Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie postawić garaż? Doradzcie

Recommended Posts

Wraz z budową obrodzenia powstał problem gdzie pobudować garaż. Wersje mamy 2. Mąż mocno broni swojej wesji- ja swojej. Jeszcze trochę i skończy się to rozwodem ;)

Wersja I moja: garaż w rogu działki:

Moje za:

- nie zaciemnia mi kuchni i salonu

- jest w rogu wiec można postawić kosze na smieci, kojec obok, z tyłu taczke itp

- mam wielki taras i cały róg dzialki do rekreacji

Męza przeciw:

- duzo kostki (zeby wykreci z z garazu trzeba sporo ułozyc kostki)

- głupio wygląda bo trzeba odsunąć sie 3 m wiec brama wjazdowa nie jest na prosto z wjazdem

- otwierana brama (po lewej str jest skrzynka i w tym miejscu odpada suwana brama)

- widok z wykusza to garaż który zajmuje pół działki z tyłu

-tylko jeden samochód na podjeździe bo dwa nie mogą stac bo jedno będzie musiało rano wstać żeby wypuścić drugie

Wersja II męża (baraż obok domu-5 m odległości)

Męża za:

- dużo mniej kostki

- można zrobić ładną duża suwaną bramę

- więcej będziemy z niego korzystać bo w mojej wersji nikomu sie nie bedzie chciało tyle tyłowac i kombinować

- więcej miejsca z tyłu, cały tył działki do zagospodarowania

- ładny widok z wykusza

Moje przeciw:

- boje sie efektu "dom z garażem czy nie" bo jednak 5 m miedzy domem a garażem to taki tunel powstanie

- dziwny taras mi wyjdzie, skoro ma byc z tyłu muszę zrobić wąskie dojscie do niego (nie ma szans na zmianę wyjścia na taras)

- zaciemnienie kuchni i drzwi balkonowych. siedzac w kuchni przy stole patrze sie na ścianę garażu....

- jedyne moje za to łatwe parkowanie i drugie miejsce postojowe na podjeździe.

Garaż w rogu to: 1 stanowisko+ obok mały budynek gospodarczy

Garaż z boku to: 1 stanowisko+ z tyłu budynek gospodarczy (dłuższy garaż)

W jednej i drugiej wersji musimy sie te 3 metru odsunąc od granic. Chciałabym z boku ale gdyby to było z min. 10 metrów odległosci. A tak boje sie zaciemnienia całej prawej strony domu no i komicznosci wyglądu tego wszystkiego. No i ten taras taki praktycznie połaczony z garazem....

Doradzcie błagam..... bo juz nie spię po nocach. Zrobiłabym wizualziacje ale cienka w tym jestem i nie wiem w jakim programie mogłabym to wszystko ładnie naniesc żey zobaczyć efekt 3D.

garaż1wersja.jpg

garaz2wersja.jpg

obydwie wersje nie są idealne. Trzeba było inaczej sytuować budynek, jak się planowało garaż.

:(

W pierwszej garaż jest widoczny z salonu i wymaga dużego placu do zawracania, w drugiej zacienia kuchnię. Ale wybrałabym wersję męża. I zrobiła taras przy jadalni w formie patio (czyli zacisznej przestrzeni zamkniętej ścianami, może nawet zadaszonej?). Z miejscem na grilla, na ścianie garażu można wyświetlać rzutnikiem filmy. Można zasłonić ją pnączami.

c8abfdaa92f25f41gen.jpg

Ja się zastanawiam gdzie ustawicie TV w salonie? :)

Edytowane przez Elfir

6b61fd0b061e9d06_3912-w500-h666-b0-p0--traditional-patio.jpg

http://www.architectureartdesigns.com/wp-content/uploads/2014/10/15-Fresh-Modern-Patio-Designs-For-Your-Courtyard-15-630x420.jpg

86250b6815f6df70517691b4771b5151.jpg

http://st.hzcdn.com/fimgs/7781f90c0272b4e6_1255-w500-h666-b0-p0--transitional-landscape.jpg

a241a955035e0e4b_2657-w500-h400-b0-p0--mediterranean-patio.jpg

Edytowane przez Elfir

Byłam w poniedziałek w Starostwie- uzyskałam, że nie ma takiego przepisu. Dodatkowo jeśli chciałabym sie odsunąć te 1,5 metra to trzeba pozwolenie na budowe czyli projekty i cała ta zabawa nawet jak do 35 m, i 3 wysokości.

Też ostatnio mam ten problem i znalazłem to:

Garaż do trzech stanowisk postojowych w zabudowie jednorodzinnej można postawić:

4 m od granicy z sąsiednią działką, gdy garaż jest zwrócony ku niej ścianą z oknem lub drzwiami;

3 m od granicy, gdy nie ma otworów w tej ścianie;

co najmniej 1,5 m od granicy lub w jej linii, gdy pozwalają na to przepisy lokalne albo działka jest węższa niż 16 m, albo planowany garaż ma być krótszy niż 5,5 m i niższy niż 3 m;

w granicy działki, gdy będzie przylegał całą powierzchnią ściany do istniejącego lub projektowanego budynku na sąsiedniej działce (musi być wydane ostateczne pozwolenie na jego budowę) i w pasie 3 m od granicy nie będzie dłuższy ani wyższy od tego budynku (ten sąsiedni budynek nie musi być garażem).

LINK:

Przepisowe odległości garażu od granicy działki

oraz drugi link:

http://muratordom.pl/eksperci/pytania/budowa-garazu-w-granicy-dziaki/20675/

Edytowane przez marad_co