogóle sensu montować pieca jeśli te szczyty tak zostaną. No ale wiadomo, jesteśmy uzależnieni od pogody, więc ciężko przewidzieć czy to się uda.

Oj tak, u nas też wieje od murłaty i od szczytów... Różnica jest kolosalna w porównaniu z parterem gdzie nawet trochę puściliśmy ogrzewanie, bo pracuje kafelkarz i my. A macie już ekipę od elewacji?

A macie już ekipę od elewacji?

Taaaak.... - mąż z kolegą i dorywczo szwagier... Także szybkiego tempa raczej się nie spodziewam, bo nie są fachowcami w tym temacie.

P.S.: Czekam na zdjęcia Waszej łazienki i ciągle nie mogę się doczekać :)

Edytowane przez mrufka_bum

Taaaak.... - mąż z kolegą i dorywczo szwagier... Także szybkiego tempa raczej się nie spodziewam, bo nie są fachowcami w tym temacie.

P.S.: Czekam na zdjęcia Waszej łazienki i ciągle nie mogę się doczekać :)

Czyli elewacja będzie zrobiona dokładnie i z sercem :) Łazienka nie gotowa, a kibelka nie ma od kiedy się za nią zabrał, no gorzej niż przy SSO. Wtedy przynajmniej toi toi był...

Dzisiaj o godzinie 12:30 temat wylewek został ostatecznie zakończony, więc teraz już nie pozostaje nam nic innego jak być dobrej myśli i wierzyć, że akurat tego rodzaju nieprzyjemne przypadki nas oszczędzą :) Wykonanie wylewek w całym domu zajęło tylko 2,5 godziny od momentu rozpoczęcia wylewania.

Niestety nie zamieszczam tradycyjnego na forum "zdjęcia wylewek przez szybę", bo wszystkie zdjęcia mi się rozmyły :( Według wylewkarzy na wylewkę możemy wejść w niedzielę wieczorem, więc może wtedy cyknę jakąś fotkę.

Przy okazji jakby kogoś zainteresowało, dlaczego zdecydowaliśmy się na wylewkę anhydrytową - https://www.youtube.com/watch?v=37QjzYI5fPc