Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie trzeci – więc (oby) najlepszy

Recommended Posts

Doli. i kaszpir007 zgadzam się z Wami w 100%. Dlatego się wkurzyłam i odjechałam w swoją stronę. Tak to już chyba jest, że faktycznie szewc bez butów chodzi. Mój mąż w pracy na budowie jest BHP-owskim uperdliwcem. Kupił kiedyś prywatny alkomat, bo polskie brygady w delegacjach za kołnierz nie wylewają i badał każdego podejrzanego codziennie rano. Non stop pisał, jakieś instruktaże stanowiskowe BHP i molestował nimi pracowników przy każdym przewinieniu. A teraz jak mówię do niego, że my z synkiem wolimi mieć żywego męża i tatę niż ten cholerny strop, to mówi że przesadzam...:o

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj przeczytałem Twój dziennik i wygląda on jak jesienna pogoda. Słońce , zachmurzenie, wiatr , burza i znowu przebłysk słońca przez chmury.

Nie ma banków i ekip budowlanych nie zastąpionych. Lepiej na jakiś czas zapisać się do Klubu Samorobów niż sponsorować nieudaczników.

Na pocieszenie- działka pięknie położona.

Powodzenia.

Dzisiaj przeczytałem Twój dziennik i wygląda on jak jesienna pogoda. Słońce , zachmurzenie, wiatr , burza i znowu przebłysk słońca przez chmury.

Nie ma banków i ekip budowlanych nie zastąpionych. Lepiej na jakiś czas zapisać się do Klubu Samorobów niż sponsorować nieudaczników.

Na pocieszenie- działka pięknie położona.

Powodzenia.

Witam u nas :)

A propos niezastąpionych ekip budowlanych, chyba nie wspominałam jeszcze, że mamy ekipę na murowanie szczytów, ścianek kolankowych, więźbę i dachówkę :) Jeśli pogoda nie będzie zbyt przeszkadzająca i jeśli my wyrobimy się ze wszystkim w terminie, to ekipa ma wejść około 15 listopada. Jakiś kilometr od naszej działki buduje się inny dom. Często tam przejeżdżam i w końcu stwierdziłam, że się zatrzymam i pogadam z panami. No i się udało :) Przeszukałam pół świata w poszukiwaniu ekipy, a okazało się, że miałam ją pod nosem. Zobaczymy jaka będzie jakość ich prac.

A na jutro na 11:00 mamy zamówiony beton! :jawdrop: Oczywiście jeszcze nie wszystko przygotowane w 100%, więc jutro znowu będzie stres. Mam nadzieję, że nie będzie trzeba odwoływać tego betonu... Trzymajcie kciuki.

Witam u nas :)

A propos niezastąpionych ekip budowlanych, chyba nie wspominałam jeszcze, że mamy ekipę na murowanie szczytów, ścianek kolankowych, więźbę i dachówkę :) Jeśli pogoda nie będzie zbyt przeszkadzająca i jeśli my wyrobimy się ze wszystkim w terminie, to ekipa ma wejść około 15 listopada. Jakiś kilometr od naszej działki buduje się inny dom. Często tam przejeżdżam i w końcu stwierdziłam, że się zatrzymam i pogadam z panami. No i się udało :) Przeszukałam pół świata w poszukiwaniu ekipy, a okazało się, że miałam ją pod nosem. Zobaczymy jaka będzie jakość ich prac.

A na jutro na 11:00 mamy zamówiony beton! :jawdrop: Oczywiście jeszcze nie wszystko przygotowane w 100%, więc jutro znowu będzie stres. Mam nadzieję, że nie będzie trzeba odwoływać tego betonu... Trzymajcie kciuki.

No no no, jakie postępy i perspektywy :) Wreszcie garść dobrych informacji :) A co do ekipy to jak wygląda dom, który buduje ta wasza ekipa od kolankowych i szczytów? Bo jakość ich prac można najłatwiej zweryfikować w ten sposób. Powodzenia! :)

A co to tam powiewa? Wiecha? Już? :)

Ano wiecha. Mieliśmy dzisiaj na budowie ekipę pięciu górali z męża poprzedniej firmy i na fajrant ustroili wiechę. Wiadomo po co :D Śmiałam się z nich, że wiechę się daje trochę później, ale oni oczywiście stali na stanowisku, że na każdym stropie robi się wiechę. Przyjechali z daleka po starej znajomości, więc niech im będzie - flachę dostali :D Teraz z drogi wygląda jakby nasz dom miał zostać parterową kostką, ale już mi dzisiaj wszystko jedno. Najważniejsze, że sprawa stropu zamknięta :lol2:

Mam nadzieję, że wyniki betonu wyjdą dobrze i będziemy się mogli w końcu pożegnać z wypożyczonymi dźwigarami i podporami.

Ano wiecha. Mieliśmy dzisiaj na budowie ekipę pięciu górali z męża poprzedniej firmy i na fajrant ustroili wiechę. Wiadomo po co :D Śmiałam się z nich, że wiechę się daje trochę później, ale oni oczywiście stali na stanowisku, że na każdym stropie robi się wiechę. Przyjechali z daleka po starej znajomości, więc niech im będzie - flachę dostali :D Teraz z drogi wygląda jakby nasz dom miał zostać parterową kostką, ale już mi dzisiaj wszystko jedno. Najważniejsze, że sprawa stropu zamknięta :lol2:

Mam nadzieję, że wyniki betonu wyjdą dobrze i będziemy się mogli w końcu pożegnać z wypożyczonymi dźwigarami i podporami.

Ile was kasują za wypożyczenie? Nam liczą koszt wypożyczenia 0,3zł/szt/dobę.

Widzę, że macie siatkę stalową położona na stropie. Nam też wykonawca to doradza, że to wzmocni i usztywni strop, i chyba się zdecydujemy.

Ile was kasują za wypożyczenie? Nam liczą koszt wypożyczenia 0,3zł/szt/dobę.

Widzę, że macie siatkę stalową położona na stropie. Nam też wykonawca to doradza, że to wzmocni i usztywni strop, i chyba się zdecydujemy.

Ceny mamy takie:

- stempel 3 m - 0,18 zł netto/szt./dzień,

- głowica - 0,15 zł netto/szt./dzień,

- dźwigar - 0,15 zł netto/mb/dzień.

Siatkę mamy po to, żeby było szybciej i prościej. Nie trzeba samemu wiązać zbrojenia. Ale od razu takie rozwiązanie mieliśmy założone w projekcie. Na monolicie mamy fi 10, a na Rectorze fi 5, zgodnie z projektem producenta.

Ceny mamy takie:

- stempel 3 m - 0,18 zł netto/szt./dzień,

- głowica - 0,15 zł netto/szt./dzień,

- dźwigar - 0,15 zł netto/mb/dzień.

Siatkę mamy po to, żeby było szybciej i prościej. Nie trzeba samemu wiązać zbrojenia. Ale od razu takie rozwiązanie mieliśmy założone w projekcie. Na monolicie mamy fi 10, a na Rectorze fi 5, zgodnie z projektem producenta.

Czyli myślałam, że mamy tanio a tu jednak nie :( My siatki na stropie nie mamy w ogóle w projekcie. Wykonawca zasugerował, że by się przydała.

Czyli myślałam, że mamy tanio a tu jednak nie :( My siatki na stropie nie mamy w ogóle w projekcie. Wykonawca zasugerował, że by się przydała.

A transport macie w cenie? Tam gdzie my wypożyczamy jest oczywiście spora dopłata za transport, więc my woziliśmy sami przyczepką na trzy kursy. Może dlatego wyszło taniej?

Co do siatki, to ja się nie znam, ale na pewno wykonawca ma rację. Jeśli dacie siatkę beton nie będzie się rysował, a jeśli to pewno minimalnie. U nas na razie żadnej rysy na stropie nie zaobserwowałam.

A przy okazji powiem, że jak tak sobie czytam Wasz dziennik i komentarze widzę, że macie podobne problemy - a tu HDS rozbija pustaki, a tu problemy z ekipami, a teraz jeszcze jezioro na działce. Szczególnie z tym ostatnim mamy identycznie. W dniu betonowania stropu tak sobie stałam i patrzyłam na te nasze jeziora i zaobserwowałam, że przy silniejszym wietrze mamy u siebie nawet fale!

mrufko pięknie :wave::wave::wave:

gratuluję! w końcu ten etap za Wami!

i popatrz jeszcze ekipę zorganizowałaś, zaczyna się układać :)

Dzięki. Chociaż z tą ekipą, to ja już mam znowu jakieś złe przeczucia. Mieliśmy się z nimi spotkać we wtorek, żeby dogadać szczegóły. Przełożyli spotkanie na sobotę... Ja w związku z naszymi budowlanymi doświadczeniami, na wszystkie zmiany terminów reaguję alergicznie, więc od razu negatywnie się do nich nastawiłam. Mają wejść na murowanie szczytów i ścianek kolankowych w przyszłym tygodniu. Zobaczymy.

Przy okazji mam pytanie do Twojego dziennika. Możesz mi powiedzieć, gdzie, na jakich stronach znajdę u Ciebie projekt? Jakieś rzuty, elewacje itp.?

A teraz mam ważne pytanie dla wszystkich forumowych praktyków, teoretyków, osób zwalczających mostki termiczne, fachowców i niefachowców, generalnie zapraszam do wyrażenia opinii każdego, kto ma jakiekolwiek przemyślenia w tym temacie. Chodzi o to czym podmurować lub co zastosować pod okna, głównie tarasowe. Wymiary trzech okien tarasowych to 2 m szerokości na 2,3 m wysokości. Nie chcemy dawać tam Porothermu, bo montażyści twierdzą, że to nie jest zbyt szczęśliwy pomysł. Od razu przyznaję się bez bicia, że ze względu na notoryczny brak czasu bardzo słabo grzebałam w tym temacie na forum, więc gdyby ktoś zechciał podesłać nam linka do jakiejś szerszej dyskusji w tym temacie, to też będziemy wdzięczni :) Bardzo proszę o podpowiedzi :)

bardzo słabo grzebałam w tym temacie na forum, więc gdyby ktoś zechciał podesłać nam linka do jakiejś szerszej dyskusji w tym temacie, to też będziemy wdzięczni :) Bardzo proszę o podpowiedzi :)

I bardzo dobrze że montażyści nie polecają Porothermu , bo to ani nie jest zbyt wytrzymałe a dodatkowo chłonie wodę.

Najlepszym rozwiązaniem są tzw poszerzenia systemowe.

Podczas pomiaru wnęk okiennych mówi się na jakiej wysokości będzie stan zero podłogi i handlowiec dodaje poszerzenia do okien.

To jest najlepsze i najpewniejsze rozwiązanie ...

Uświadom mnie jeszcze proszę, jak powinno wyglądać takie poszerzenie systemowe naprawdę solidnie zamontowane, bo naprawdę nie mam pojęcia. My nie mamy płyty tylko tradycyjne fundamenty. Czy dobrze rozumiem, że takie poszerzenie jest montowane bezpośrednio na papę, która leży na ścianie fundamentowej? Jeśli tak, to jak się je montuje? No bo przecież chyba nie przewierca się papy? Czy między papą a tym poszerzeniem jest izolacja z pianki? Moja wyobraźnia poległa... Patrzyłam już wielokrotnie na Twoje poszerzenia, ale nie doszukałam się zdjęcia ze zbliżeniem konkretnie na nie. Będę wdzięczna, jeśli wytłumaczysz mi to jak przedszkolakowi :)

Aha, czy takie poszerzenia bardzo podnoszą koszt zakupu okien?

I bardzo dobrze że montażyści nie polecają Porothermu , bo to ani nie jest zbyt wytrzymałe a dodatkowo chłonie wodę.

Podczas pomiaru wnęk okiennych mówi się na jakiej wysokości będzie stan zero podłogi i handlowiec dodaje poszerzenia do okien.

To jest najlepsze i najpewniejsze rozwiązanie ...

Nam wczoraj kier-bud też poradził poszerzenia, handlowcy okienni też w większości są za poszerzeniami.

Aha, jeszcze jedno pytanie o Twoje okna tarasowe - jaka jest ich szerokość?

Poszerzenie są dokręcane do ram okien a później te poszerzenia są bezpośrednio montowane do podłoża za pomocą kątowników , czyli tak samo jak osadza się normalne okna.

Jest to najlepszy i najpewniejszy sposób montażu dużych okien.

Okna moje mają jeśli dobrze pamiętam 3,3m x 2,3m.

Co do montażu i ocieplenia to przecież tam gdzie będzie poszerzenie daje się styropian i później wylewkę + warstwę końcowa , tak aby na sam koniec tak naprawdę nie było widać tych poszerzeniem ..

Co do ceny nie są one jakoś extremalnie drogie , chyba 100zł za mb poszerzenia ..