ebyc87 15.03.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Dzień dobry! Czy są jakieś przepisy, które regulują to na jakiej wysokości musi znajdować się komin budynku mieszkalnego na działce sąsiedniej? Aktualnie jest tak, że sąsiad wybudował dom parterowy chwilę przed nami i komin ma na wysokości naszego okna balkonowego, niestety okazało się, że pali drewnem i jeżeli mocniej rozpali w piecu to przy odpowiednim wietrze spaliny lecą wprost w naszą stronę. Dodatkowo również miejscowy plan zagospodarowania posiada następujący zapis "Ustala się obowiązek stosowania do celów grzewczych paliw gazowych i płynnych oraz promowania nowych, niekonwencjonalnych źródeł energii". Czy mam podstawę prawną do tego aby zmusić sąsiada do nie zatruwania nas swoimi spalinami? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEMCIA 15.03.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Samo życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.03.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Dzień dobry! Czy są jakieś przepisy, które regulują to na jakiej wysokości musi znajdować się komin budynku mieszkalnego na działce sąsiedniej? tak, odsyłam do wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?332810-Wysoko%C5%9B%C4%87-komina Aktualnie jest tak, że sąsiad wybudował dom parterowy chwilę przed nami i komin ma na wysokości naszego okna balkonowego, niestety okazało się, że pali drewnem i jeżeli mocniej rozpali w piecu to przy odpowiednim wietrze spaliny lecą wprost w naszą stronę. Dodatkowo również miejscowy plan zagospodarowania posiada następujący zapis "Ustala się obowiązek stosowania do celów grzewczych paliw gazowych i płynnych oraz promowania nowych, niekonwencjonalnych źródeł energii". Czy mam podstawę prawną do tego aby zmusić sąsiada do nie zatruwania nas swoimi spalinami? Pozdrawiam! pytanie, czy np. "palenie" drewnem w kominku jest "celem grzewczym" ? natomiast, jeżeli jest to jedyne żródło ciepła, to wg mnie jest podstawa jest jeszcze bardzo ważny punkt dot. między innymi zadymiania. Kodeks Cywilny Art. 144 " Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych. " emisja zanieczyszczeń powietrza, w połączeniu z zapisami Planu Miejscowego mogą stanowić działanie " ponad przeciętną miarę " co rozstrzyga Sąd. Proponuje jednak najpierw porozmawiać z człowiekiem, w końcu nikt nie mieszka na " bezludnej wyspie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts