Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość MicTom

Dzień dobry

To mój pierwszy post na forum ponieważ postanowiłem przejść z biernego czytelnictwa do aktywnego uczestnictwa 

Mam do Was zasadnicze pytanie dotyczące warunków przyłączy: woda, energia, gaz. W zeszłym roku zakupiłem działkę i w tym roku chciałbym rozpocząć budowę. Wprawdzie nie dysponuje finalnym projektem, ale generalne zamierzenia są bliżej określone więc to raczej kwestia krótkiego czasu, mam przynajmniej taką nadzieje :) Od znajomych, którzy się budowali dostałem jasny feedback, że kwestia podłączenia w/w mediów potrafi zając jakiś czas więc po wykonaniu mapy do celów projektowych zwróciłem się do dostawców mediów o przygotowanie warunków przyłączy. Warunki otrzymałem i tutaj moje pierwsze rozczarowanie:

1) Czy jest normalną praktyką w całym kraju, że wykonanie przyłącza do wodociągu wykonuje inwestor? Pytam ponieważ żyłem w przeświadczeniu, że to Gmina wykonuje przyłącze do granicy działki, finansuje to, a inwestor wykonuje podłączenie do domu wraz z finansowaniem odcinka tylko na swojej działce.

2) Czy w kwestii energii i gazu jest podobnie? Otrzymałem warunki:

a. energia elektryczna, przyłącze do granicy działki o długości około 14m – 1363,00 zł brutto

b. gaz, przyłącze do granicy działki o długości około 15m – 2260,05 zł brutto

Rzecz w tym, że nie potrafię zrozumieć dlaczego Gmina czy dostawcy mediów chcą przerzucić koszty na mnie skoro i tak w przyszłości będę ponosił koszty za dystrybucję wody, energii gazu. Czy negocjowaliście z urzędem/dostawcami czy przedstawione warunki finansowe są nienegocjowalne?

https://forum.murator.pl/topic/227730-przy%C5%82%C4%85cza-p%C5%82atno%C5%9Bci/

Dzień dobry

To mój pierwszy post na forum ponieważ postanowiłem przejść z biernego czytelnictwa do aktywnego uczestnictwa 

Mam do Was zasadnicze pytanie dotyczące warunków przyłączy: woda, energia, gaz. W zeszłym roku zakupiłem działkę i w tym roku chciałbym rozpocząć budowę. Wprawdzie nie dysponuje finalnym projektem, ale generalne zamierzenia są bliżej określone więc to raczej kwestia krótkiego czasu, mam przynajmniej taką nadzieje :) Od znajomych, którzy się budowali dostałem jasny feedback, że kwestia podłączenia w/w mediów potrafi zając jakiś czas więc po wykonaniu mapy do celów projektowych zwróciłem się do dostawców mediów o przygotowanie warunków przyłączy. Warunki otrzymałem i tutaj moje pierwsze rozczarowanie:

1) Czy jest normalną praktyką w całym kraju, że wykonanie przyłącza do wodociągu wykonuje inwestor? Pytam ponieważ żyłem w przeświadczeniu, że to Gmina wykonuje przyłącze do granicy działki, finansuje to, a inwestor wykonuje podłączenie do domu wraz z finansowaniem odcinka tylko na swojej działce.

2) Czy w kwestii energii i gazu jest podobnie? Otrzymałem warunki:

a. energia elektryczna, przyłącze do granicy działki o długości około 14m – 1363,00 zł brutto

b. gaz, przyłącze do granicy działki o długości około 15m – 2260,05 zł brutto

Rzecz w tym, że nie potrafię zrozumieć dlaczego Gmina czy dostawcy mediów chcą przerzucić koszty na mnie skoro i tak w przyszłości będę ponosił koszty za dystrybucję wody, energii gazu. Czy negocjowaliście z urzędem/dostawcami czy przedstawione warunki finansowe są nienegocjowalne?

Witaj.

ad1. Niestety tak, choć gminy skrzętnie przerzucają swoją odpowiedzialność na inwestorów, jest jednak kilka przypadków wyroków gdzie inwestor otrzymał pełen zwrot;

ad2. miałem podobnie;

ad3. miałem tak samo.

Gmina ma prawny obowiązek dostarczenia do granicy posesji wody bytowej oraz zbiorowego odprowadzania nieczystości płynnych.

Niejasna jest interpretacja prawna "przyłącza" i na tej podstawie gminy robią nas wszystkich w jajo.

