f_s_ 15.03.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Wraz z budową obrodzenia powstał problem gdzie pobudować garaż. Wersje mamy 2. Mąż mocno broni swojej wesji- ja swojej. Jeszcze trochę i skończy się to rozwodem Wersja I moja: garaż w rogu działki: Moje za: - nie zaciemnia mi kuchni i salonu - jest w rogu wiec można postawić kosze na smieci, kojec obok, z tyłu taczke itp - mam wielki taras i cały róg dzialki do rekreacji Męza przeciw: - duzo kostki (zeby wykreci z z garazu trzeba sporo ułozyc kostki) - głupio wygląda bo trzeba odsunąć sie 3 m wiec brama wjazdowa nie jest na prosto z wjazdem - otwierana brama (po lewej str jest skrzynka i w tym miejscu odpada suwana brama) - widok z wykusza to garaż który zajmuje pół działki z tyłu -tylko jeden samochód na podjeździe bo dwa nie mogą stac bo jedno będzie musiało rano wstać żeby wypuścić drugie Wersja II męża (baraż obok domu-5 m odległości) Męża za: - dużo mniej kostki - można zrobić ładną duża suwaną bramę - więcej będziemy z niego korzystać bo w mojej wersji nikomu sie nie bedzie chciało tyle tyłowac i kombinować - więcej miejsca z tyłu, cały tył działki do zagospodarowania - ładny widok z wykusza Moje przeciw: - boje sie efektu "dom z garażem czy nie" bo jednak 5 m miedzy domem a garażem to taki tunel powstanie - dziwny taras mi wyjdzie, skoro ma byc z tyłu muszę zrobić wąskie dojscie do niego (nie ma szans na zmianę wyjścia na taras) - zaciemnienie kuchni i drzwi balkonowych. siedzac w kuchni przy stole patrze sie na ścianę garażu.... - jedyne moje za to łatwe parkowanie i drugie miejsce postojowe na podjeździe. Garaż w rogu to: 1 stanowisko+ obok mały budynek gospodarczy Garaż z boku to: 1 stanowisko+ z tyłu budynek gospodarczy (dłuższy garaż) W jednej i drugiej wersji musimy sie te 3 metru odsunąc od granic. Chciałabym z boku ale gdyby to było z min. 10 metrów odległosci. A tak boje sie zaciemnienia całej prawej strony domu no i komicznosci wyglądu tego wszystkiego. No i ten taras taki praktycznie połaczony z garazem.... Doradzcie błagam..... bo juz nie spię po nocach. Zrobiłabym wizualziacje ale cienka w tym jestem i nie wiem w jakim programie mogłabym to wszystko ładnie naniesc żey zobaczyć efekt 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 15.03.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Gdzie jest północ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f_s_ 15.03.2017 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 od wejscia, wyskusz czyli cały salon jest od południa cały dzień słonecznie i widno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) obydwie wersje nie są idealne. Trzeba było inaczej sytuować budynek, jak się planowało garaż. W pierwszej garaż jest widoczny z salonu i wymaga dużego placu do zawracania, w drugiej zacienia kuchnię. Ale wybrałabym wersję męża. I zrobiła taras przy jadalni w formie patio (czyli zacisznej przestrzeni zamkniętej ścianami, może nawet zadaszonej?). Z miejscem na grilla, na ścianie garażu można wyświetlać rzutnikiem filmy. Można zasłonić ją pnączami. Ja się zastanawiam gdzie ustawicie TV w salonie? Edytowane 15 Marca 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2017 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) http://www.architectureartdesigns.com/wp-content/uploads/2014/10/15-Fresh-Modern-Patio-Designs-For-Your-Courtyard-15-630x420.jpg http://st.hzcdn.com/fimgs/7781f90c0272b4e6_1255-w500-h666-b0-p0--transitional-landscape.jpg Edytowane 15 Marca 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.03.2017 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 A ja bym zamiast garażu zrobił wiatę wzdłuż budynku u góry czyli od wschodu. Wiata drewniana z dachem z pcv/poliwęglan do okien coś światła dotrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.03.2017 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 W jednej i drugiej wersji musimy sie te 3 metru odsunąc od granic(...) Jeśli planowany garaż będzie krótszy niż 5,5m i niższy niż 3m to przepisy pozwalają na zmniejszenie tej odległości do 1,5m od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f_s_ 16.03.2017 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Byłam w poniedziałek w Starostwie- uzyskałam, że nie ma takiego przepisu. Dodatkowo jeśli chciałabym sie odsunąć te 1,5 metra to trzeba pozwolenie na budowe czyli projekty i cała ta zabawa nawet jak do 35 m, i 3 wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marad_co 16.03.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 (edytowane) Byłam w poniedziałek w Starostwie- uzyskałam, że nie ma takiego przepisu. Dodatkowo jeśli chciałabym sie odsunąć te 1,5 metra to trzeba pozwolenie na budowe czyli projekty i cała ta zabawa nawet jak do 35 m, i 3 wysokości. Też ostatnio mam ten problem i znalazłem to: Garaż do trzech stanowisk postojowych w zabudowie jednorodzinnej można postawić: 4 m od granicy z sąsiednią działką, gdy garaż jest zwrócony ku niej ścianą z oknem lub drzwiami; 3 m od granicy, gdy nie ma otworów w tej ścianie; co najmniej 1,5 m od granicy lub w jej linii, gdy pozwalają na to przepisy lokalne albo działka jest węższa niż 16 m, albo planowany garaż ma być krótszy niż 5,5 m i niższy niż 3 m; w granicy działki, gdy będzie przylegał całą powierzchnią ściany do istniejącego lub projektowanego budynku na sąsiedniej działce (musi być wydane ostateczne pozwolenie na jego budowę) i w pasie 3 m od granicy nie będzie dłuższy ani wyższy od tego budynku (ten sąsiedni budynek nie musi być garażem). LINK: Przepisowe odległości garażu od granicy działki oraz drugi link: http://muratordom.pl/eksperci/pytania/budowa-garazu-w-granicy-dziaki/20675/ Edytowane 16 Marca 2017 przez marad_co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts