Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Yalasari

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy post więc proszę o przeniesienie jeżeli zły dział.

Moje pytanie brzmi czy mogę "wybudować" ziemiankę bez potrzeby​ zgłoszenia budowy jeżeli praktycznie nie użyję żadnych mat. Typu Beton, Cegły, a będzie to raczej prosta dziura w ziemi że stropem z desek przysypanych ziemią.

Z góry dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam.

• 7 months później...
Jeżeli nic nie będzie zbudowane ponad poziomem ziemi to nic nie trzeba zgłaszać. Ja na Twoim miejscu zaszalowałbym też ściany przynajmniej deskami aby nie było przypadkiem przysypania.

Przez ostatni rok (od czerwca 2016) zbudowałem ziemiankę.Poszło ok.500 bloczków betonowych.Podłoga sam piasek teraz obłożona gliną.Wykopane było na głebokości 2metrów.Ziemianka 2x2,5x2 m

plus pomieszczenie wejściowe.Dwoje drzwi mocno ocieplonych (styrodur 8 cm).Schodki dębowe (9) na kątownikach.Na wierzchu 4 słupki drewniane 14 x 14

plus dach jednostronny na razie pokryty papą termo..Wokoło ziemia tak że górka nawet do 1,8 metra.Mam 2 kominki 110 mm i otwór wlotowy (zamykany) przy schodach.

Niestety jest tam temperatura w lipcu-wrześniu 15-16 st a teraz pażdziernik 12 stopni.Czyli normalna temperatura ziemi na 2 metrach!Ona musi się zmieniać gdyż w marcu miałem 4-5 stopni tak więc z przesunięciem.

Włożone gruszki już dojrzały,jabłka - dojrzeją w listopadzie.Chyba założę wentylatorek osiowy na jeden z kominków aby w nocy chodził.

• 1 year później...
  • 2 weeks później...