Ja zleciłem wykonanie przyłącza wodnego i kanalizacyjnego wodociągom, trzymam faktury z nadzieją, że może będzie z tego jakiś pożytek. Wodociągi jak same wykonują przyłącze to i same sobie robią odbiór, Tobie radzę to samo.

https://forum.murator.pl/topic/227730-przy%C5%82%C4%85cza-p%C5%82atno%C5%9Bci/#findComment-7315185

Cóż, w przypadku prądu czy gazu stawki są jasno określone w taryfie. I są one raczej nienegocjowalne.

W przypadku wody czy kanalizacji koszty określa miejscowe MPWiK wg swojego cennika (jeżeli ma się ochotę skorzystać z ich usług). Owszem, zgodnie z prawem powinni zrobić przyłącza do granicy nieruchomości (pierwszej studzienki) ale praktyki są różne - wiele wątków temu poświęcono.

https://forum.murator.pl/topic/227730-przy%C5%82%C4%85cza-p%C5%82atno%C5%9Bci/#findComment-7315217

Gość MicTom

Dziękuje za odpowiedzi... W takim razie co najwyżej z Gminą będę próbował porozmawiać o wykonaniu przyłącza do działki. Jeśli jednak chodzi o gaz i energię to uważam, że to jest taki klasyczny przykład działania naszego Państwa. Niby podatki są niskie, ale masa innych opłat czy parapodatków powoduje, że koszty życia i tak są wysokie. Nie wspominając o tym, że Tauron i PGNiG to spółki z udziałem Skarbu Państwa więc tak naprawdę płacimy dodatkową opłatę do budżetu :(

Wracając jeszcze na chwilę do energii. Dostawca zaproponował, że wybuduje skrzynkę po płd.zach. stronie mojej działki, a wegłud moich zamierzeń dużo lepiej było by umieścić tą skrzynkę po płd.-wsch. stronie działki. Rozmawiałem z nimi przez telefon, ale nie są chętni żeby to zmienić ponieważ im się tak bardziej opłaca - co mi się wydaje totalną paranoją bo i tak ja mam za to zapłacić. Czy są jakieś silne argumenty, których mogę użyć żeby przekonać dostawcę do zmiany położenia skrzynki?

https://forum.murator.pl/topic/227730-przy%C5%82%C4%85cza-p%C5%82atno%C5%9Bci/#findComment-7315647

Witam

1 Wode i kanalizacje około 60m gmina zrobiła na mój koszt po czym oddali mi całość

2 Prąd też około 60m ciągnęli ziemią ( 1129 zł)

Nie wiem czy kolesie co Ci będą robic przyłącz energi to sie zgodzą na to miejsce co ty chcesz skrzynkę mieć , więcej kabla, więcej kopania

https://forum.murator.pl/topic/227730-przy%C5%82%C4%85cza-p%C5%82atno%C5%9Bci/#findComment-7315655

Gość MicTom
Witam

1 Wode i kanalizacje około 60m gmina zrobiła na mój koszt po czym oddali mi całość

Czy te 60m to przyłącze czy wodociąg? Pytam ponieważ jak zadzwoniłem do ZGK w Gminie to usłyszałem, że inwestor sam finansuje przyłącze wody. Gmina finansuje tylko wodociągi... więc ja poproszę wodociąg do domu :D

https://forum.murator.pl/topic/227730-przy%C5%82%C4%85cza-p%C5%82atno%C5%9Bci/#findComment-7319524

• 2 weeks później...

Ciekawe jak będzie u nas z mediami i skrzynkami bo potrzebujemy aby przeciągli je przez całą szerokość działki gdyż kolejny sąsiad (który ma pole rolne ale kiedyś będzie dzielił je na działki) ma służebność w podciągu mediów przez naszą działkę przy plocie. Nie wyobrażam sobie, że po 5 latach będą mi dewastować ogród. Wolę aby już teraz przeciągi media te 23 m dalej czyli po prawej stronie.

Czy ja dobrze rozumiem, że za wodę może zapłacić gmina?

Mam jeszcze pytanie. Na mojej ulicy są 4 dziali. Ja mam ostatnią. Na działce nr 1 stoi dom i ma tam media. Działki 2 i 3 są niezabudowane. Na działce nr 2 właściciel nie chce się budować trzyma ją dla dzieci. Na 3 właściciele chcą się budować za rok. Czy muszę pokryć koszty wykopu przez całą długość 2 i 3 działki? Czy mogą już od razu podłączyć do 3? Jak to rozwiązać?

Działka media.jpg

https://forum.murator.pl/topic/227730-przy%C5%82%C4%85cza-p%C5%82atno%C5%9Bci/#findComment-7327534